söndag 28 september 2014

En vätebomb har sprängts, motsvarande 4 600 Hiroshima-bomber. Men var lugn "krutet är torrt"

Nu hotar Mats Johansson med kärnvapenkrig i Svenska Dagbladet. Vicken djävla smäll det skulle bli! Eller kanske ska man skriva att ”Nu hotar Mats Johansson i Svenska Dagbladet med kärnvapenkrig.” Då får meningen en helt annan och allvarligare innebörd.

Kanske ska man ta Mats Johansson på allvar?

Han har ändå varit politisk chefredaktör för Svenska Dagbladet och riksdagsledamot för moderaterna. Han är ordförande för tankesmedjan Fri Värld. Inte dåligt, bara det! Han var som ledamot av riksdagens utrikesutskott med vid en briefing (genomgång som det heter på svenska – men briefing låter på något sätt finare, allvarligare).

Det handlade om läget i Ukraina och Baltikum. Där var också Sveriges Överbefälhavare, MUST vår allra hemligaste, hemliga polis (såvitt man vet), samt en representant från Utrikesdepartementet – det gamla, där Carl Bildt härskade.

Mats Johansson är en märkvärdig person.

Nu hotar han i Svenska Dagbladet alltså med kärnvapenkrig. Ja, inte han själv egentligen. Han refererar till Andrej Illarionov som var Vladimir Putins närmaste rådgivare i ekonomiska frågor, men hoppade av till USA för att arbeta för tankesmedjan Cato i Washington, finansierad av en av USAs rikaste personer med stora intressen i oljeindustrin. Ännu en av alla dessa tankesmedjor som antyder att ingen kan tänka som inte är med i en tankesmedja! Ungefär som på skråväsendets tid då bara smeder kunde smida.

Själv har jag min egen tankesmedja.

Nåväl, denne Andre Illarionov avslöjar nu att ”den ryska militärdoktrinen inkluderar användningen av taktiska kärnvapen om Putin skulle behöva det i sin fortsatta restauration av imperiet”. Allt enligt Mats Johansson.

Taktiska kärnvapen finns gott om, särskilt i Europa. Ryssland påstås ha cirka 2 000 medan USA bara har cirka 500. Men flertalet av laddningarna är placerade i Europa. Taktiska kärnvapen kan bara utplåna några tusen människor i en enda explosion, medan strategiska kärnvapen kan utplåna miljoner på ett ögonblick.

Här vill jag bara lägga in en liten, men viktig distinktion. 

Enligt min uppfattning behärskas kärnvapnen på båda sidor och överallt av ett globalt, militärindustriellt komplex styrt av den globaliserade ekonomins allra mäktigaste kapitalägare med ett visst pekuniärt intresse av krig och vapenproduktion. Dock kan de ha intresse av att undvika att bli utplånade eller helt ensamma på jorden i någon radioaktivt säker bunker.

Taktiska kärnvapen kan nämligen vara nog så farliga. Dess verkningar är så pass begränsade att en tillräckligt knäpp ledare, typ Putin, kan tänka sig att använda dem. Och därmed kan en gräns vara passerad som leder till fullskaligt kärnvapenkrig och en utplåning av allt liv på jorden.

”Men krutet är torrt och det finns ingen anledning till oro, enligt tre Nato-generaler som lät sig intervjuas i tidskriften Breaking Defense i veckan, med Nato-befälhavaren i Europa Philip Breedlove i spetsen”. Det meddelar också Mats Johansson.

Jo, jo… Man blir lugnad! ”Krutet är torrt”.

Och Mats Johansson, han ser ingen annan utväg än att Sverige även med en ny regering ”vårdar partnerskapet med Nato och våra åtaganden i värdlandsavtal och snabbinsatsstyrka”. Helst ser han att Sverige blir medlem i Nato. 

En som vanligt korkad idé från det hållet. Som medlem i Nato, den militära allians som kontrollerar tusentals kärnvapenladdningar, blir Sverige automatiskt ett prioriterat mål för kärnvapenattacker. Då ska man veta att totalt finns i världen omkring 25 000 kärnvapenladdningar. Av dessa finns ungefär 24 000 i Ryssland och USA, och omkring 1000 i de övriga kärnvapenländerna tillsammans. 

Nu finns också Vätebomben. Den kan faktiskt bli hur kraftfull som helst! 

En sådan har sprängts på prov. Sprängkraft 58 megaton. Det motsvarar 4 600 atombomber av den storlek som på några sekunder utplånade Hiroshima, en stad med 100 000 invånare. Det finns också interkontinentala raketer som kan bära sådana vätebomber runt halva jordklotet och träffa ett mål så litet som en fotbollsplan – om det nu spelar någon roll vad sådana bomber träffar.

Men var lugn, ”krutet är torrt”.
Bror PerjusInga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.