torsdag 7 november 2013

S bäddar idag för blocköverskridande regering - Problemet är Jan Björklund

Idag publiceras en politiskt avgörande artikel på DN debatt. Socialdemokratins partiledare Stefan Löfven och partisekreteraren Carin Jämtin gör klart att partiet vid en valseger nästa år kan tänka sig att samregera brett över blockgränsen. ”Det enda parti vi utesluter är Sverigedemokraterna”, skriver de båda.

Det är ett mycket bra och tydligt politiskt besked. Inte heller Moderaterna och Kristdemokraterna utesluts från samarbete. Men i en allmän uppräkning av partier som man tidigare samarbetat med; Centerpartiet, Folkpartiet, Miljöpartiet och Vänsterpartiet, så finns Moderaterna och Kristdemokraterna inte med.

Skall man vara riktigt kremlologisk så kan man också notera att Vänsterpartiet kommer sist i uppräkningen. Men samtidigt kommer Miljöpartiet näst sist i upprepningen, trots att Miljöpartiet i en annan mening graderas upp i förhållande till andra partier och kallas för ”naturlig samarbetspartner framöver”.

För säkerhets skull görs sedan en ny uppräkning av övriga tänkbara samarbetspartier nu med Vänsterpartiet först, följt av Folkpartiet och Centerpartiet. Det är uppenbart att här har man tänkt till ordentligt i partihögkvarteret och vägt alla ord på guldvåg, både en och två gånger och kanske tre...

En mycket tung fråga till moderaterna ställs i artikeln; ”Lovar Moderaterna att genomföra Centerpartiets eller Kristdemokraternas förslag även om dessa partier inte ingår i ett framtida regeringsunderlag?” Alltså, om de två småpartierna inte får tillräckligt med röster för att komma in i riksdagen. 

Den frågan kommer att plåga Moderaterna under hela valrörelsen.

Med ett valresultat 2014 där Centerpartiet och Kristdemokraterna hamnar utanför riksdagen och Sverigedemokraterna får en vågmästarställning mellan blocken så ligger Folkpartiet uppenbarligen närmast till hands för ett samarbete. 

Men problemet är Jan Björklund. Det kommer knappast att fungera med honom som partiledare. Han får absolut inte bli utbildningsminister. På det området har han ställt till med allt för mycket strul. På försvarsdepartementet kan man heller inte placera en sådan militant politisk aktivist utan att riskera konfliktfyllda relationer till ”främmande makt” som det brukar heta. Jan Björklund har själv redan kommenterat artikeln på DNs nätbilaga som "pinsamt snömos". Kanske känner han marken gungar under sina fötter. 

Löfven och Jämtin gör klart att socialdemokratin vid en valseger siktar på att bilda en socialdemokratiskt ”ledd” regering med uppgift att skapa ”fler jobb, vända utvecklingen i skolan och stärka välfärden”. En S-regering ska ”ta tag i Sveriges framtidsutmaningar med ökad global konkurrens, en växande demografisk utmaning och en betydande klimatutmaning som kräver snabb omställning”. En S-regering ska bildas som är beredd att ”ta ansvar för Sverige – även i ett svårt parlamentariskt läge” genom samarbete ”över blockgränsen”.

Det är ett klokt, stabilt och väl genomtänkt besked inför valrörelsen. Läs själv och bilda Dej en egen uppfattning!

Bror Perjus


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.