måndag 25 november 2013

Varför får inte Maria Schottenius spridning utanför över- och medelklass i stockholmsområdet?

Det blir bara allt värre i det borgerligt styrda Sverige! 
  Och det avslöjas allt oftare och allt tydligare – faktiskt! – i de två stora borgerliga morgontidningarna. Idag skriver Maria Schottenius på DN Kultur en krönika om ”resursbristen” i psykiatrin som innebär planer på ”fot- och handbojor” på sjuka människor, att ”barn och vuxna vistas på samma slutna psykiatriska vårdavdelningar” och att ”unga flickor med självskadebeteende hamnat på samma avdelning som pedofiler”.
  Några sidor längre fram i DN Kultur beskriver Maciej Zaremba hur Akademiska Sjukhuset i Uppsala påstår sig ha sparat 50 miljoner kronor på att släppa in kommersiella TV-bolag för att filma bland annat en döende människa, utan tillstånd från vare sig den döende eller de anhöriga.
  Sedan överlåter Akademiska åt TV-bolaget, ägt av ett riskkapitalbolag i Finland, att utforma det juridiska försvaret för denna moraliskt oförsvarbara handling. Det betyder, skriver Zaremba, att ett riskkapitalbolag utformar ”landstingets inställning till integritetsfrågor på svenska sjukhus”. Han ställer frågan; ”Vad har alliansen för mandat att försvaga patientsekretessen?”
  Zaremba har tidigare avslöjat hur New Public Management förvandlat vårdbehövande till ”produkter” och sjukhus till ”producenter”. Nu går allianspolitikerna i Uppsala ett steg längre och förvandlar patienten till ”råvara för underhållnings-tv”.
  I Svenska Dagbladet har idag Andreas Cervenka ännu en dräpande och djupt oroväckande krönika om de sjunkande investeringarna och den höga arbetslösheten i Sverige. Han noterar att börsindex, priset på aktier, stigit med 19 procent i år vilket är bara 5 procent från all-time-high som uppnåddes strax före finanskrisen som inleddes 2007.
  Företagen lånar mer pengar än någonsin. Men investeringarna, pengar till fabriker, maskiner, produktion och arbeten, visar ”en brant nedgång”. Så vad används pengarna till, undrar Cervenka. För övrigt så minskar också, noterar han, de offentliga investeringarna; det innebär sämre skolor, sämre lokaler för sjukvård och äldreomsorg, sämre kollektivtrafik och vägar.
  ”Mätt som BNP per capita har svensk ekonomi stått stilla mellan 2007 och 20012. Arbetslösheten är högre än för tio år sedan. Någon som anar ett samband?” slutar han sin krönika i Svenska Dagbladet.
  Den borgerliga propagandan hävdar att de rika måste bli rikare för att privata investeringar ska öka. Men den fantastiska tankesmedjan Global Utmaning visar i en studie, av Sandro Scocco och Lars-Fredrik Andersson, att investeringarna sjunker trots att de rika blir rikare.
  Allt går åt pipan med en borgerlig regering och med en borgerlig politik! Skickliga journalister larmar i borgerliga morgontidningar om eländet. Hur länge får de hålla på?
  Frågan är också varför dessa journalister är hänvisade till borgerliga tidningar, med begränsad räckvidd till över- och medelklass i stockholmsregionen. Varför får inte sådana som Maria Schottenius, Maciej Zaremba och Andreas Cervenka skriva i en tidning som når ut till hela landet, till lågavlönade, arbetslösa, sjukskrivna, fattiga och utsatta? Och varför får de lysande rapporterna från Global Utmaning inte bredare spridning? Då skulle vindstyrkan i kritiken mot borgerligheten växa till en tornado. Orsaken är att arbetarrörelsen är så obegripligt fantasilös och saknar all handlingskraft i mediafrågan.

Bror Perjus
PS. Kungsbacka radio och Ekot idag; Gråtande förskollärare! "Lärarförbundet i Kungsbacka har den senaste tiden fått ta emot telefonsamtal från gråtande och uppgivna förskollärare. Stora barngrupper, längre vistelsetid för barnen och allt mer dokumentationskrav gör att många förskollärare mår dåligt och tvingas att gå ned i arbetstid." Kungsbacka är en borgerligt styrd kommun med moderaten Per Ödman som kommunstyrelsens ordförande. DS

PS II: Gå gärna in på https://www.facebook.com/ettnyttmassmedium?fref=ts DS.


3 kommentarer:

  1. Generellt så finns det ingen forskning som visar att privata företag i vården ger en sämre kvalitet. Så jag tycker du skall sluta svartmåla. Och varför har du inga ex på kommunal verksamhet där det brustit?

    SvaraRadera
  2. Kungsbacka förskolor är nog kommunala, åtminstone till en del tror jag och kommunen avgör väl resurstilldelningen. Men kommunen är förstås moderat-styrd! Så det förklarar en del. Psykiatrin är i hög grad landstingskommunal - men även där dominerar borgerlighetens ojämlika ideologi.

    SvaraRadera
  3. KR. Jo det finns forskning som visar att privata företag med vinstintresse har lägre kvalitet än offentliga/eller icke vinstdrivande. Det är välkänt och icke ifrågasatt av det vetenskapliga samfundet.

    SvaraRadera