fredag 26 januari 2018

Sorry, United States – att ni fick Trump efter Obama!

Den snabba och totala omsvängning som inträffat i världspolitiken på mycket kort tid är omskakande och häpnadsväckande. Kommer vår tid, i ett historiskt perspektiv, att betraktas som fullkomligt unik?

Ett exempel, men ett tydligt och betydelsefullt! Omedelbart efter Barack Obama, förmodligen den bästa president som USA haft, tillträder Donald Trump, USAs förhoppningsvis sämsta president någonsin. Vi kan bara hoppas att ingen ännu sämre väljs i framtiden.

För varje sunt tänkande människa i USA är det förstås en stor sorg och skam att Donald Trump lyckats bli landets president. Han valdes av en minoritet på grund av ett diskriminerande, bisarrt och krångligt valsystem, en brutal valkampanj bedriven av enfaldiga, högerextremistiska krafter, starka och partiska massmedier och ett effektivt utnyttjande av (i detta fall) ”a-sociala” medier. Antagligen bidrog också digital manipulation utövad av Putin-folk som tänker lika primitivt som Trump.

Barack Obama var en eftertänksam, analytisk, nyanserad politisk ledare som sakta och varsamt försökte baxa USA i en riktning som var konstruktiv både för USA och resten av världen. Och han är förstås fortfarande en ytterligt värdefull symbolgestalt för antirasism och multikulturalism.

När Donald Trump idag håller tal för den globala finanseliten och ledande världspolitiker i Davos, så bojkottas han av vredgade afrikanska politiska ledare och desillusionerade FN-tjänstemän. Till och med Frankrikes president, Emmanuel Macron, åker hem innan USAs president håller sitt tal.

Donald Trump försöker manipulera världspolitiken med enfaldiga slagord och illa formulerade twitter-utfall. Barack Obama ger vid 34 års ålder ut en fängslande bok på 456 sidor med titeln ”Min far hade en dröm”. Det är fascinerande att detaljerat och ingående följa en ung mans upplevelser och tänkande, med insikten om att han - när han skriver - själv är totalt främmande för alla tankar på att han ska bli USAs president. Men ”ja, så här måste uppväxten vara för den som ska bli USAs bästa president”, tänker jag när jag läser.  

Donald Trump är uttalad rasist. Han vill förbjuda muslimer från att komma till USA. Barack Obamas far var svart, muslim, född och uppväxt i Kenya, medlem av Luo-stammen. Farfar var jordbrukare och medicinman.

Barack Obamas mor var välutbildad, vit, principfast idealist, dotter i en medelklassfamilj med högst normala amerikanska värderingar och ett ljumt kristet engagemang. Sedan hon skiljt sig från Baracks far gifte hon sig med en indonesisk statstjänsteman. I Indonesien gick Barack två år i en muslimsk skola.

Rakt igenom hela boken brottas den unge Obama, USAs blivande 44e president, med sin rasmässiga, klassmässiga och nationella identitet. Han gör upp med alla religiösa funderingar, slutar med tobak, sprit, narkotika och tillfälliga kärleksförhållanden, för att gå helt in för sina studier.

”Jag la av med droger och på söndagarna fastade jag.”

Han läser och diskuterar marxism, socialism, filosofi, juridik och tar ställning för demokrati, mot alla former av fanatism, rasism och våldsmetoder även hos sina svarta vänner. Han lyssnar på ett, som han tycker förvirrat anförande av Stokely Charmichael, en gammal ledare för Black Panther Party.

Under en kort anställning i ett privat företag, helt dominerad av vita, är Barack Obama på väg att göra en snabb, välbetald karriär. Men hans samvete slår till och han bestämmer sig för att sluta och istället börja arbeta som lågt betald, närmast idealistisk samhällsorganisatör i Chicago – en sorts aktiv socialarbetare som inte fördelar ekonomiskt bistånd, utan organiserar fattiga så att de själva, gemensamt och solidariskt, kan slå vakt om och kräva sina rättigheter.

Sedan gör han politisk karriär, en ganska enastående sådan, får man väl ändå medge! Efter åtta år som USAs president tvingas han dessvärre lämna plats för en bortskämd, självupptagen, maniskt penningfixerad, blonderad fastighetshaj som ärvt större delen av sina tillgångar.

Sorry, United States!

Bror Perjus

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar