måndag 15 januari 2018

Krigshets eller valpanik i Sälen?!

Högeralliansen och de båda stora morgontidningarna, DN o SvD, har gripits – kanske inte av krigshets – men av valpanik i Sälen. I DN råder plötsligt inte minsta åtskillnad mellan ledare och nyheter. Alla former av opartisk journalistik är som bortblåsta.

Ledarsidans aggressiva, politiska agitation mot statsminister Stefan Löfven personligen råder genomgående, rakt igenom Dagens Nyheter. Alla texter argumenterar entydigt, onyanserat och reservationslöst utefter precis samma linje som Sverigedemokraterna, Moderaterna, Liberalerna, Centerpartisterna och Kristdemokraterna.
Ämnet för dagen är; risken av ett ryskt militärt anfall på Sverige.

Sidan ett, nyhetsartiklar och kommentar på nyhetsplats har precis samma agiterande, tendentiösa rubriksättning och innehåll som ledarsidan, utan minsta reservation eller citationstecken.
All opartisk journalistik har kastats i papperskorgen.

Rubrik på DNs förstasida:

Förvirring om försvaret efter statsministerns tal
Stefan Löfven skapade osämja istället för klarhet

På ledarsidan:
Oförsvarliga motsägelser

På nyhetsplats:
Förvirring efter Löfvens nya besked
Statsministern trampade i ett säkerhetspolitiskt klaver

Svenska Dagbladet är något mer balanserad i sin rapportering, men påstår ändå att ”Löfven ger dubbla besked om risk för militärt angrepp mot Sverige”. Det är förstås inte korrekt!
För att vara exakt; saken gäller följande formulering i Försvarsberedningens uppgörelse som alla partier står bakom: ”Ett väpnat angrepp mot Sverige kan inte uteslutas”. Det är förstås en självklarhet! Annars skulle vi inte behöva något militärt försvar!

I Sälen citerade Stefan Löfven precis den formuleringen, men sedan tillade han också att: ”ett enskilt militärt angrepp mot Sverige är osannolikt”.
Resonemanget bakom de båda formuleringarna är enkelt och tydligt.

Om Putin-regimen skulle bestämma sig för att försöka invadera de baltiska länderna eller Finland militärt, så kan risken ”inte uteslutas” att även Sverige dras in i ett sådant krig.
Däremot är det ”osannolikt” att Putin skulle beordra sin militär att angripa just Sverige utan att angripa vare sig de baltiska länderna eller Finland. Enligt min mening är det fullkomligt otänkbart med ett sådant militärt angrepp mot enbart Sverige i ett i övrigt helt fredligt närområde.

Den krigs- eller valhetsande förenade högeralliansen däremot, vill nu inbilla svenska folket att rysk militär plötsligt skulle promenera in på svenskt territorium, utan att bry sig om något annat land som gränsar till deras väldiga territorium med hundratals mil av gränser att bevaka i Asien, mot Kanada och USA (Alaska) vid Nordkalotten, i redan krigsdrabbade Mellanöstern och i Europa.
Om det inte vore en så oerhört allvarlig fråga som försvars- och utrikespolitiken gentemot kärnvapenförsedda stormakter, så skulle man kunna ignorera högeralliansens trams och grälsjuka. Men i den verklighet vi lever i gäller det att se till så att de inte kommer i regeringsställning och kan hetsa vidare. Valet den 9 september kommer allt närmare!

Bror Perjus  


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar