torsdag 18 april 2013

Om antisemitism, islamofobi och regeringsduglighet

”Stefan Löfven måste också svara på frågan om han kan regera ett land när hans parti inte klarar av att sätta ihop en partistyrelse." Skriver Ewa Stenberg i en så kallad analys i DN idag. Jag vill minnas att nuvarande statsminister inte ens klarade av att sätta ihop en regering. Det började med en hel serie avgångar omedelbart efter regeringsbildningen 2006. Det är betydligt allvarligare än en avgång från en nyvald partistyrelse.

Ewa Stenberg passar också på att lufta påståenden om att Ilmar Reepalu "uttalat sig antisemitiskt". Det har han förstås aldrig gjort. Det är felaktigt och dumt att, som Ilmar Reepalu, kräva att judar i Malmö ska vara mera aktiva i kritiken mot Israels palestinapolitik än alla vi andra. Men det är inte ett ”antisemitiskt uttalande”.
Att tolka in antisemitism där antisemitism inte finns skadar den viktiga kampen mot antisemitismen. 

Det gäller också kritiken mot Omar Mustafa – den kan inte beskrivas som islamofobi. Det handlar om att diskutera en politisk företrädares grundläggande inställning till de mänskliga rättigheterna. I den fortsatta debatten om Mustafa och partistyrelsevalet vid kongressen bör vi undvika felaktiga kategoriseringar som bidrar till ökade motsättningar mellan politiska och religiösa grupperingar. Istället bör vi måna om nyanserade samtal och ökad förståelse. Då kan slutresultatet bli värdefullt för oss alla.
Turbulensen kring såväl Ilmar Reepalu som Omar Mustafa visar vilken oerhört viktig och känslig politisk fråga som diskussionen, kommunikationen, samtalen mellan människor med olika kulturell, etnisk och religiös bakgrund är i vårt land idag. I grunden handlar det om att bereda väg för demokratiskt inflytande för alla nykomlingar till vårt land.

Det är utan tvekan en av socialdemokratins främsta uppgifter idag. Och det handlar givetvis inte enbart om att skapa förståelse mellan människor med olika bakgrund och åsikter. Ännu mer handlar det om att skapa arbete, bygga bostäder och garantera utbildning för alla. Utan välfärd är det svårt att skapa förståelse.

Bror Perjus

1 kommentar: