söndag 14 april 2013

Omar Mustafa, du kan göra en stor insats om du lyckas hantera din bitterhet!

Det blev sämsta tänkbara utfall av debatten kring valet av Omar Mustafa som suppleant till socialdemokratiska partiets styrelse. Han borde inte så hastigt och hafsigt skickats fram i den främsta politiska frontlinjen så som skedde. Men när han nu valdes av kongressen så borde vi ha stått fast vid valet.

Han klargjorde tydligt att han var öppen och påverkbar i de avgörande frågor där det fanns skillnader mellan Islamiska Förbundets och socialdemokratins principer. Och det var faktiskt inledningen till en oerhört viktig och värdefull dialog med alla muslimer i vårt land, men också med andra invandrare från olika kulturer och bekännare till olika religioner.
Nu har den dialogen drabbats av ett allvarligt bakslag. Frågan är hur det ska kunna repareras? Kanske står hoppet till att dessa grupper av invandrare har förmåga att visa större tolerans och intresse av dialogen än vi socialdemokrater har visat i det här läget.

De grundläggande socialdemokratiska värderingarna om jämlikhet och jämställdhet mellan alla människor oberoende av kön och sexuell läggning är givetvis okränkbara. Men de värderingana måste spridas och förankras genom en nyanserad och finstämd dialog. De kan inte spridas genom att förtroendevalda sparkas in och sparkas ut.
Vi kan hoppas att Omar Mustafa inte låter sig övermannas av sin besvikelse, utan har förmågan och kraften att arbeta vidare för socialdemokratins värderingar. Om han gör det kan han göra en mycket stor insats för hela det svenska samhället.

Ett annat allvarligt problem för socialdemokratin är att vi låter oss styras i allt för hög grad av mediadrev. Det är i dagens mediasamhälle oundvikligt att socialdemokratins högsta ledning ockuperas av ett mediauppbåd så fort ett problem eller en tvetydighet uppstår. Det får vi leva med. Men det är nödvändigt att ha mera is i magen och inte fatta snabba beslut under stress, framtvingade av mediauppbådet.
Intressant att notera är att Abdirizak Waberi, riksdagsman för moderaterna och Omar Mustafas företrädare som ordförande för Islamiska Förbundet inte alls utsatts för samma mediadrev, trots att det rimligen är ännu mera betydelsefullt att nomineras till riksdagen som stiftar lagarna i vårt land än till den socialdemokratiska partistyrelsen.

Till det finns två förklaringar. Den ena är att svenska folket, med all rätt, ställer helt andra och högre krav på socialdemokratin än på moderaterna. Den andra är att medierna är borgerligt dominerade och tenderar att se mellan fingrarna på moderaterna. Det får vi också leva med ända tills vi gör något verkligt konkret åt vårt mediala underläge.
Bror Perjus

 

1 kommentar:

  1. Apropå mediedrev kan man kanske hoppas att SAP och LO blir lite mer offensiva och satsar på medier som balanserar den borgerliga hegemonin i landet. En dagstidning från vänster är en gammal idé, men en rätt hygglig sådan. Viktigt här tror jag är att, via nätet eller annorstädes, dialog och diskussioner fortsätter - alldeles oavsett Mustafas avgång. Förhoppningsvis kan detta innebära att både relevant kritik samt nyanser får samexistera.

    SvaraRadera