söndag 30 september 2012

Lägg av med personstrider och intriger i partiet!

Åhåjaja, så kommer det då ut en uppgift om att Håkan Juholt, under sin tid som socialdemokratisk partiordförande, ska ha anlitat en advokat för att undersöka om det var möjligt att stämma Aftonbladet för förtal. Juholt ska också ha begärt att partiet ska betala 100 000 kronor för advokatarvodet. Men partiet ska ha vägrat betala. Slutligen uppges att advokaten ändå fått sina pengar från partiet, men att pengarna ska dras av från Håkan Juholts fallskärm.

Uppgiften kommer märkligt nog via Aftonbladets konkurrent Expressen och lämpligt nog dagen efter presentationen av en bok om Håkan Juholts tid som partiledare, där det riktas kritik mot delar av den dåvarande partiledningen och mot tjänstemän i partiet. Håkan Juholts enda kommentar är; ”Det finns felaktigheter i Expressens artikel”.

Okej, det här måste väl ändå vara sista ordet i den här för partiet djupt destruktiva historien!
Socialdemokratiska partiet har under sin drygt hundraåriga historia haft många hårda interna strider. Men främst har det handlat om politiska sakfrågor och ideologiska vägval. Sådana strider är nödvändiga och värdefulla och måste även delvis föras offentligt, för att väljare och medlemmar ska kunna ta ställning.

Men den här formen av interna personstrider som utspelas inför öppen ridå med hjälp av magsura avslöjanden i böcker och anonyma läckor till en mindre nogräknad kvällspress är något helt nytt. Det riskerar, om det fortsätter, att mycket allvarligt skada partiets trovärdighet och tillförlitlighet.
Nu förväntar vi oss, vi som utgör fotfolket i partiet, en rejäl uppstramning på alla nivåer inom partiet. Lägg nu av med personstrider och intriger. Nu behöver vi en benhård fokusering på sakfrågor och långsiktig politisk strategi.

Vi har tre val framför oss inom nära framtid. Partivalet till Svenska Kyrkans olika nivåer nästa år är viktigt i sig, men kan också ses som första steget i en trestegsraket. Året därpå, i början av juni 2014 kommer det andra steget, valet till EU-parlamentet och så de allmänna valen till kommuner, landsting och riksdag i september. Låt oss tillsammans sikta på tre val och tre valsegrar!

Bror Perjus
 

3 kommentarer:

  1. Sanningen kan vara farlig ... göm den !

    SvaraRadera
  2. Du glömmer att efter 6 år utanför maktens cirklar och köttgrytor är partiet numera främst en försörjningsapparat. Då blir knivar i ryggen och egen nytta de främsta drivkrafterna. Östros har inget ont att säga om bonusar i sin nya roll. Juholt var utsatt för en konspiration och klassförakt inom partiet. Att hans försök till hämnd ska betalas av partiet är för honom helt självklart - dock inte för oss övriga. Kongressen nästa år riskerar att bli en verklig skräckfilm - en blodigare variant av Terror on Elm Street. Om kongressen tvingar igenom en riktig vänsteragenda - kommer då partiledarvikarie Löfven att sitta kvar för att administrera ännu ett valnederlag? Som Jan Andersson i Helsingborg konstaterar på s-bloggar: "Ju närmare vår politik ligger (v) - desto fler röster förlorar vi."

    SvaraRadera
  3. Ja, Bror Perjus, gör det! Sluta kvälja dom. De som verkligen behöver Håkan Juholt är Alliansen, ge inte Alliansen den frisparken.

    SvaraRadera