torsdag 13 september 2012

Vilka galningar befolkar finansdepartementet, förutom Anders Borg?


Hela Trollhättan försvinner om det så kallade taket i a-kassan höjs enbart det tre första månaderna av arbetslöshet, skriver Per Gudmundson i en mycket egendomlig huvudledare i Svenska Dagbladet den 11 september. Trollhättan, som har funnits ända sedan 1413!

Sedan ändrar han sig.

Det är inte Trollhättan specifikt som hotas.” Kanske försvinner istället ”alla 30 000 jobb hos företagen i Sörmland”. Man läser vidare och undrar om karl´n blivit tokig. Men icke. Det handlar om finansdepartementets beräkningar som påstås innebära att just 30 000 jobb skulle försvinna som en följd av höjt tak för a-kasseersättningen.

Och då undrar man vilka galningar som numera befolkar finansdepartementet, förutom Anders Borg?

Ingen normalt funtad människa kan väl få för sig att jobb försvinner på grund av att a-kassan förbättras? Möjligen, möjligen kan någon extra fantasifull ekonom få för sig att ett antal arbetslösa, som får bättre a-kasseersättning i tre månader, struntar i att söka jobb. Men det betyder ju inte att antalet lediga jobb blir färre.

Sunda förnuftet säger däremot att en bättre a-kasseersättning innebär att ett antal arbetslösa får mera pengar i näven, kan köpa mer och därmed ökar efterfrågan på varor och tjänster i samhället. Det betyder fler jobb, inte färre.

Det var också den mycket revolutionerande insikt som en gång John Maynard Keynes drabbades av, vilket gjorde honom till världens mest berömda ekonom i alla tider. Kraven på ett sådant epitet är, som synes, inte så höga. Nu ska väl tilläggas att Keynes också kom på en del andra saker.

Ernst Wigforss, socialdemokratins legendariske finansminister, som ledde Sverige ut ur depressionen på 30-talet, genom andra världskriget och in i 50-talet, betraktade detta enkla fenomen som ett självklart faktum, nämligen att ökad efterfrågan skapade fler jobb.

”Det sista vi behöver är att släcka ner Trollhättan”, avslutar Per Gudmundson sin ledare. Absolut! Och det första vi behöver är kanhända att släcka ner Per Gudmundson, om det är värt besväret.

Bror Perjus

2 kommentarer:

  1. Några ska ju betala och får därmed mindre pengar i näven, dessa kan därmed konsumera mindre ...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jovisst, Jonny! Men om man tar från dem som har mycket pengar, som kanske redan överkonsumerar och inte behöver mera och ger till arbetslösa som har större behov, så ökar konsumtion, efterfrågan och antalet arbetstillfällen. Sänkt a-kassa skapar i vart fall inga nya arbetstillfällen.

      Radera