måndag 8 september 2014

Vad återstår nu, bara några dagar kvar till valet!?

Jo, att tala om jämlikhet!

Att tala om att socialdemokratin vill ha ett jämlikt samhälle, ett jämlikt Sverige, ett jämlikt Europa, en jämlik värld.

De borgerliga partierna, Alliansen och Sverigedemokraterna, vill däremot ha ett ojämlikt samhälle. Där går den avgörande skiljelinjen mellan höger och vänster - den avgrund som skiljer oss åt.

Och det är faktiskt bevisat att det jämlika samhället är bättre än det ojämlika samhället. De båda forskarna Kate Pickett och Richard Wilkinson har i sin banbrytande rapportbok ”Jämlikhetsanden” (Karneval förlag), bevisat att ett samhälle fungerar bättre i praktiskt taget alla avgöranden avseenden ju mera jämlikt det är.

Socialdemokratin har alltså rätt!

De borgerliga har fel!

Det vet vi nu! Det är vetenskapligt bevisat.

Med den digitala teknikens hjälp har de båda forskarna kunnat analysera tillräckligt stora mängder jämförbara, empiriska data från de 23 rikaste industriländerna och 50 av USAs delstater. De har rangordnat länderna med utgångspunkt från hur jämlika de är, alltså hur stora eller små skillnaderna är mellan rika och fattiga.

Resultat!

Människor har en bättre hälsa, lever längre, har mindre oro och ångest, färre har psykiska sjukdomar, barnadödligheten är lägre, antalet tonårsfödslar är färre, färre har problem med fetma, drogmissbruk, alkoholmissbruk; våld, kriminalitet och mord är mindre vanligt och färre sitter i fängelse ju mera jämlikt samhället är. Arbetslösheten är lägre i det mera jämlika samhället. Skolresultaten är bättre. De äldre har bättre livsvillkor. Människor har större förtroende för varandra, för myndigheter och för företag i mer jämlika samhällen, vilket är avgörande inte bara för välbefinnandet utan också för demokratin.

”Ökande klyftor och växande otrygghet på arbetsmarknaden är en avgörande orsak till att psykiska sjukdomar ökar och hotar att spränga sjukvårdens ekonomiska ramar i många länder”, skriver forskarna i ”Jämlikhetsanden”.

Är det någon som inte känner igen vårt land av idag?

Försämrad A-kassa, sjukförsäkring och försörjningsstöd är enbart destruktiva reformer. De borgerliga påstår sig vilja ”sänka trösklarna tillbaka till arbetsmarknaden” och minska det så kallade ”utanförskapet”.

Men det är bara hyckleri.

Deras reformer fungerar tvärt om. De ”höjer trösklarna tillbaka till arbetsmarknaden” och de ökar ”utanförskapet”. Syftet med reformerna, som slår mot de som har det allra svårast i vårt samhälle, var att skapa ekonomiskt utrymme för sänkta skatter för de som har det allra bäst. De tio procenten högst avlönade i vårt land har fått 25 gånger så stora skattesänkningar som de tio procenten lägst avlönade.

Men är det inte nödvändigt för socialdemokratin att vädja till mittenväljare och övre medelklass för att kunna vinna valet? Självklart, den som vill överta regeringsmakten måste få stöd av en majoritet bland väljarna. Men ”ökad jämlikhet”, skriver forskarna Wilkinson/Pickett, ”är ett politiskt verktyg för att höja välbefinnandet för hela samhällen”.

Det ska vi berätta för vacklande mittenväljare och övre medelklass!


Bror Perjus

1 kommentar: