lördag 27 september 2014

Kanske har jag nedvärderat och underskattat Aftonbladet allt för mycket!?

Kanske har jag nedvärderat och underskattat Aftonbladet allt för mycket!? Jag läser inte den tidningen regelbundet. Oftast står jag inte ut med löpsedeln. Men ibland blundar jag och går förbi. Första sidan kan också vara svår att uthärda.

Men det är den största dagstidningen i landet med en socialdemokratisk ledarsida, en radikal kultursida i ordets bästa bemärkelse och en debattsida som ibland släpper igenom mycket värdefulla texter.

Så denna dag!

Ledarsidans Anders Lindberg avslöjar hur kommunala moderater runt om i landet upprättar sina förbindelser med Sverigedemokraterna. Med Fredrik Reinfeldt försvinner alla heliga löften. På Svenska Dagbladets ledar- och debattsidor pågår också en normalisering av riksdagens fascistiska parti för fullt. Var det någon som trodde något annat?

”Vill verkligen Folkpartiet, Centerpartiet och Kristdemokraterna ute i landet sätta sig i ett läge där Sverigedemokraterna har sista ordet i kommunstyrelse och –fullmäktige”, undrar Lindberg?  

Tjaa, det återstår att se!

I en lysande krönika beskriver Fredrik Virtanen hårlöss i skolan som en klassfråga. Alla har inte råd med lusmedel, 2 000 kronor på en månad! Alla föräldrar har inte tid och ork att kamma, kamma och kamma… Andra föräldrar tycker att de bör ”skärpa sig”.

”Detta är ideologi” skriver Virtanen. ”Skärpa sig är ett gräsligt, okunnigt uttryck – vad det än gäller för mänskliga defekter. Alla som anses behöva skärpa sig behöver vanligtvis kamratskap”.

Hela kulturens uppslag är fyllt av nödvändig information om utvecklingen i Vladimir Putins Ryssland. Författaren Stig Larsson refererar känsligt en stark bok av Arkadij Babtjento om kriget i Tjetjenien. ”Det finns ett gift i kriget. Det är lätt att få uppfattningen att närvarokänslan aldrig kommer att bli lika stark.”

Skrämmande läsning!

På debattsidan avslöjar Alfred Skogberg att det skulle löna sig för samhället att satsa ”bara” 19 miljoner kronor på att förhindra ett enda självmord. Det är nämligen vad ett självmord kostar för samhället – 19 miljoner kronor. Det har ”Myndigheten för samhällsskydd och beredskap” räknat ut. 

Tänk vilka fantastiska myndigheter vi har i det här landet. Bara vi också kunde ta till oss sådana myndigheters budskap och därmed bli ”myndiga”.

Slutligen, skriver Charlotte Lindgren, Sundsvall, om sin 12-åriga dotter. I årskurs 6 ska hon för första gången få betyg. Det första hon möts av när terminen börjar är en ”matrisexercis i alla ämnen och en fokusering på att de riskerar att få F…”

Det är ”som en veritabel ishink över eleverna”, skriver Charlotte Lindgren.

Vi lyser frid över Jan Björklunds bortgång som utbildningsminister – må han aldrig återkomma…

Men nu återstår för socialdemokratin att lägga om kursen. Mera ”morötter” mindre ”piska” rekommenderar Charlotte Lindgren. Hon är själv gymnasielärare och har dubbelsyn, genom sina egna och dotterns upplevelser.

Bror Perjus

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar