fredag 19 september 2014

Gör gärna upp med C o Fp, men var inte rädd för nyval! Vi är beredda att knacka dörr igen, från Smygehuk till Riksgränsen.

Stefan Löfven, förhandla kraftfullt utifrån styrka och självkänsla. Du har en samlad, insiktsfull och medveten arbetarrörelse bakom dej till 100 procent. Bry dej inte om allt tal om betongsossar och maktparti. Var inte rädd för ett nyval. Vi är beredda att omedelbart gå ut igen och knacka dörr. Vi kan knacka varenda dörr igen, från Smygehuk till Riksgränsen. 

Vi är beredda att förklara vår politik, våra visioner och vilket samhälle vi vill se i framtiden, för våra barn och barnbarn. Det avgörs nu! Nu avgörs om socialdemokratin åter ska bli den ledande politiska kraften bakom en ny färdriktning som leder till ett bättre samhälle och en bättre värld. Du kan bli historisk Stefan! Vi ställer upp på strategin att få Centerpartiet och Folkpartiet att släppa igenom din regerings första statsbudget i riksdagen. 

Du har en samlad, stark och målmedveten arbetarrörelse bakom dej, både partiet och fackföreningsrörelsen. Aldrig tidigare har svensk socialdemokrati mobiliserat så många och så målmedvetna valarbetare. Arbetarrörelsen har vitaliserats radikalt under den här valrörelsen. Tveka inte. Utnyttja den styrkan! Det är ett kritiskt läge för Sverige men också för vår omvärld. 

Du vet det mycket väl från många år i fackföreningsrörelsen! Den som är rädd för att sätta hårt mot hårt i en förhandling försätter sig omedelbart i ett underläge. Du vet också hur viktigt det är att samtidigt lyssna in motpartens alla argument och bevekelsegrunder noga.  

De borgerliga partierna är rejält försvagade, utom Sverigedemokraterna som däremot måste försättas i karantän och förhindras från att sprida sin illvilliga smitta. Det var onödigt att ge dem en talmanspost.

Moderaterna saknar partiledning. Statsministern och partiordföranden har försvunnit efter valet. Partiets ledare för riksdagsgruppen får sköta överläggningarna med talmannen. Finansministern, finansmarknadsministern och moderaternas ledare i huvudstaden hoppar av. De personer som skapade och i praktiken utgjorde de "Nya Moderaterna" har helt enkelt schappat. Vid ett nyval kommer moderaterna att falla som en sten. Vem kan rösta på ett parti utan partiledare?

Folkpartiets partiledare förlorade valet i sitt eget distrikt i Stockholm. Det är där han längst praktiserat sin rigida och auktoritära skolpolitik. Folkpartister är i allmänhet intellektuella, nyanserade och eftertänksamma personer. De har nog aldrig gillat att som ledare ha en major som pekar med hela handen åt ett enda håll, dessutom åt fel håll. Verkligheten har nu hunnit ifatt honom. Skolresultaten i Sverige har fallit allt brantare med honom som utbildningsminister. Därför fick Birgitta Olsson fler personröster än Jan Björklund i Stockholm. I praktiken saknar också Folkpartiet ledning.

Centerpartiet gjorde en uppryckning i valets slutskede. Kanske kan vi bortse en del tramsigheter i valrörelsen och ett antal års förvillelser in i nyliberalismens dimmor och irrgångar, om Annie Lööf verkligen är på väg att återkoppla till Centerpartiets och Bondeförbundets klokare, mer verklighetsförankrade politik. 

Det är utgångsläget i förhandlingarna om en ny regering och den första statsbudgeten. En S och MP-budget kräver stora insatser för alla de människor som farit illa under den här regeringens försämringar av arbetsmarknad, a-kassa, sjukförsäkring, arbetsförmedling, skolor, sjukvård, äldreomsorg, järnväg och bostäder. Det kommer att ta tid att ställa allt till rätta. Men därför är det så viktigt att redan nu ändra färdriktning.

Det är inget världskrig på gång. Men situationen i omvärlden är mycket mer oroande än de flesta föreställer sig. Rysslands ledare Vladimir Putin uppges ha meddelat EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso att ”när jag så vill kan ryska trupper på två dagar inta inte bara Kiev, utan också Riga, Vilnius, Tallin och Warsawa eller Bukarest” (SvD.se)

Det låter onekligen som en Adolf Hitler, men nu i ett Europa som fullkomligt kryllar av kärnvapenladdade missiler. Med sådana vapen kan man på bara några minuter nå och utplåna en storstad med flera miljoner invånare. Fredsforskare håller det inte för uteslutet att missiler kan avlossas av misstag eller av ledare med överhettade hjärnor. Man får vara tacksam så länge Putin talar om "två dagar".

Nästan lika oroande är den globala ekonomiska krisen. Den är inte bara ett hot. Den är en realitet. Globala finansintressen har skaffat sig en enorm maktposition mot såväl demokratiska regeringar som diktaturer. Problemet är att de föredrar diktaturer och oroar sig för demokratiska regeringar som vill reglera deras verksamhet. Därför är alla demokratiska regeringar utsatta. Svårast är det för vänsterorienterade regeringar som har ambitionen att skapa ett mera jämlikt samhälle.

Men avgörande är att dessa globala finansintressen medvetet, av obetänksamhet eller misstag kan och riskerar att skapa sammanbrott i den globala ekonomin. Det skulle skicka upp den redan höga arbetslösheten i hittills oanade höjder. Då står nazisterna i dörren och stampar med sina fula stövlar. 
På sätt och vis är detta den ekonomiska motsvarigheten till det militära kärnvapenhotet. 

Slutligen har vi de växande hoten mot vår livsmiljö, klimatet, kemikalierna, gifterna, råvaru- och energiförsörjningen. Därför är det värdefullt att ha Miljöpartiet med i regeringen, även om det finns ett minst lika starkt engagemang inom arbetarrörelsen för vår tids avgörande ödesfråga.

Så när Stefan Löfven allvarsmättat talar om att ta ansvar så är det långt, långt, långt ifrån tomma ord. Kan det vara dags för två begåvade och insiktsfulla kvinnor att kliva fram och hjälpa till med att fylla hans ord med innehåll; Birgitta Olsson och Annie Lööf?

Vänsterpartiet och Jonas Sjöstedt inser säkert situationens allvar och komplexitet och kommer säkert att sköta sin värdefulla vänsteroppositon på ett ansvarsfullt sätt.

Om Stefan Löfven i det här knepiga parlamentariska läget kan samla Sverige politiskt bakom en stabil kurs mot ett mera jämlikt samhälle, ett mera ekonomiskt stabilt samhälle, ett mera konsekvent fredsaktivistiskt samhälle, där vi  dessutom förmår ställa om vårt sätt att leva så att vi undviker de hotande miljökatastroferna - ja, då blir han en historisk ledare för arbetarrörelsen. Tuff uppgift, men inte omöjlig för en Stålman som han nu kallas för av Dagens Nyheters rubriksättare. Annars, nyval!

Bror Perjus

8 kommentarer:

  1. Till detta valet ledde erat idoga dörrknackande till +0.1% ...

    Om C och/eller Fp går i säng med S begår de självmord.

    SvaraRadera
  2. Har du inte tänkt på vad ett nyval skulle kosta i form av förlorade jobb, sänkt kronkurs och den mer påtagliga kostnaden för skattebetalarna för att anordna ett nyval?

    SvaraRadera
  3. Leif :
    Kostnaderna för 4 års röra kan bli en oerhörd kostnad för Sveriges ekonomi.

    Det märkliga är att det finns ett mycket starkare regeringsalternativ redan i nuläget, nämligen fortsatt alliansstyre som är ense, har en gemensam politik och budget, som kan söka stöd hos S, Mp och SD i olika frågor.

    Detta ger Sverige en oerhört mycket mer stabil regering som mycket lättare kan få majoritet i enskilda frågor utan att spricka inbördes.

    S+Mp är djupt splittrade i viktiga frågor, att de ska regera ihop och S sedan kör över dem i viktiga frågor bådar inte gott för regeringstrovärdigheten.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tyckte valresultatet var en ganska tydligen markering att väljarna ville ha förändring i form av M:s stora ras. Nu när både Reinfeldt och Borg kommer att lämna så har ledningen av alliansen försvagats ordentligt så jag ser inte det som ett alternativ.

      Det jag kan hålla med dig om att en regering S+MP borde inte vara hugget i sten utan andra konstellationer borde kunna vara aktuella. Emellertid är en fortsättning med alliansen ledda av M högst osannolik om det inte skulle bli riktig kris med regeringsbildningen.

      Som jag ser det föll alliansen på två saker:

      1. Man genomförde inte speciellt mycket förändringar under den senaste mandatperioden utan var mycket av "låt-gå" politik. Som nämnts i opinionen gav det intrycket av en trött regering utan idéer,
      2. M skulle ha ändrat inställning om de ekonomiska förutsättningarna för arbetslösa och långtidssjuka.

      Hade man varit mer aktiv med förändringar och M erkänt att det behövdes bättre ersättningsregler för arbetslösa och långtidssjuka samt infört detta tror jag man hade vunnit valet. Alliansen föll mer på eget grepp än att S lyckades prestera något vettigt.

      Radera
    2. Leif - De rödgröna gick fram 0.1%, det ser jag inte som en "tydlig markering" att rödgrön politik efterfrågades ...

      1. Du påstår "Man genomförde inte speciellt mycket förändringar " vilket ju går stick i stäv med S stora propagandalögn om systemskifte
      ... Sverige har klarat sig oerhört bra genom historiens värsta globala finanskris, kanske inte läga att förvånta sig att man till det ska kunna genomföra nya stora reformer ...


      2. Väljarna ville tydligen inte i större omfattning ha S-politik, de ville i större utsträckning ha SD-politik (kraftigt begränsad invandring)..

      Radera
    3. Det är ju det jag skriver. Det var främst raset för M som förändrade det parlamentariska läget, inte att S fick speciellt många fler röster.

      1. Jag referar till den senaste mandatperioden 2010-2014. Under 2006-2010 gjorde man mycket förändringar varav många var välbehövliga. Jag håller med om att man klarade finanskrisen bra och det var en av anledningarna till att jag röstade på ett alliansparti även vid valet 2010. Den andra hette Mona Sahlin och en potentiell regering med V.

      2. Ligger säkert en hel del i det men det gäller ju också att få inflytande. Emellertid tillhör jag de som tror att SD bara kommer att växa av att man sidsteppas av de övriga partierna. SD:s intåg beror nästan uteslutande på att de övriga partierna helt har tappat kontrollen vad gäller flykting-och anhöriginvandringen.

      Radera
    4. Leif :

      Appropå "Rättvis beskattning"

      * Menar du då att pensionärer ska börja betala allmän löneavgift på sin uppskjutna lön/pension. En drygt 10%:ig statlig löneskatt som arbetare betalar ?

      * Menar du då att en familj med två arbetande och inkomsterna 10000+50000 ska betala lika lite skatt som familjen med 30000+30000 ?

      Radera
  4. Leif :
    Då är vi överens att väljarna inte ville ha mer vänsterpolitik (+0.01% ska det vara).
    Det fanns inte utrymme för stora reformer under perioden 2010-2014, man lyckades dock att fortsätta sänka skatter på arbete samtidigt som man lyckades fortsätta att satsa mer än någonsin på skola/vård/omsorg.

    Givetvis kommer SD att fortsätta att växa kraftigt (nästa val > 20%), varken allians eller de rödgröna har insett att dagens arbetslöshetsinvandring trasar sönder den svenska välfärdsmodellen.

    Vi ska fortsätta att ta emot verkliga flyktingar men det ska inte löna sig att köpa en smuggelbiljett till Sverige. UNHCR bör ges i uppdrag att välja ut i flyktingläger en kvot varje år som vi tar emot. Anhöriginvandring måste ändras så att det ekonomiska ansvaret helt faller på den anhörige.

    SvaraRadera