onsdag 10 september 2014

Den magiska siffran för oss valarbetare är 2,7 procent - skillnaden mellan ordning och kaos!

Whaouw!

Hämtar Svenska Dagbladet i brevlådan och läser på första sidan ”En ishink över Alliansens hopp”. Ny Svd/Sifo noterar; ”trenden har vänt”. Socialdemokraterna går upp med 3,4 procent. Statistiskt säkerställt!

De ”rödgröna” ökar åter sitt försprång före Alliansen! Nu är det 6,2 procent. Men, observera! Under de fyra dagar som återstår måste vi ”rödgröna” tillsammans öka med 2,7 procent. Så ser matematiken ut med utgångspunkt från Svd/Sifo idag.

Igår eftermiddag tittade jag på radions partiledardebatt! Jo, just ”tittade”. Det sändes med publik från Kulturhuset i Stockholm.

Stefan Löfven blir bättre för varje offentligt framträdande. Igår var han superbra. Han är säker, stabil, trygg, sympatisk, pålitlig, på god väg att bli en ny Per-Albin Hansson. En stark, målmedveten och tillförlitlig, socialdemokratisk statsminister i en tid med stora och snabba förändringar i en orolig omvärld.

Jonas Sjöstedt är starkt engagerad, känslosam och övertygande. Åsa Romson sakligt säker, med sitt tänkvärda, intressanta, djupgående sätt att resonera. De tre är ett bra team som kan bilda den regering som vi behöver inför en tid med stora prövningar men också stora möjligheter.

Den borgerliga Alliansens fyra företrädare är kusligt skickliga debattörer, hårt trimmade och samordnade. De kan med en salva väl formulerade meningar vända svart till vitt. Och i sin slutreplik skickar Fredrik Reinfeldt, leende med sin något ojämna tandrad, skickligt in debattens sista mening ”Vi ligger i vinnarhålet”!

Och det gjorde de…. Igår eftermiddag..  Men inte idag! Nu på morgonen, när jag hämtar tidningarna, så har de fått en ”ishink över sig” skriver Svenska Dagbladet.

Det finns bara ett problem och ett avgörande problem!

Sverigedemokraterna är fortfarande vågmästare med 8,9 procent, trots att de går tillbaka med 1,5 procent. Därmed bestämmer de i Sveriges Riksdag om det här blir valresultat. Ett fascistiskt parti som bestämmer i Sveriges Riksdag! De borgerliga har alltså fortfarande, enligt den här Svd/Sifo-mätningen, majoritet i riksdagen.

Behandlingen av Sverigedemokraterna är den här valrörelsens journalistiska skandal och misslyckande. Det är antingen som om de inte existerar! Eller också som om de existerar fritt svävande i den politiska rymden, oberoende av alla! Eller också – vilket är det allra värsta – som om de utgör något sorts mittenparti, mitt emellan höger och vänster.

I varje grafisk återgivning av opinionsmätningarna så placeras Sverigedemokraterna i mitten. Igår, i Kulturhuset, hade Sveriges Radio placerat Jimmy Åkesson i mitten, med övriga partier bredvid sig på flankerna – trots att han borde placeras till höger om högern, en bit bortom Fredrik Reinfeldt.
Dessutom fick Åkesson förmånen av att ta nästan hela debatten om den orättvisa beskattningen av pensionärerna, som han raskt ställde mot alla de människor som flyr från krigets fasor i Syrien och Irak – en cynism som inte hör hemma i ett anständigt demokratiskt samhälle.

Fortfarande återstår alltså den här valrörelsens helt avgörande insats för alla valarbetare och varje anständig människa och väljare – att förhindra Sverigedemokraterna från att bli vågmästare i riksdagen.

Det betyder att det rödgröna gemensamt måste öka sitt röstetal med 2,7 procent jämfört med Svd/Sifo. Det är den magiska siffran vi valarbetare har att kämpa med under de få timmar som är kvar tills vallokalerna stänger; 2,7 procent!

Bror Perjus

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar