onsdag 7 december 2011

Ska vi räddhågat lägga oss så nära högerregeringen som möjligt?!

Så kom då äntligen en seriös förstasida i DN med socialdemokratins ledare Håkan Juholt som faktiskt handlar om hans politiska budskap; ”Kräver nya tuffare regler . S-ledaren vill öka pressen på bolag i avreglerade branscher”.
En utmärkt artikel. Inga efterslängar, inget trams. En genomgång av vad han vill i några helt  centrala samhällsfrågor. Mobiloperatörer ska ge service i hela landet. Apoteken ska sälja även sådana läkemedel som efterfrågas av färre. Staten ska se till så att järnvägarna fungerar, även vintertid. Elbolagen ska inte kunna ta ut hur hutlösa priser som helst.
Men så finns där också en snusförnumstig kommentar, analys kallas det, av Maria Crofts, som avfärdar allt han säger som ”orealistiskt och dåligt genomtänkt”, precis som om Maria Crofts är en överlägsen tänkare som rakt upp och ned kan avgöra hur genomtänkta Håkan Juholts ideér är.
Det räcker inte längre med att socialdemokratisk politik avfärdas på de borgerliga tidningarnas ledarsidor. Numera måste även politiska kommentatorer på nyhetsplats omedelbart och i anslutning till ev sossevänliga nyhetstexter avfärdas, för säkerhets skull. Det tyder på att dessa socialdemokratiska tankar är farliga på något sätt.
Men det finns ytterligare en aspekt på detta.
Det är utan tvivel mycket svårare att vara visionär som Håkan Juholt, än att bara komma med alternativa förslag, exakt formulerade, väl förankrade och helt återförsäkrade men ytterligt marginellt annorlunda än de regler som redan gäller eller de reformförslag som högerregeringen redan lanserat.
Det är svårare att komma med tankar om radikala förändringar än att räddhågat lägga sig så nära borgerligheten som möjligt.
Det fick Olof Palme fan för!
Det får också Håkan Juholt uppleva i ett oändligt mycket brutalare mediaklimat.
Men det ska inte få oss socialdemokrater att avstå från att tänka radikalt, fritt och visionärt.

Bror Perjus

10 kommentarer:

  1. Det Juholt föreslår är helt klart ogenomtänkt med ingen som helst tanke på ekonomiska konsekvenser.

    SvaraRadera
  2. Men om vi försöker rannsaka os själva Bror så måste kostnaden alltid finnas med i beräkningarna vid alla förslag. I sak är det självklart att alla ska kuna ha tillgång till mobilnätet. Du är i Jämtland och jag befiner mig i Bergsslagen och trots att jag befinne rmig bara 250 km från Stockholm så har jag stundtals ingen täckning alls. Men, frågan är sedan HUR vi åstadkommer detta. Det kostar skjortan att bygga master överallt, precis som PTS säger. Apoteken. Jag för emot avregleringen av apoteksmarknaden. Men vill väljarna idag återreglera det monopolet? Mitt svar är nej. Fördelarna överväger. Sedan är det så att den 24 timmars regel som Juholt nämner ang apoteken finns redan idag. Den kanske behöver en yttrerligare skärpning men det är en annan sak.
    Nej, vi ska inte lägga oss nära borgerligheten, men vi kan inte gå tillbaka till en värld som inte finns. När jag lyssnade på Håkan Juholt i Göteborg var det just återreglerandets mantra som gällde och i synnerhet elmarknaden. ett litet nätt ingrepp på i runda tal 400 miljarder kr. Nu har återreglering inom el modererats lite. Men icke desto mindre.
    Maria Croft är Maria Crofr, varför hänga upp sig på vad hon tycker och rent generellt är det nog dags att tycka synd om sig själv och att media är elaka. Vi har den mediabild vi har. Socialdemokratin har haft många chanser att göra A-pressen till en stark motvikt ,men inte tagit den.

    SvaraRadera
  3. Det du beskriver och det Juholt försöker göra nu är precis det som saknats och avsaknaden av en tydlig alternativ politik till högerns centrum-högerpolitik.
    När jag i går intrevjueade Chantal Mouffe i London pekade hon just på denna avsaknad av alternativ och faran av konsensuspolitik och därmed hotet mot demokratins trovärdighet.

    SvaraRadera
  4. Jag trodde i min politiska naivitet att reformer som skall omsätta ideologiska tankar i praktiken naturligtvis kostar pengar och att det då i första hand måste handla om fördelning av befintliga resurser.

    Klart som fa'n att allt ska finansieras!

    Men fördelningen mellan folkets flertal och den ekonomiska eliten? Mellan de mest behövande och de som redan har så det blir över? Mellan de som gör rätt för sig i stort som smått och de som undviker beskattning och smiter från notan?

    Någonstans där ligger väl politikens uppgift.

    Men, som sagt, fritänkare och visionärer göre sig icke besvär, där står medias skarprättare färdiga med sina slipade svärd. Ska man tolka det som att frihetens timme redan har slagit?

    Att individualism, sköt dig själv och skit i andrafilosofi, konsumera mera osv. är vad svenska folket har drömt om!

    Nej, de som hyllar dagens frihetsdrömmar där individen kan stå ensam stark och fritt välja, har nog aldrig upplevt tillfredsställelsen av att dela med sig, vara solidarisk, känslan av att delad glädje är dubbel och vetskapen om att den skatt jag betalar används för det allmännas bästa.

    SvaraRadera
  5. En reglering av elmarknaden kan betala sig självt och behöver alltså inte alls kosta 400 miljarder. Varför sprida ut den bluffen? Det handlar ju om regleringar, och inte om en återgång till gamla priser. Det behöver inte ens handla om en återgång till gamla regleringar.

    Nya mobilmaster byggs hela tiden. Men vad säger att varje mobiloperatör ska ha en egen mast, exempelvis?

    Lars Flemström

    SvaraRadera
  6. Lars Flemström
    Hur många mobilmaster (infrastruktur) tror du det behövs för att ge 100% täckning och till vilken kostnad ? Skulle det kunna vara samhällsekonomiskt försvarbart tror du ?

    Skulle en reglering betala sig själv, utveckla gärna ...

    SvaraRadera
  7. 1) Det är Peter Strobl som har skrivit att en reglering av elmarknaden skulle kosta 400 miljarder. Vad är det som kostar? Vem drabbas av den kostnaden? Det borde Peter svara på. För det är väl inte vinsten på ockerpriserna för elkunder som har rörligt elpris, som bestäms av spotmarknaden, som uppgår till 400 miljarder?

    Regleringar för att skydda elkunder finns i andra länder. Bakom kraven på reglering av elmarknaden står både Villäägarnas riksförbund och storindustrin. Reglering av elmarknaden har utlovats av förra näringsministerns Maud Olofsson, c. Hennes efterträdare bör uppfylla löftet till villaäkgarna och industrin. Innan den elintensiva industrin flyttar utomlands.

    2) Juholt har inte talat om 100 % yttäckning, utan om täckningen för de 50.000 telekunder som har utlovats mobiltelefoni som ersättning för att de mister den anslutning till fasta nätet som de har haft. Och fasta nätet har väl aldrig haft någon 100 % yttäckning, för något telefonjack på varje träd i skogen har ju aldrig funnits. Det handlar alltså om att uppfylla det löfte, som givits dessa telekunder.

    Detta är alltså en förvräning av media av vad Juholt har sagt, och sedan invånder media mot denna förvrängning, s.k. halmgubbeargumentation. Vilket sedan, utan källkontroll, upprepas av Strobl, som brukar klaga på att det är att begränsa hans yttrandefrihet att säga emot honom.

    Den enda invändning som jag möjligen skulle kunna ha mot Juholt är att han adresserar alla teleoperatörer, när det är Telia som har dragit in underhållet av det fasta nätet i perifera glesbygdsområden.

    Här har sossarna en del utredningsjobb att göra. Att det finns ett fast ledningsnät även till avlägsna byar fastigheter och samebyar är ett samhällsintresse och inte enbart ett intresse för de boende själva.

    Det är fel att Telia ska vara både en statlig infrastrukturförvaltare och en kommersiell teleoperatör. Vad sysslar Strobl med? Tillför han debatten sakliga analyser och nya, fräscha idéer eller bara gnöl?

    Lars Flemström

    SvaraRadera
  8. Lars; den dagen du kan undvika att följa Bengt Silferstrand i fotspåren och använda ett annat uttryck än "gnöl" då tar vi en seriös diskussion. Först då.

    Jag kan replikera, vad sysslar du med Lars?

    SvaraRadera
  9. Anklagelser mot någon att följa någon i fotspåren är inte seriöst.

    Jag replikerar inte. Jag tycker bara att vräker man ur sig att det kostar 400 miljarder, så ska man tala om vad det är som kostar, och vem som drabbas av kostnaden.

    Innan det har avslöjats förbehåller jag mig rätten att "kostnaden" avser de vinster som elleverantörerna gör på sina ockerpriser till elkunder, som har överförts till rörligt elpris, som bestäms av spotmarknaden, utan att de har bett om det.

    Jag misstänker att Strobl själv inte vet varifrån uppgiften kommer, utom från den regeringstrogna pressen. Vore det inte bättre att kräva att regeringen uppfyller förra näringsministern Maud Olofssons löfte till villaägarna och andra elkunder?

    Lars Flemström

    SvaraRadera
  10. Jag saknar förtroende för Ylva Johansson

    SvaraRadera