söndag 22 juli 2018

Breivik, han är väl en barnamördare egentligen!

Ingen tjänar på det!

- Vi ska inte   

politisera Utöja…

Sover djupt. Drömmer om ett samtal, eller kanske är det en inre monolog?

Platsen: DNs ledarredaktion, lördag eftermiddag den 21 juli 2018.

Närvarande; Politiske redaktören, PS och två Ledarskribenter, L1 och L2, eller också bara en ensam ledarskribent. Lite osäkert, diffust, i drömmen. Men det är tre som pratar.

PS: - Imorron är det söndag, 22 juli!

L1: - Javisst, ja! Årsdagen av massakern på Utöja.

L2: - Hela regeringskvarteret i Oslo sprängdes i luften. En hel generation blivande socialdemokratiska ledare med regeringschefen Jens Stoltenberg och hans ministrar  skulle utplånas! För säkerhets skull drog han iväg till Utöja för att skjuta av också en kommande socialdemokratisk ledargeneration! Förre ledaren Gro Harlem Brundtland var ju också där.

L1: - Jovisst fanns det en klassfråga med - höger och vänster..!

L2: - Ja… Det var ju en högerextremist som placerade en laddning vid regeringskvarteret och sedan letade sig upp till det socialdemokratiska ungdomslägret, siktade och sköt socialdemokratiska ungdomar, en och en, så många han hittade på en hel timma.

PS: - Jo, jo, men det är valår! Vi har ett val den 9 september! Massmorden på Utöja ska inte politiseras. Ingen tjänar på det… Inte ens socialdemokraterna!

L2: - Men är inte det som att skriva om de nazistiska utrotningslägren utan att nämna att det var judar som förintades!?

PS: - Judar är inget politiskt parti…

L1: - Det var många andra som också utrotades! Romer, funktionshindrade, liberaler, glöm inte liberalerna! Socialdemokrater också för den delen…! All politisk opposition, faktiskt! Nazismen är skoningslös. Glöm inte att det var krig, världskrig. Alla tyskar som strök med, eldstormen som utplånade hela Dresden, amerikaner, ryssar, europeer, nordafrikaner, japaner, Hiroshima, Nagasaki, atombomberna som utplånade ett par hundra tusen japaner…

L2: - Skriver vi om Utöja så måste vi ändå nämna höger och vänster. Det var en ”högerextrem” terrorist som sprängde regeringskvarteret och sköt ungdomarna i Utöja. 77 döda. 319 överlevde.

PS: - Vi skriver ”ett ungdomsläger på Utöja” och en ”barnamördare”... Breivik var väl en barnamördare?! Ingen koppling till NMR eller Sverigedemokraterna.

L2: - Vi måste nämna att mördaren var en ”högerextrem terrorist”.

PS: - Ja, självklart! Skriv personligt om rädsla, skuldkänslor. Inte så politiskt! En spalt. Men, huvudledaren vad ska den handla om?

L1: Syrien! Mördaren al-Assad. Där är det ju han som är mördaren. Så länge han är kvar blir det aldrig fred, å så flyktingeländet… Putin, Rouhani och Erdogan också.. förstås, gudfäderna… Det är en maffia därnere!

Vaknar, det är tidigt! Sätter mej rakt upp i sängen. Svettas. Går ned till brevlådan och hämtar Dagens Nyheter. Ingen svalka. Hettan och torkan känns också overklig. Rötmånad. Går upp i stugan och kokar havregrynsgröt…

Bror Perjus

https://www.dn.se/ledare/signerat/lisa-magnusson-det-ar-klart-att-nagot-gick-sonder-efter-utoya/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar