söndag 1 juli 2018

Ann Heberlein som brygga mellan moderater, högerextremism och nazism

Är det vi ser
ett demokratins
jordskred?
Allting glider. Är vi på väg mot ett jordskred? Allt känns mycket obehagligt. Plötsligt öppnar sig ett bråddjup när jag läser Svenska Dagbladet Kultur idag, söndag den 1 juli 2018. Fyra helsidor om Ann Heberlein av Sam Sundberg, en skicklig och läsvärd skribent. Heberlein har jag försökt undvika. Nu känner jag mig osäker också inför Sundberg.

Heberlein har fått sin senaste bok stoppad av förlaget och startat en kampanj på nätet för att samla in pengar till utgivningen. Hon fick in mer än miljon kronor till sitt swish-konto över en helg!

Ann Heberlein är gift med Erik van der Heeg som i Sundbergs text betecknas som ”radikal islamkritiker”.

Vad betyder det; radikal islamkritiker?  

Erik van der Heeg spred nyligen ett otäckt skämt, skriver Sundberg, med citationstecken kring skämt. ”Skämtet” publicerades på en Facebooksida skapat av den ”kryptonazistiska svenska alt-right-rörelsen” och handlade om att ”hänga politiska motståndare i lyktstolpar”.

Vad är skillnaden mellan ”kryptonazist” och riktig ”nazist”? Är en ”kryptonazist” en något mildare form av nazist?

Vad är den ”svenska alt-right-rörelsen” för sorts fenomen? Betyder det en rörelse som är allright.
Denna ”rörelse” har tydligen lanserat något som fått namnen ”Finspång-rättegångarna” som menar att ”folkförrädare” ska stå till svars inför en krigstribunal när extremhögern tar makten i vårt land.

Ann Heberlein försvarar sin makes Twitter-skämt om att ”hänga politiska motståndare i lyktstolpar” med orden: ”Funderar över vad som är värst – bristen på humor eller tendensen till hysteri?”

Till den ”högerpopulistiska” sajten ”Nyheter idag” säger Heberlein att det hennes make skrivit är ”ett skämt” inte ”nazistisk propaganda”.

”Högerpopulism”, vad är det? Det betyder ju ”folklig höger”. Finns det en sådan höger? Hänger en ”folklig höger” folk i lyktstolpar?

Så långt läsande uppleva jag hur marken glider under mina fötter. Är det vi upplever ett demokratins jordskred? Bråddjupet öppnar sig när det visar sig att Ann Heberlein är vald av moderaternas medlemmar i Lund att representera partiet på deras valsedel till både kommunfullmäktige i Lund och till riksdagen.

Hon behöver bara 3 000 personkryss för att komma in i Sveriges Riksdag. Förmodligen en enkel sak för den som över en helg kan samla in en miljon kronor för sin senaste bok.

Men varför detta relativiserande av politiska beteckningar i artikeln? Varför använder inte Sam Sundberg oreserverat raka beteckningar som högerextremism och nazism?

Givetvis är det en balansgång för Svenska Dagbladet.
Ann Heberlein är flitig skribent i Svenska Dagbladet. Hon skulle ha anlitats av tidningens ledarsida för framträdande under Almedalsveckan, men har nu stoppats.

Ann Heberlein kan uppenbarligen fungera som en brygga mellan moderaterna, Sverigedemokraterna och kretsar i utkanten av Sverigedemokraternas högerflank.

Nu är det inte bara Jimmy Åkesson som tvingas till akut ”renhållningsarbete”? Även Ulf Kristersson måste ingripa. Kan han förhindra Heberlein från att få 3 000 personkryss? Valsedeln är redan registrerad hos Länsstyrelsen!

Bror Perjus



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar