fredag 1 september 2017

DN vill beröva utrikesministern hennes yttrandefrihet


Dagens huvudlösa, huvudledare i det liberala huvudorganet DN, har den huvudlösa rubriken ”Ge  Wallström skrivförbud”.
Jag tar mig för pannan!

Har DNs ledarskribent helt tappat förståndet?
Vill DN avskaffa den grundlagsskyddade tryck- och yttrandefriheten exklusivt för landets utrikesminister?

Eller är man ute efter ett mer generellt förbud?
Vilka andra ministrar rekommenderar DN yttrandeförbud för?

Hela regeringen kanske?
Är det liberalism?

Är det liberal politik numera?
Liberalerna, som brukar berömma sig över sin konsekventa inställning till yttrandefriheten!

I DN-ledaren odlas föreställningen om att utrikesminister Margot Wallström och försvarsminister Peter Hultqvist har olika och oförenliga åsikter i frågan om Sverige ska underteckna FN-förslaget om ett globalt kärnvapenförbud.
I sak har DN fel. Båda ministrarna säger tydligt att frågan måste utredas, för att undvika problem med det försvarspolitiska samarbetet med EU-länderna, USA och Nato. Däremot är det naturligt att en utrikesminister och försvarsminister formulerar sig lite olika. Försvarsministern har ansvar för försvarssamarbetet. Men utrikesministern har ansvar för hela utrikespolitiken.

I frågan om kärnvapenförbud har DN en lika huvudlös argumentation.
”Atomvapen är en livförsäkring och Kim Jong Un tänker inte kassera dem. (…) Det är ett skäl till att inte desarmera de egna bomberna,” förklarar DN. Men såvitt jag vet har Sverige inga ”egna” atombomber. Den frågan avgjordes för mer än 50 år sedan!

”Har hon någon idé om hur Putin ska tvingas följa kärnvapenförbudet?” fortsätter DN insinuant.
Men inte ett ord om att USAs så omvittnat pålitliga, balanserade och omdömesgilla president kanske också borde ”tvingas” – han har faktiskt öppet ställt den fasansfulla frågan:

”Om vi nu har kärnvapen, varför kan vi inte använda dem?”
DNs märkligt selektiva hänvisning till stollar som just nu råkar styra världen är givetvis inte ett argument för utan mot kärnvapen. FN-förslaget om kärnvapenförbud ska förstås gälla också för Nordkorea och Ryssland och alla andra kärnvapenstater – har DN missat det?

Sverige har alltsedan socialdemokratin sa nej till svenskt kärnvapen intensivt och på olika plan arbetat för att alla kärnvapnen ska avskaffas, steg för steg genom internationella förhandlingar, som ett led i den övergripande kampen för fred-, nedrustning och demokrati.
Olof Palme ledde en FN-kommission med representanter på högsta nivå från dåvarande Sovjetunionen och USA, men också från en rad andra länder. I rapporten ”Gemensam säkerhet” lades det fram en serie förslag som syftade till kärnvapnens avskaffande. Det avgörande argumentet var att ”ingen kan segra i ett kärnvapenkrig”.

Det innebär istället hela mänsklighetens utplåning.

Bror Perjus

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar