lördag 9 juli 2011

Fegt av Karin Thunberg i SvD Kultur idag!

Karin Thunberg skriver idag fyra helsidor om semester och kan förstås inte helt undgå att notera semesterlagens socialdemokratiska ursprung. Hon noterar att två socialdemokratiska riksdagsledamöter kom med förslaget i slutet av 1930-talet. Däremot nämner hon inte att det var en socialdemokratisk regering med Gustav Möller som socialminister som drev igenom lagen i en riksdag dominerad av socialdemokraterna.
Var det alltså socialdemokratin som införde rätt för alla anställda att ta ut semester?
”Nja, det är kanske att ta i.” Det ”låg liksom i tiden” hävdar Karin Thunberg. Det är ett fegt sätt att gardera sig själv mot kritik från Svenska Dagbladets högerorienterade ägare.
Såhär i efterhand påstås alla de välfärdsreformer som socialdemokratin genomfört under hårt motstånd från högerpartierna, arbetsköparna och deras organisationer, på något sätt ha kommit till av sig själva på grund av att de "låg liksom i tiden", oavsett vilken politisk majoritet som funnits i riksdagen.
Så sent som i april i år föreslog högerdebattören Johan Norberg och arbetsgivarorganisationen Almega att semesterlagen borde rivas upp.  Utan socialdemokrati och fackföreningsrörelse  - ingen semester. Det är den enkla sanningen!
Det är inte att ”ta i”…
Bror Perjus

1 kommentar:

  1. Den logiska konsekvensen av Karin Thunbergs försök att förringa socialdemokratins gärningar måste väl bli att högerpartierna alltid varit otidsenliga. Då har de ju varit emot allt som "bara legat i tiden".

    SvaraRadera