lördag 16 augusti 2014

Expressen och Svenska Dagbladet har startat sina valkampanjer

Expressen och Svenska Dagbladet har nu startat sina valkampanjer mot socialdemokratin. De politiska reportrarna tävlar om att sänka det rödgröna blocket och säkra en fortsatt borgerlig regering. Frågan är hur fortsättningen blir i de borgerliga medierna fram till valdagen 14 september? Det kan avgöra till de borgerligas fördel.

Expressen är som vanligt värst!

I fredags dominerades första sidan av rubriken ”EXPRESSEN AVSLÖJAR: Löfven anklagas för smutskampanj. S kopierade privatpersoners mejl”. Det är den desperat scoop-jagande politiske reportern Niklas Svensson som skrivit en fullständigt substanslös artikel.

Den handlar om en PR-konsult, anställd av socialdemokraterna i Stockholms stad, som begärt ut epost från FP-politikern och borgarrådet i Stockholm, Lotta Edholm. Det är helt förenligt med svensk grundlag och offentlighetsprincip. Sedan har PR-konsulten kontaktat en person som i ett mejl till Lotta Edholm kritiserat den borgerliga politiken. PR-konsulten har frågat om den personen accepterar att socialdemokraterna offentliggör kritiken i sin valkampanj i Stockholm.

I artikeln är det absolut ingen som anklagar Stefan Löfven för någon ”smutskampanj”. Det närmaste Lotta Edholm själv kommer är när hon säger ”Det är kränkande att enskilda nu riskerar att bli uthängda i en socialdemokratisk smutskampanj”. Märk väl ”enskilda riskerar”. ”Enskilda” har inte blivit ”uthängda”. En person är tillfrågad och har chans att säga både ja och nej.

Stefan Löfven själv är ö h t inte inblandad. PR-konsulten arbetar för socialdemokraterna i Stockholms Stad, en bra bit bort från partiledaren Stefan Löfven som på Expressens första sida får hela ansvaret för en aktion som i sig inte är anmärkningsvärd. Det här handlar snarare om Expressens smutskampanj mot Stefan Löfven! Bildvalet är medvetet illasinnat. På första sidan väljs en bild där Löfven råkar se riktigt skurkaktig ut. På insidan väljs en bild där en person i huva med misstänkt utseende syns strax bakom Löfven. Lotta Edholm däremot ser närmast änglalik ut på båda bilderna.

Artikeln blåses upp över hela förstasidan och på två helsidor på bästa nyhetsplats i Expressen. Samma dag som Stefan Löfven vid en presskonferens offentliggör att Margot Wallström, går in i valrörelsen med full kraft. Hon är en av socialdemokratins mest lysande och rutinerade företrädare. Hon har närmast oslagbara politiska meriter som riksdagsledamot, statsråd, miljökommissionär och vice ordf i EU-kommissionen, samt en mycket uppmärksammad insats inom FN för arbetet med att organisera skydd för hårt utsatta kvinnor i krigsområden.

Välplanerat och nyhetsmässigt fullkomligt omdömeslöst av Expressens redaktionsledning, med ett enda medvetet syfte; att ”sänka” en positiv socialdemokratisk nyhet!

Å så Svenska Dagbladet då!

Tidningen meddelar idag, lördag, till vår stora förvåning, över hela sin förstasida, att moderaterna ökat med 3,4 procent. Det hade förstås blivit en rejäl ”kick” för de borgerliga, om det hade varit sant. För säkerhets skull manar dessutom den politiske reportern Göran Eriksson, även det på första sidan, de borgerliga till ”en valspurt som överträffar alla andra”.

Den som läser texten på insidan och granskar staplarna upptäcker emellertid att moderaternas ökning inte är 3,4 utan 0,7 procent sedan förra mätningen. Och fortfarande leder S, V och MP med 49,3 procent över Alliansens 38,5 procent. Det är mer än tio procent. Dessutom åker både C och KD, enligt mätningen, ur riksdagen och tar med sig ytterligare 7,8 procent av de borgerligas röster. Därmed är den så kallade Allians-regeringens underlag helt utplånat. De människoföraktande Sverigedemokraterna däremot kan vara på väg mot en kraftfull vågmästarposition. Så hade rimligen den viktiga nyheten presenterats på en seriös morgontidnings första sida.  

Men som sagt, Expressen och Svenska Dagbladet, har börjat sina valkampanjer för en borgerlig valseger och därmed tappat omdömet. Frågan är om det räcker för en borgerlig valseger?

Bror Perjus


1 kommentar: