måndag 25 augusti 2014

Cancersjuka Lilly, 4 år, till tre olika sjukhus!


Astrid Lindgrens barnsjukhus. I DN Stockholm avslöjas den 21 augusti att Susanna och Jonnie Roupé tvingas åka åtta mil från Västerhaninge till Linköping med sin cancersjuka dotter Lilly, 4 år, för att hon ska få sin vård. Två gånger har de också hänvisats till Uppsala, en resa på nära tre timmar förbi Astrid Lindgrens barnsjukhus i Solna. Det är där, bara en halvtimmes resa hemifrån, som Lilly har rätt att få känna igen sig, känna sig trygg och få sin regelbundna vård.

Tre olika sjukhus för samma behandling. Olika avdelningar. Nya sjuksköterskor och nya läkare varje gång. Orsaken är brist på sjuksköterskor på Astrid Lindgrens barnsjukhus, sedan det borgerligt styrda landstinget vägrat anslå pengar.

Chefer vid sex olika barncancercentra slog larm redan i våras om att ”den här typen av flängande kan försämra barnens överlevnadschanser”. De krävde fler vårdplatser för cancersjuka barn. Men under sommaren har antalet i Stockholm istället nästan halverats.

Praktiska Gymnasiet, som ägs av en privat skolkoncern, får allt hårdare kritik, enligt tidningen Byggnadsarbetaren och dagstidningen ETC. ”Elever blir blåsta på praktikplatser, lärare saknar yrkeserfarenhet och det är brist på övningslokaler” skriver ETC.
-         
      - De vill bara tjäna pengar och skiter väl fullständigt i oss, säger tidigare eleven David Dahlborg.

Praktiska Sverige AB ägs av bolaget Vindora AB, som i sin tur ägs av det nordiska riskkapitalbolaget FSN Capital som fonderar pengar i skatteparadiset Jersey, avslöjar ETC.

Riskkapitalbolag. I Svenska Dagbladet Näringsliv kan man idag läsa att riskkapitalbolag ”vill gärna ha 20-25 procents avkastning på sina investeringar – per år! ”Det är högt, på tok för högt när det gäller den stabila vårdsektorn”, skriver Patricia Hedelius i en krönika.

Tre snabba inblickar i det Sverige vi fått med en högerregering under åtta år. Det går inte längre att dölja vad de borgerliga partierna ställt till med. Inte heller borgerligt övertygade skribenter och krönikörer i borgerliga tidningar kan blunda. Verkligheten tränger sig på.

Sverige måste ändra färdriktning och det måste ske den 14 september. Annars är det försent och vi får uppleva ytterligare fyra år av nedrustad välfärd, växande klyftor, växande arbetslöshet, växande bostadsbrist och kaos i sjukvård, äldreomsorg, skolor och kollektivtrafik. Men framförallt är det utsatta människor, främst små barn, ungdomar och äldre, som kommer i kläm på grund av det cyniska vinstintresset och skattesänkningar till högavlönade. 

Nu har Jan Björklund, efter åratal av tjat, fått gehör inom regeringen för sitt krav på ordningsbetyg i högstadium och gymnasium. Men det är frivilligt för skolorna att införa!? Lärarnas fackföreningar fördömer beslutet. Bättre vore det med obligatoriskt ordningsbetyg för regeringen? 

Men absolut ingen kvarsittning!

Bror Perjus



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar