onsdag 26 juli 2017

Nu kryper hela Alliansen upp i famnen på Sverigedemokraterna

Allians-regeringen (2006 – 2014) öppnade alla slussar för utförsäljning av statliga myndigheters datadrift till privata företag. Transportstyrelsen har sedan släppt hemlig information vind för våg om vår säkerhetspolis och vårt försvar.

Det har skett via ett av världens största datorföretag IBM med verksamhet över hela världen. Detta är ett allvarligt politiskt haveri. Och för det haveriet bär den tidigare Allians-regeringen ansvaret – inte den nuvarande S/MP koalitionen.
Informationshantering är ett av de allra lönsammaste, men också känsligaste ut demokratisk synpunkt. Privatiseringen av Transportstyrelsens dataregister var helt enkelt ett led i den allmänna privatiseringen av offentlig verksamhet som högerpartierna högljutt argumenterat för under de senaste decennierna, ivrigt påhejade av enskilda lobbygrupper som arbetar för det privata näringslivet.   

Redan i Riksrevisionens årsrapport för 2011 riktades hård kritik mot Allians-regeringen: ”Den gemensamma slutsatsen i våra rapporter är att regeringens styrning av e-förvaltningen kännetecknats av passivitet och otydlighet. Regeringen har därmed inte tagit ett samlat grepp i frågan om e-förvaltningens utveckling.”
Revisor Stefan Andersson vid Riksrevisionen påpekar att problemet ”påtalats muntligen för Transportstyrelsens ledning och styrelse vid flera tillfällen och senast i Riksrevisionens årsrapport 2014”.

Staffan Widlert, generaldirektör för Transportstyrelsen (2009 – 2014), konstaterar att han hade ”ansvar för allting ända fram till det att besluten fattades”. Men ”frågan om säkerhetsrisker med utländsk personal” diskuterades aldrig (DN 2017-07-26).
Allians-regeringen hade alltså inte försäkrat sig om att statshemligheter skyddades i samband med privatiseringar av myndigheters informationshantering.

Alltså slår kritiken direkt mot Allians-regeringen som enligt Riksrevisionen borde ha ”tagit ett samlat grepp” och utformat en plan för att skydda rikets säkerhet när man uppenbarligen drev på utförsäljning av myndigheternas datadrift? Istället har hela ärendet exploderat i den nuvarande regeringens knä som, tack vare Säpos kontroller, successivt upptäckt att viktig hemlig information kan vara på drift.
Nu har Allians-partierna bestämt sig för att rikta misstroendevotum mot tre av S/MP-regeringens ministrar för att de påstås inte ha reagerat mot den utförsäljning som Allians-regeringen själv jagat på.

I verkligheten har både försvarsminister Peter Hultqvist och inrikesminister Anders Ygeman försäkrat sig om att åtgärder har vidtagits av både försvaret och säkerhetspolisen. Infrastrukturminister Anna Johansson har däremot, dessvärre undanhållits information av sin tidigare statssekreterare och därmed inte heller haft möjlighet att informera statsministern.
Allians-partierna är nu ytterligt upprörda över att de och riksdagen inte informerats om att hemliga uppgifter kan ha kommit på drift genom deras egna privatisering-aktioner. Men det var självfallet viktigare att säkra så att de uppgifter som eventuellt kommit på drift inte längre är aktuella och kan skada landets säkerhet. Först därefter kan information spridas på det sätt som nu skett.

Statsminister Stefan Löfven har givetvis klargjort att regeringen redan gått vidare för att se till så att sådana skador som Allians-regeringens lättsinniga hantering orsakat inte kan återupprepas.
I det läget har Alliansen bestämt sig för att störta regeringen genom en misstroendeförklaring mot tre ministrar.

Med tanke på det oroliga läge som skapats av Alliansens släpphänthet med statshemligheter, en tämligen aggressiv rysk politik i Europa och allmänt oroliga tider med högerextremistiska framgångar i delar av Europa och USA, så är det utomordentligt oansvarigt av de borgerliga partierna att rikta misstroende mot försvarsministern, ministern med ansvar för polis och säkerhetspolis och infrastrukturministern och därmed driva fram ett nyval bara ett år före det ordinarie valet 9 september 2018.
Det sker nu med stöd av den yttersta högern med sin bakgrund i nazistiska kretsar. Tidigare har enbart moderaterna öppnat för samverkan med Sverigedemokraterna. Nu tycks alla spärrar ha släppts.

Hela Alliansen är nu på väg att krypa upp i högerextremisternas famn. Det kommer att slå tillbaka på Allians-partierna.
Bror Perjus


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar