torsdag 31 oktober 2013

Obarmhärtigt avslöjande av borgerligt hyckleri

Sällan har den borgerliga politiken, ideologin, människosynen och - framförallt - hyckleriet avslöjats så obarmhärtigt och tydligt som i Uppdrag Gransknings rapport om hur friskolor sorterar bort elever de inte vill ha.

Karin Möller David, rektor vid Milstenskolan i Täby, avvisar en ”problemelev”, avmätt och kyligt. Mot en ”välartad” elevs pappa är hon pinsamt inställsam och lovar dottern plats ”redan på måndag”. Inför Janne Josefsson gör hon en total pudel och säger att det var ett ”helt felaktigt beslut”. Men hon saknar all trovärdighet. Det är hyckleri så det dryper om det. Alla som ser programmet inser att hon hycklar!

Värst av alla är Greger von Sivers, rektor för Profilskolan i Vinsta i Västra Stockholm. Han talar om elever med ADHD som ”bröt sönder skolan”, fick de ”fina” eleverna att sluta och gav skolan ”dåligt rykte”. Andra elever kallar han för ”gansters”, ”ruttna äpplen” och ”cancersvulster”. ”Neger får man ju inte säga nuförtiden” tillägger han. Men dom som ägnar sig åt ”rap” och ”negermusik och våldtäkter” och ”sådan skit” kan ”hålla till i Tensta och bränna bilar, inte komma hit…” Inför Janne Josefsson ljuger han grovt och hämningslöst. Men när inspelningen med dold kamera visas upp så erkänner han, nästan gråtfärdig.

Trots allt står utbildningsminister Jan Björklund för det allra värsta hyckleriet. Han riktar en skarp blick rakt in i TV-kameran och säger sig vara ”förbannad” över det han får höra. Men i verkligheten är Jan Björklunds värderingar och åsikter inte särskilt långt ifrån Greger von Sivers tal om ”fina elever” contra ”ruttna äpplen”. De omfattar båda den kasernpedagogik som håller på att förstöra den svenska skolan.

Sortering och segregering är faktiskt hela avsikten med friskolereformen och skolpengen, införd av Carl Bildts borgerliga regering 1991-1994. Den lag som säger att friskolorna inte får välja elever är bara fernissa. Avsikten var och är att familjen Wallenberg och deras riskkapitalbolag och en del andra ”företagsamma” figurer, typ Greger von Sivers, ska få möjligheter att tjäna kopiösa penningsummor på skattebetalarnas bekostnad. Så kallade ”duktiga” och ”problemfria” elever med förmögna och studievana föräldrar ska få slippa umgås med elever med ett mindre fördelaktigt utgångsläge.

Redan i början av 1980-talet började kampanjen för en privatisering av den gemensamma sektorn. Dåvarande socialdemokratiske finansministern Kjell-Olof Feldt uttalade sig positivt om den privata förskolan Pysslingen. Olof Palme riktade då en skarp fråga till Feldt om han tänkte ställa sig i spetsen för en högerfraktion inom partiet. Sedan genomdrev socialdemokratin en lag mot privatiseringar av skolsystemet, Lex Pysslingen, som Bildt-regeringen avskaffade.

Nu ser vi resultatet på område efter område, där privatiseringarna försämrat välfärden och öppnat kranarna för privata vinster på skattebetalarnas bekostnad. Det finns mycket att göra för en socialdemokratisk regering efter valet 2014.


Bror Perjus

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar