måndag 8 oktober 2012

Öppet brev till Stefan Löfven om den avgörande skiljelinjen i svensk politik.

Stefan, kampen mot massarbetslösheten och för full sysselsättning avgör valet 2014. Det har Du klargjort med stor konsekvens sedan du blev partiledare. I dagsläget är arbetslösheten nära 8 procent. Vi brukar betrakta 4 procent som en katastrof! Vad som än påstås så finns det en ideologisk skiljelinje mellan moderaterna och socialdemokratin i den här frågan. Men det gäller att formulera den skiljelinjen tydligt. Jag vill göra ett försök!

Högerregeringen har försämrat för sjuka och arbetslösa och sänkt skatterna allra mest för de som har de högsta inkomsterna och stora förmögenheter, nu senast bolagsskatten som ska sänkas med 16 miljarder. De påstår att välfärd och jämlikhet skapar arbetslöshet. Men skälet är att den orättfärdiga politiken gynnar deras egna väljargrupper.
De påstår också, i strid med sin egen logik, att jobbskatteavdragen räknat i procent givit mest till lågavlönade. Men räknat i kronor ger jobbskatteavdragen oerhört mycket mer till högavlönade. För att inte tala om hur orättfärdigt pensionärerna behandlats. Ingen kan betala mat och hyra med procent. Priser och hyror är satta i kronor och ören. En liter mjölk och ett halvt kilo köttfärs kostar lika mycket för den lågavlönade som för den högavlönade.

Högerregeringar tvingas alltid, som Du Stefan uttryckte det i TV-debatten, trixa med siffror. De verkliga siffrorna skulle avslöja hur orättfärdig deras politik är för det stora flertalet av väljarna och då skulle högern aldrig få stöd av en majoritet. Dessutom bidrar deras orättfärdiga politik till massarbetslöshet.  
Vi socialdemokrater anser ju, tvärt emot högern, att välfärd och jämlikhet pressar tillbaka arbetslösheten och främjar en ekonomisk utveckling mot full sysselsättning. Sambanden är tydliga. Om en lågavlönad barnfamilj får 1 000 kronor mer i plånboken per månad så används det mesta av pengarna till konsumtion, eftersom deras behov är eftersatta. Därmed ökar efterfrågan på varor och tjänster. Det betyder flera arbeten och minskad arbetslöshet.

Men om den högavlönade och förmögna, som redan har alla sina behov tillgodosedda, får 1 000 kronor mer så går pengarna – som det så vackert brukar heta – till sparande. Det är numera i allt större utsträckning liktydigt med spekulation i fonder som köper och säljer råvaror, aktier, ränteobligationer o s v. I nästa led försvinner pengarna ut ur landet till skatteparadis. Det skapar inga nya jobb! Det bidrar enbart till att upprätthålla den permanenta, globala ekonomiska krisen och den massarbetslöshet som vi upplever idag, även i Sverige trots att vi för närvarande har en stark offentlig ekonomi.  

Mitt förslag till slagord i valrörelsen 2014 är:

”Välfärd och jämlikhet skapar full sysselsättning – rösta på Socialdemokraterna.”

Moderaterna får väl, om de som vanligt försöker stjäla vår identitet, gå till val på slagordet:

”Välfärd och jämlikhet skapar massarbetslöshet – rösta på Moderaterna!”

De bästa hälsningar och lycka till i fortsättningen!

Bror Perjus                           

5 kommentarer:

  1. Eftersom så många lånar måste många spara, så nog behövs det många som sparar. Hushållens skuldsättning ökar fortfarande, så jag undrar verkligen om problemet är att vi sparar för mycket sammanlagt.

    Lägre skatt för låginkomsttagare tror jag är en god idé men den förutsätter att vi får mer progressivitet i kommunal- och landstingsskatten. Vilket jag tror kan ordnas ganska enkelt genom att höja grundavdraget.

    Men kan jag lita på att S vill sänka skatten för låginkomsttagare eller handlar det iörsta hand om att ge politikerna mer pengar att bestämma över?

    Det är stor skillnad på om S vill omfördela mellan skattebetalare rakt av eller om S vill passa på att höja det totalaskattetrycket.

    SvaraRadera
  2. Det som förvånar är att S vill behålla rikemansavdragen ROT och RUT samt inte återställer fastighetsskatten. Dessa pengar borde sedan enligt min mening omfördelas för bättre villkor åt långtidssjuka och arbetslösa. Generella skattehöjningar är bara något som kommunisterna i Vänsterpartiet ägnar sig åt numera.

    SvaraRadera
  3. Per, jag menar inte att hushållen ska låna mera. Men ökat sparande behöver inte innebära mindre skuldsättning - annat än i en total nationalekonomisk kalkyl. Det handlar om vilka som sparar och vilka som lånar. Om "sparandet" försvinner ut i de globala, redan kraftigt överdimensionerade finaskarusellen och återkommer i form av väldiga lån, den så kallade "räntesnurran" så kan det snarare bidra till ökad skuldsättning. För övrigt tror jag inte att någon politiker "vill ha mer pengar att bestämma över" bara för bestämmandets skull. Det är ju meningslönst. Politiker har däremot ett intresse av att gynna sina väljargrupper, moderaterna de förmögna och högavlönade, socialdemokraterna vanliga löntagare, lågavlönade, sjuka, arbetslösa, studerande o s v.

    SvaraRadera
  4. Leif, dej kan jag i stort hålla med. Men det handlar också om att vinna val. I opposition kan man inget uträtta.

    SvaraRadera
  5. "det handlar också om att vinna val. I opposition kan man inget uträtta."

    Därför kan man långsiktigt inget annat göra än att förespråka högerpolitik?

    Tycker nu (S) som högern att partier och personer som inte underkastar sig det kapitalistiska systemet, borde dö?

    SvaraRadera