tisdag 23 oktober 2012

Jag, ett barnbarnsbarn av 1800-talet!

”Global demokrati! Det du pratar om ligger kanske 250 år framåt i tiden…”

Så svarade, med ett föraktfullt fnysande, en av socialdemokratins professionella ”tänkare” för en tid sedan, när jag försökte mej på att väcka en lite framåtsyftande diskussion.
Förr i tiden var man inom arbetarrörelsen inte, som idag, rädd för att diskutera de verkligt stora frågorna. Olle Sahlström är författare. En gång i tiden var han ombudsman i LO. Men av någon konstig anledning fick han sparken. Han brukar berätta om när han läste en lokal facklig avdelnings protokoll från sent 1800-tal. På den tiden skrev man noggranna protokoll. Det är verkligen tur, eftersom vi i senare generationer nu kan ta del av deras väldigt framsynta diskussioner.

Avdelningen hade vid två tillfällen intensivt diskuterat följande fråga;
Har livet någon mening?

Dessutom hade mötesdeltagarna efter sina stora diskussioner alltid en omröstning. Den här gången röstade man alltså om huruvida livet har någon mening. Efter den första diskussionen ansåg en majoritet att livet var meningslöst, på grund av usla löner, vidrig arbetsmiljö, orimliga arbetstider, bedrövliga bostäder…
Men efter den andra diskussionen, strax före omröstningen, var det en av mötesdeltagarna som begärde ordet. Han sa att han förra gången hade röstat nej, eftersom han upplevde livet som meningslöst. Men efteråt hade han funderat länge på frågan och ändrat uppfattning.

-          Kanske livet inte har någon mening för mej, men livet kanske kan bli meningsfullt för mina barn och barnbarn tack vare att vi bildat vår fackförening.

Vid efterföljande omröstning så visade det sig också att en majoritet nu röstade ja.

Livet hade fått en mening!

Då och då brukar jag dra mej den här berättelsen till minnes och skicka en tanke av oändlig tacksamhet till de arbetare som sent 1800-tal gick samman och bildade sina fackföreningar, fick sparken, hotades till livet, svartlistades och utsatte sina familjer för ännu djupare fattigdom och svält, men som vågade och lade grunden till den politiska och fackliga arbetarrörelse som helt och hållet ändrade på livsvillkoren i vårt land och skapade de villkor som vi lever under idag.

Jag är deras barnbarnsbarn!

Och jag har egna barn och barnbarn som kanske finns om hundra år!

Det berättas om den tidigare amerikanske presidenten Bill Clinton, att han vid ett seminarium i London fått frågan; Om du haft makt att genomföra en enda reform som skulle gälla för alla människor i hela världen, vilken reform skulle du då välja att genomföra? Clinton funderade en stund innan han svarade. Kanske hade vi väntat oss ”fred på jorden”, ”näringsriktig mat till alla människor” eller ”stopp för all miljöförstörelse”…

Men han svarade;

-          Obligatorisk förskola för alla barn.
Det har nu den socialdemokratiska partiledningen bestämt sig för att införa i vårt land, om vi lyckas återerövra regeringsmakten 2014. Kanske är det, som Bill Clinton anser, den allra viktigaste reform som mänskligheten kan genomföra just nu.

Kanske är det helt avgörande för mänsklighetens framtid att alla barn får en riktigt bra start i livet, oavsett hur deras hemmiljö ser ut, även om de föds av brutalt auktoritära föräldrar i cyniska rikemanshem eller i fattiga hem med arbetslösa föräldrar eller i hem där droger, våld och kriminalitet härskar, eller där det saknas tillgång till ett språk som fungerar i vårt samhälle.
All forskning visar att barns tidigaste uppväxtår är helt avgörande för hur de utvecklas senare i livet; alltså, om deras liv blir meningsfulla!

Och egentligen handlar väl allt, i ett längre perspektiv, om människans utveckling till en socialt fungerande varelse?
Stor fråga?

Ja, men kanske borde vi åter börja diskutera de stora frågorna!
Bror Perjus

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar