lördag 27 oktober 2012

Demokrati är krig – Så förvanskas orden och språket

”Kriget om vinsterna går vidare”. Det är Svenska Dagbladets rubrik efter den socialdemokratiska partistyrelsens beslut om vilket förslag de ska gå vidare med till partikongressen i april nästa år.

Det är en både märklig och avslöjande rubrik.
Märklig därför att landets näst största morgontidning betraktar demokrati som ”krig”. Det skulle kunna betraktas som ytterligare ett exempel på att högerkrafterna ständigt försöker förändra ordens, språkets innehåll – om det inte vore så att tidningen är partipolitiskt oberoende, helt opartisk och fullkomligt objektiv.

Rubriken är avslöjande därför att den visar hur angelägna massmedier är om att skapa, hålla igång och fördjupa konflikter. Men i någon mån är det en av journalistikens och samhällskritikens uppgifter att peka på skillnader, brister och ofullkomligheter i ett förslag. Och inte ens den socialdemokratiska partistyrelsens förslag är fullkomliga. De ska och kommer att diskuteras vid partikongressen som fattar de avgörande besluten.
Men en sak visar rapporteringen. Det är inom socialdemokratin som den avgörande samhällsdebatten pågår. Ingen tycks längre bry sig om vad landets så kallade regering, ”Alliansen”, de fyra borgerliga partierna tycker i den här frågan. Det gäller också en lång rad andra avgörande politiska frågor som kampen mot arbetslösheten, hur sjukförsäkringen och a-kassan ska se ut i framtiden, hur utbildningen och äldreomsorgen ska förbättras, vilka skatter som ska tas ut och hur de ska fördelas, för att inte tala om utrikespolitiken som förs ensam av den pompöse och alltmer desperat twittrande och bloggande Carl Bildt.

Den här regeringen håller gradvis på att tappa greppet om utvecklingen. Moderaterna skickar tillbaka sin propagandaminister Per Schlingman till partihögkvarteret i ett desperat försök att hitta nya socialdemokratiska begrepp, strategier och idéer som de kan stjäla, förvanska och använda i valrörelsen 2014.
Under tiden förs en djupgående och intensiv debatt inom arbetarrörelsen om hur framtidens skola, vård och omsorg ska organiseras, utvecklas och förbättras.  Den debatten blir avgörande för vårt framtida samhälle.

Han är smart och finurlig, den nye partiledaren Stefan Löfven. Partistyrelsens förslag är i en mening smart nytänkande, nämligen att alla intäkter och kostnader ska redovisas helt öppet på enhetsnivå, d v s för varje skola, varje vårdinrättning och varje äldreboende och inte tillåtas försvinna in i en jättekoncern med stuprör direkt till något skatteparadis i Engelska kanalen eller Västindien. Det är en helt ny tanke som överraskat och skapat tjurig frustration bland de borgerliga partierna. 
Kommunerna ska dessutom ha full bestämmanderätt över vilka företag som får etablera sig i välfärdssektorn. Upphandlingar ska kunna riktas till icke vinstdrivna företag. Genomarbetade kvalitetskrav ska upprättas och gälla för hela landet. Meddelarfrihet ska införas för alla anställda. Skolor, vårdinrättningar och äldreboenden ska inte kunna köpas och säljas hur som helst.

Det här är reformförslag som går helt i linje med vår motion från Tyresö Arbetarekommun om att det ”privata vinstintresset inom välfärden långsiktigt ska pressas tillbaka”.
Men kvar står att omfattande regelverk och kontroller, som en stor privat verksamhet tvingar fram, riskerar att skapa en tung och dyr byråkrati. Det där med valfrihet är övervärderat. Den viktigaste valfriheten och enklaste kontrollen är fortfarande den som vi väljare utövar genom fria val vart fjärde år till kommuner, landsting och riksdag. Det gäller att se upp så att inte den kontrollen via regelverk övertas av byråkrater.

Slutligen; vinst kan fortfarande plockas ut och skickas till skatteparadis även med partistyrelsens förslag. Därför lär det bli en intensiv debatt vid partikongressen, vilket är utomordentligt värdefullt eftersom den debatten också skärper medvetande, kunskaper och insikter hos politiskt aktiva socialdemokrater från hela landet som sedan kan förklara, införa och följa upp besluten lokalt. Det är så socialdemokratin genom ständig debatt förändrar och utvecklar samhället. Det är inget krig, det är demokrati.
Och vem bryr sig om vad den så kallade Alliansen tycker och gör? Deras tid i  regeringsställning håller på att rinna ut.  

Bror Perjus
https://www.facebook.com/bror.perjus
http://www.s-bloggar.se/
http://www.google.se/webhp?sourceid=toolbar-instant&hl=sv&ion=1&qscrl=1&nord=1&rlz=1T4ADRA_svSE403SE404

9 kommentarer:

  1. "Men kvar står att omfattande regelverk och kontroller, som en stor privat verksamhet tvingar fram... "

    Detta borde funnits redan från början för att monitorera, utvärdera och betraffa dålig verksamhet utförd av det offentliga. Att som du utgå från att allt är sockersött om det utförs av det offentliga är grundproblemet med ditt tänkande.

    SvaraRadera
  2. Så länge också kommunerna redovisar per enhet så är det helt i sin ordning och transparent.
    Det är också dags för S att reagera och reglera förlusterna i välfärdssektorn, men det är det ingen som talar om....
    Det blir nog bra så länge Juholtkramarna hålls på avstånd.

    SvaraRadera
  3. Tankarna är helt rätt. Jag tror inte på att t.ex. 'all' verksamhet inom vård och omsorg skall drivas av landsting och kommuner.
    Något jag funderar över som jag inte sett i debatten, var går gränsen för vad som räknas till vård och omsorg? Man kan välja allt från en fotvårdteapeut till regionsjukhus, hur skall det valet ske?
    Man kan ju börja med att välja ut vissa för 'land & rike', landsting och kommuner livsviktiga områden som helt enkelt inte får utsättas för risken att t.ex. gå i konkurs och som måste fungera i alla lägen och på i stort samma sätt oavsett var i landet det gäller bl.a. regionsjukhus, större vårdcentraler, ambulansverksamheten (med hkp och akutbilar) och larmfunktionen SOS Alarm, verksamhet som även under ekonomiska och/eller andra kriser alltid måste fungera. Vad gäller kummunal verksamhet skall det, enligt mig, alltid finnas en betryggande del av vård och omsorg som äldreboende och hemtjänst som skall drivas i kommunal regi som en garanti för fortsatt verksamhet. Se gärna mina tankar i min blogg, http://gunnalindsblogg.blogspot.se/ eller i min motion till kongressen (antagen av Värmdö AK), den finns på socialdemokraterna i Värmdös hemsida.

    SvaraRadera
  4. Jonny och Kenneth, nej allt offentligt är inte "sockersött" I vår motion kräver vi en radikal förbättring också av gemensamt ägda enheter inom skola och omsorg. Men här finns redan offentlig kontroll och insyn. Här handlar det främst om att förbättra och tillvarata de anställdas inflytande och erfarenheter.

    Gunnar, visst, det har alltid funnits en omfattande privat verksamhet inom välfärdssektorn och gränsdragningen är grannlaga. Men jag menar att det handlar om färdriktningen i framtiden. Och då tror jag att det handlar om att slå vakt om och utveckla det gemensamma före det privata.

    SvaraRadera
  5. Men vilket skitprat Bror!. Du har själv uppenbarligen aldrig varit beroende av kommunalt utförd vård eller omsorg. Det finns ingen kontroll och insyn i realiteten överhuvudtaget i de allra flesta kommuner. Man undviker lex Sarah anmälningar för man tror de är negativa, man vet inte ens hur en sådan görs i många fall. Att tillvarata de anställdas inflytande och erfarenheter ändrar inte ett skit på detta faktum. Det handlar om helt andra saker som uppenbart går dig förbi, det är förbannat synd för det gör att en i sig berättigad och behövlig debatt förs av ideologitomtar istället för de som kan sakfrågan. Man får bara hoppas att Stefan Löfven kan hålla emot och inte bli driven i diket på samma sätt som Mona blev. PS Gunnar tillhör dom som kan sakfrågan så lyssna noga.

    SvaraRadera
  6. Otidigheter som "skitprat" kunde vi som partivänner kanske undvika. Strax ovanför din kommentar kan du läsa precis det, att jag uppskattar och respekterar Gunnars kunskaper och att jag även är kritisk mot gemensam, demokratiskt styrd vård och skola. Men, min fråga till dej är; Tror du inte att mycket skulle vara vunnet om man mera lyssnade till de som arbetar i verksamheterna. Jag menar också att det handlar om att förbättra inflytandet för dem vi kallar för "brukare", elever och föräldrar, vårdtagare och anhöriga.

    SvaraRadera
  7. Tycker du "skitprat" är otidigt ska jag undvika det, riktigt så känslig är jag inte själv.
    Nej, inget alls skulle vara vunnet Bror. Ja självklart i en utopisk teorivärld där man inte vet hur det fungerar men så ser inte Sverige ut i den här sektorn. Inflytandet är meningslöst med de ingångsvärden som finns, håll budget och håll ihop är parollen och med en sådan kan du få ha hur mycket inflytande du vill, det faller platt. För att få kvaliteten måste utgångspunkten vara dom man är till för, och det är INTE personal som du skriver i det inlägg jag reagerade på. "Här handlar det främst om att förbättra och tillvarata de anställdas inflytande och erfarenheter".
    Nu ändrar du dig till brukare, elever och föräldrar, hur ska du ha det?

    Jag är inte förvånad att du vinglar, det gör alla som ska tycka med ideologi som enda bas, när de möter verkligheten.

    När du skriver att det ska vara förbjudet och förknippat med höga böter och i slutänden indraget tillstånd för KOMMUNALA enheter som skickar ut 15 åringar ur plugget med otillräckliga betyg eller som vanvårdar gamla och dementa, då tror jag du verkligen vill något. till dess betraktar jag det som ideologiskt "sånt som vi inte skulle säga fler gånger".

    SvaraRadera
  8. Jag tror nog att du egentligen är ganska känslig, Kenneth! Du tillskriver mej en massa åsikter som jag inte har och aldrig torgfört. Tillvarata anställdas inflytande och erfarenheter" givetvis för att förbättra för brukarna. Jag har INTE ändrat mej. Jag har hela tiden talat för brukarna. Så ska jag HA DET. Det sista stycket i din senaste replik har uppenbarligen ingenting att göra med vad jag skrivit.

    SvaraRadera
  9. Nej har att göra med trovärdighet och verklig agenda, och nej den har du ännu inte torgfört. Det vill säga, vad ska allt detta leda till? Att teoretisera om hur det skulle kunna bli om man gjorde si eller så är ju vad borgerligheten gör. Experimenterar för att se vad konsekvenserna blir sedan. De kvalitetsbrister vi har nu har bara till liten del att göra med om personal får komma till tals eller inte, på de flesta arbetsplatser får de det. Det har till långt mycket större del att göra med bristfälligt ledarskap och en otydlig bild av vem man är till för och varför.
    Jag har arbetat med många privata och offentliga organisationer och tyvärr är den här bristen både mer spridd och djupare i det offentliga än det privata. Vilken verksamhet man än driver, i vinstsyfte eller ej, så är det nödvändigt att alla vet vem dom är till för och varför de är på jobbet.

    SvaraRadera