onsdag 30 mars 2011

En folklig vrede borde svepa bort Alliansregeringen

Sveriges Kristna Råd med över 8 miljoner medlemmar, hela den politiska oppositionen, S, V och MP och nu 108 läkare protesterar kraftfullt i Svenska Dagbladet mot stupstocken i sjukförsäkringen. ”Sluta straffa våra patienter” är rubriken i artikeln som säger att ”Felet ligger i en lag som brutalt tvingar läkare att rycka hoppet från sina patienter”.

Lagen är "inget annat än omänsklig", slår läkarna fast. De konstaterar att en ung man med Aspberger drabbades så svårt att han fick läggas in för elbehandling, en ung hjärnskadad man har utförsäkrats, förlorat sitt försörjningsstöd och sin bostad, cancersjuka tvingas avbryta sin behandling för att gå i arbetsträning och från psykiatriska kliniker rapporteras om självmord.

I LO-tidningen finns också, som jag sa till partikongressen i helgen, upprörande vittnesmål
om självmord, cancersjuka som inte har råd med sin medicin, diabetiker utan ben som tvingas till arbetsförmedlingen, barn till sjukskrivna föräldrar som inte har råd med skolutflykter, familjer som tvingas sälja sina bostäder och andra värdesaker för att få socialbidrag.

Egentligen förstår jag inte att den så kallade Alliansregeringen kan fortsätta att regera vårt land.

Den borde svepas bort av en folklig vrede.

16 kommentarer:

  1. Samma saker hände ju under den senaste S-regeringen ...

    Några exempel :
    Försäkringskassan och cancersjuka
    http://www.riksdagen.se/webbnav/index.aspx?nid=67&dtyp=f&rm=2005/06&nr=907&dok_id=GT11907

    Mor nekades sjukskrivning vid dotterns självmord
    http://alturl.com/cvzs

    Försäkringskassan drev henne till självmord
    http://alturl.com/i577

    etc etc ...

    Inse istället att det är ett systemfel som behöver åtgärdas ...

    SvaraRadera
  2. ...desto värre att ytterligare skärpa villkoren!

    SvaraRadera
  3. Det är tillämpningen som inte verkar fungera 100%, vilket den ju tyvärr aldrig gjort.

    Om man tittar på självmordsrisk så var den gamla S-politiken att driva massor till utanförskap via förtidspensionering ingen trevlig åtgärd, risken mångdubblades i denna grupp, människor drevs djupare ner i depressioner pga just förtidspensioneringen, pga utanförskapet.

    Läkare, arbetsförmedling, försäkringskassa etc måste samlas och samarbete inom 4 väggar och ta ett helhetsgrepp på varje individ istället för att som nu låta människor bollas mellan olika myndigheter och myndighetsutövare.

    SvaraRadera
  4. 108 läkar intygar i Svenska Dagbladet att det är fel på lagen. Tillämpningen följer lagen. Att människor drivs till utanförskap genom en generös förtidspensionering är bara befängd borgerlig propaganda.

    SvaraRadera
  5. Du skriver "Att människor drivs till utanförskap genom en generös förtidspensionering är bara befängd borgerlig propaganda"

    Jaså ?
    http://www.svd.se/nyheter/inrikes/notan-for-depressioner-okar_194513.svd

    En undersökning visar att förtidspensionerade löper ca 7 ggr större risk att begå självmord pga just förtidspensioneringen i sig som framkallat nya sjukdomsproblem pga utanförskapet.

    http://www.dn.se/nyheter/sverige/riskfyllt-att-ga-i-fortid

    "Befängd borgerlig propaganda" enligt dig ...

    SvaraRadera
  6. Detta är diktaturen i vårt lands skepnad - lika förödande som annan diktatur. Den är bara så lömskt infiltrerad och halva befolkningen har manipulerats in i detta genom att köpa deras tystnad. Att läkare hittills bara fallit undan för denna diktatur är för mig obegripligt.
    Det hela är sinnesjukt.

    SvaraRadera
  7. Jonny, den artikel i Svenska Dagbladet du hänvisar till är ett kort referat av en studie som gjorts av Karolinska Institutet. Artikeln talar om kostnader för depression, inte kostnaderna för förtidspensionering eller självmord begångna på grund förtidspensionering. Har du läst själva rapporten?

    SvaraRadera
  8. Läs länk 2 jag gav ovan ...

    jag ger dig den igen ...

    En ny forskningsstudie visar att risken att dö i förtid är sju gånger högre för dem som blir tidigt förtidspensionerade än för dem som inte pensioneras.

    http://www.dn.se/nyheter/sverige/riskfyllt-att-ga-i-fortid

    SvaraRadera
  9. Vi är eniga om att förtidspensionering inte är ngt positivt i sig och i vissa fall väldigt negativt - men det betyder inte att det är bra att skärpa sjukskrivnings och förtidspensionsreglerna. Vad som krävs är givetvis dels att motverka allt som leder en människa in i en situation då sjukskrivning och förtidspensionering kan bli aktuellt, dels att en fungerande rehabilitering och återslussning i arbetslivet skapas i den utsträckning det är möjligt.

    SvaraRadera
  10. Skärpning av regler som inneburit betydligt färre människor i livslångt utanförskap i form av förtidspensionering, ett utanförskap som vi nu vet kraftigt förkortat livet på många människor. Hur kan det vara dåligt?

    Sedan så finns det som sagt ett systemfel som gör att människor drabbas av fel beslut när myndigheter bollar runt med människorna, det fanns som sagt redan under S-regeringen. Exakt samma saker hände då med cancerpatienter etc.Men det är en annan sak. Ett sätt att komma runt det är att till exempel samla läkare, arbetsförmedling, försäkringskassa etc och samarbete inom 4 väggar och ta ett helhetsgrepp på varje individ , något som en del kommuner börjat med.

    Rehabilitering måste man givetvis satsa mycket mer på. Det försummades ju helt under S när man istället förtidspensionerade massor.

    SvaraRadera
  11. "Stupstocken" betyder att alla drabbas systematiskt, även sådana som absolut ska ha sjukersättning eller förtidspensionering. Det är skillnaden. F ö håller jag med om samordning av läkare, arbetsförmedling, försäkringskassa etc. Rehabiliteringen var långt bättre under S-regeringen och måste framförallt bli bättre i framtiden - men det förutsätter INTE drakonisk utstämpling!

    SvaraRadera
  12. Stupstocken var den socialdemokratiska politiken att döma ut människor, att slänga ut dem i utanförskap, att döma dem till förtidspensionering. En politik som vi nu vet kraftigt förkortat livet på många människor.

    Som jag redan sagt, sådana som givetvis var berättigade till sjukersättning och motsvarigheten till förtidspensionering drabbades även under förra S-regeringen. Detta är ett systemfel.

    Hur rehabilitering kunde varit bättre under förra regeringen förstår jag inte. Vilken rehabilitering erbjöds alla tusentals som tvingades till förtidspensionering ?

    SvaraRadera
  13. Det var INTE den socialdemokratiska politiken som dömde ut människor till utanförskap, det var och är i huvudsak villkoren i arbetslivet som blir allt hårdare. Arbetarrörelsen har under årtionden genomfört massor av reformer för att förbättra arbetsvillkor och förbättra för dem som har det tuffast i samhället - men det finns motverkande krafter, framförallt arbetsgivarna som ständigt kräver högre arbetstempo och pressar tillbaka lönerna.

    SvaraRadera
  14. Det var just den socialdemokratiska politiken där man försökte att gömma arbetslöshet som tvingade människor till utanförskapet i form av förtidspensionering. En politik som vi nu vet kraftigt förkortat livet på många människor.

    Man kanske menade väl, men effekten blev oerhört tragisk för många människor.

    Men allt detta är ju enligt dig bara befängd borgerlig propaganda.

    Du försvarar ju den S-politiken.

    SvaraRadera
  15. Ja, det är befängd borgerlig propaganda. Det finns många orsaker till förtidspensionering, en del handlar säkert om brist på arbetstillfällen, bristande matchning dvs arbetslösa som bor på orter där det inte finns ngr arbeten, arbetslösa som saknar utbildning och erfarenhet som krävs för arbeten som erbjuds. Många förtidspensionerades nog av arbetsmarknadsskäl, vilket kan ifrågasättas. Men skalan är glidande. Långtidsarbetslösa mår allt sämre mentalt, sviktande självförtroende m m. Men arbetslösheten kan inte lastas socialdemokratin - ett politiskt parti som alltid bekämpat arbetslösheten benhårt och lyckats bättre än alla andra partier. Och framförallt, svaret är inte drakoniska utstämplingar av alla, sjuk eller frisk, från sjukförsäkringen och dramatiska försämringar av a-kassa. De borgerligas motiv är ekonomiska - pengar till skattesänkningar, störst för de högst avlönade. De bryr sig inte om de drabbade!

    SvaraRadera
  16. Arbetslösheten verkar ligga klistrad runt 6% de senaste årtiondena, detta förhållandena skapades för länge sedan ... det beror givetvis på den politik som förts i landet.

    Skulle S skött det bättre ? Knappast , vilket historien visar , S hade lika hög arbetslöshet (trots massutskrivningar till förtidspension) under senaste regeringsinnehavet i en högkonjunktur som alliansen under en av världens värsta ekonomiska krasher ...

    http://www.ekonomifakta.se/sv/Fakta/Arbetsmarknad/Arbetsloshet/Arbetsloshet/

    Det drakoniska skedde under S när massor skulle förtidspensioneras för att snygga upp den hemska verkligheten.

    Det är i all sanning befängt att till varje pris försvara en politik som lett till en för tidig död för många. Men det verkar inte störa dig...

    Gjorde S detta med illvilja ? Nej, knappast, de trodde säkert att de gjorde något bra men med facit i hand bör man kanske tänka lite extra ...
    Dina antydningar om att alliansen har motiv som är annorlunda och känslokalla är ju bara barnslig argumentation.

    Tror du vuxna karl på den sortens världsbild så är du bara sorglig.

    SvaraRadera