fredag 18 mars 2011

Ärkebiskopens halvhjärtade nedtoning

Sveriges Kristna Råd, SKR, kräver att regeringen omedelbart ”redan i vår” ändrar reglerna för sjukförsäkringen. Svårt sjuka människor ska ha ” sin sjukpenning utan att behöva ge sig ut och söka arbete under sin sjukskrivning”, säger SKR.
Men vem bryr sig om Sveriges Kristna Råd?
Tjaa, det bör nog regeringen göra!
SKR består av fyra kyrkofamiljer, den lutherska där Svenska Kyrkan är dominerande, den katolska, den frikyrkliga och den ortodoxa. Sammanlagt har de här kyrkorna 8 miljoner 115 tusen medlemmar.
Företrädare för,  i det närmaste, hela Sveriges befolkning har alltså vänt sig med full kraft mot högerregeringens sjukförsäkringsreform. Och bland kyrkornas alla miljoner medlemmar finns väldigt många borgerliga väljare också.
Ordföranden i rådet, ärkebiskop Anders Wejryd, försöker visserligen tona ned de partipolitiska effekterna av kyrkornas kritik mot regeringen.  
-  Vi har redan varit hos Ulf Kristersson och fått förståelse för att det här är akut. Därför tycker jag inte att man omedelbart kan säga att frågan hamnar på en höger-vänsterskala. Här handlar det om oförutsedda konsekvenser av en systemförändring, säger han till Kyrkans Tidning.
Men Wejryds försök till nedtoning är minst sagt halvhjärtat.
Vi har fått minister Kristersson ”förståelse för att det är akut”, säger Wejryd.
Men ministern har flera gånger offentligt uttalat sin ”förståelse”, utan att någonting gjorts! Därför har diakoner inom Svenska Kyrkan slagit larm och samlat namnunderskrifter som tvingat det kristna rådet att agera. Diakonerna upplever direkt och dagligen hur brutalt sjukförsäkringsreformen slår mot utsatta människor,
”Ingen fråga på höger-vänsterskalan” säger Wejryd.
Men hela den politiska vänstern, socialdemokraterna, miljöpartiet, vänsterpartiet och fackföreningsrörelsen har gått till rasande attack mot de inhumana sjukreglerna. Nu ansluter sig hela den kristna rörelsen i Sverige till den attacken som entydigt är riktad mot högerregeringen.
Kan det bli mer tydligt på höger-vänsterskalan?
”Oförutsedda konsekvenser”, säger Wejryd.
Knappast!
Konsekvenserna var förutsedda av alla, även av högerregeringen. Marie Larsson, diakon på Gotland som drev igång debatten inom Svenska Kyrkan, gick redan 2008 ut med ett upprop som krävde att reformen inte skulle genomföras.
Men nu när hela det svenska folket sagt ifrån, kanske högerregeringen ändå tvingas backa från de allra värsta och mest inhumana inslagen i sjukreglerna?
Annars torde nästa steg vara ett formligt uppror mot den totalt lomhörda högerregeringen!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar