måndag 28 mars 2011

Anf 3 partikongressen - Massmedia

Massmedia, inte minst de nya digitala medierna, blir allt viktigare för demokratin.

Socialdemokratin och fackföreningsrörelsen måste ta sig samman och göra något radikalt.

Mitt förslag är ett helt nytt massmedium helt inriktat på seriös samhällskritisk, undersökande journalistik och kultur i vid mening.

Mediet ska va kommersiellt helt oberoende, det ska inte innehålla kommersiella annonser, det ska finansieras via medlemsavgifterna
och distribueras till samtliga medlemmar i de rörelser som står bakom utgivningen.

Mediet ska ha en mycket kraftfull redaktion, med flera arbetslag på vardera flera journalister, som kan ägna sig åt undersökande journalistik i dagar, veckor och månader - om så behövs - för att plocka fram information och nyheter som är avgörande för demokratin.

Till mediet kopplas tankesmedjor, som arbetar självständigt,
men också ges möjlighet att förse redaktionen med fördjupande kunskaper och faktaunderlag som maximerar journalistikens trovärdighet.

Därmed får tankesmedjorna den kanal ut till en bred läsekrets som de saknar idag.

Mediet ska ges ut på papper som veckomagasin, samt via digitala distributionskanaler för text, bild och film.

Ett sådant nytt, modernt och kommersiellt oberoende massmedium,
med spridning via såväl papper som digitalt - till kanske 2 miljoner läsare - kommer att locka till sig många av de tyngsta debattörerna, bästa journalisterna och författarna i vårt land.

Tankesmedjorna kan - med effektiva distributionskanaler – locka till sig många av de bästa samhällsforskarna och bli ett embryo till det progressiva universitet som ex vis Lena Sommestad efterlyst.

Ett sådant nytt och modernt massmedium, kommer att förändra det svenska medielandskapet till det bättre och förstärka demokratin i vårt land.

3 kommentarer:

  1. Degenereringen och förytligandet av verkligheten som såväl den flashiga populärpressen som alltfler dagstidningar numera ägnar sig åt bidrar inte till att stimulera mediakonsumenternas kritiska och analytiska sidor utan riserar att skapa en fatalistisk uppgivenhet. Indoktrineringsfaktorn är hög, värderingsförskjutningarna i samhället sker omärkligt men stadigt bort från fakta, allsidighet, grävande journalistik och motbilder.
    Vi måste få flera ALTERNATIV och en FRIARE PRESS som vågar stå emot de ekonomiska intressen som enbart visar upp den vackra fasaden eller populistiska och spekulativa nonsenshistorier. Ett mycket bra presenterat förslag Bror! / Erik O.

    SvaraRadera
  2. Underbart med männniskor som inte ger upp!
    Se där, Bror, nu kommer ditt och andra fackförbundsredaktörers förslag från förr ut i dagsljuset igen! Men bra idéer åldras inte. Arbetarrörelsen måste någon gång ta itu med medierna och skapa en seriös och slagkraftig tidning som inte skapar hönor av enstaka fjädrar (Aftonbladet)

    Robert Janson (f.d Lantarbetarered. och Kommunalarb-reporter)

    SvaraRadera
  3. Viktigt att det blir ett fritt och ett oberoende medium med kritisk granskning även inåt i arbetarrörelsen - framförallt så måste även ledande företrädare uttrycka sig i de sociala medierna.
    Var är Vanja mfl idag. Vilka ledare törs ta debatten.

    Annars har du varit rätt ute i dessa frågor i många år (gemensam facklig tidning t.ex)- när kommer företrädana förstå att du har rätt i detta och att det är nödvändigt!

    Raymond (Livsmedlem)

    SvaraRadera