tisdag 9 december 2014

Nu vill Allians-partierna förhandla! Varför inte dra tillbaka beslutet om extraval?

Idag skriver Allians-partierna på DN Debatt att de är beredda att göra upp med den rödgröna regeringen - före extravalet - om nya spelregler som gör det möjligt för en minoritetsregering att få igenom sin budget i riksdagen.

Det är helt skamlöst.

Det var precis vad Stefan Löfven föreslog långt före det ordinarie valet den 14 september. Han talade tidigt, konsekvent och envist om värdet av blocköverskridande uppgörelser. Han bjöd in till överläggningar efter valet, gång på gång.

Allra senast, strax innan Allians-partierna tillsammans med SD fällde regeringens budget, meddelade han att ”dörren står öppen”. Men Allians-partierna slängde igen dörren mitt i ansiktet på honom. De fällde regeringens budget med precis de regler som de nu plötsligt vill ändra på. I deras DN-artikel utmålar de detta som ett misslyckande för Stefan Löfven!

Man tar sig för pannan!

Att Alliansens partier och ett antal förståsigpåare utpekar det som ett misslyckande för statsministern är obegripligt. Det var omöjligt att förhindra en högermajoritet i riksdagen från att fälla budgeten. De behövde bara trycka på rätt voteringsknapp i riksdagen så var saken klar.

I det läget hade statsministern ingen annan utväg än att utlysa ett extraval för att lösa upp den låsta situationen i riksdagen. Då är Allians-partierna plötsligt intresserade av att förhandla. Nu vill de ha helt nya regler för riksdagens arbete istället för de regler som de nyss använt för att fälla regeringens budget. Orsaken är förstås att de räknar med att själva bilda en minoritetsregering efter extravalet.

Det är rekord i hållningslöshet och hyckleri!

Nu kunde förstås statsminister Löfven dra tillbaka beslutet om extraval, inleda förhandlingar med Allians-partierna, införa helt nya regler för riksdagens arbete och få igenom en ograverad, rödgrön vårbudget 2015. Inför 2016 kunde så den rödgröna regeringen lägga fram en helt egen budget och få den igenom riksdagen oförändrad enligt de nya reglerna.

Men det finns en avgörande invändning.

En sådan helomvändning från den rödgröna regeringens sida skulle uppfattas som allt för undfallande mot Alliansens och Sverigedemokraternas hyckleri och taktikspel.
Nu har regeringen bestämt sig för att utlysa ett extra val.

Då får det bli extra val!

Någon djävla ordning får det väl vara också i Sveriges Riksdag!

För övrigt är väl det bästa att extravalet resulterat i att en rödgrön majoritetsregering kan bildas. Då blir det ordning i riksdagen. Då slipper vi ett litet, makthungrigt fascistiskt parti som kan diktera villkoren och leka fia med knuff i vårt lands högsta beslutande organ.
Bror Perjus


1 kommentar:

  1. Löfven talade inte om spelregler, han är/var intresserad av att bryta upp den framgångsrika alliansen, ge lite smulor år C+Fp och ge S lydpartier ...

    Vilket strunt, vi har en regeringsduglig allians och en stor jäkla röra.
    Om Lövfen avgår är saker lösta, skönt att få bort socialister och miljöextremister från vårt lands högsta beslutande organ.

    SvaraRadera