onsdag 1 oktober 2014

Sanningen om talmansvalet: Det var de borgerliga partierna som valde Björn Söder.

Valet av Sverigedemokraten Björn Söder till andre vice talman i Sveriges riksdag har inte rapporterats på ett korrekt sätt i massmedia. Det över två timmar långa valet med slutna valsedlar har förhånats på ledarsidor och beskrivits på ett mycket förvirrande sätt på nyhetsplats. Sanningen är att de fyra borgerliga partierna; Moderaterna, Folkpartiet, Centerpartiet och Kristdemokraterna ställde sig bakom Sverigedemokraternas nominering av Björn Söder.

Det här är bakgrunden: 

Talmansvalet i Sveriges riksdag följer sedan 1970-talet en viss praxis. Men praxis är inte lagfäst utan kan ändras om en majoritet i riksdagen bestämmer sig för det. Dessutom är partierna heller inte eniga om praxis.

Socialdemokraterna anser att största parti i riksdagen ska tillsätta ordinarie talman. De borgerliga anser att största parti i det största blocket, borgerliga eller rödgröna, ska tillsätta ordinarie talman. I övrigt säger praxis att partierna efter storleksordning ska tillsätta vice, andre vice och tredje vice talman.

Efter årets val nominerade Socialdemokraterna Urban Ahlin till ordinarie talman. Moderaterna nominerade Tobias Billström till vice talman. Sverigedemokraterna nominerade Björn Söder till andre vice och Miljöpartiet nominerade Esabelle Dingizian till tredje vice talman. Men socialdemokraterna, miljöpartiet och vänsterpartiet ville inte acceptera nomineringen av sverigedemokraternas Björn Söder.  

Och såhär säger Björn von Sydow, socialdemokratisk veteran och tidigare ordinarie talman i riksdagen, när jag ringer honom.

-         Centerpartiet och Folkpartiet kunde ha enats om en motkandidat, som i så fall hade hade kunnat slå ut Sverigedemokraternas Björn Söder. Men de vägrade ställa upp motkandidat.

De borgerliga partierna stod fast vid praxis. Det innebar stöd för Sverigedemokraten Björn Söder. Därför blev han vald.

-          Ja, det är min bedömning, säger Björn von Sydow.

Med en öppen omröstning i riksdagen så hade Björn Söder blivit vald till talman med ett uttalat och formellt stöd av en majoritet i riksdagen bestående av de borgerliga partierna och Sverigedemokraterna. I det läget bestämde sig Vänsterpartiet för att begära sluten omröstning för att göra det möjligt att rösta blankt. Björn Söder blev ändå vald. Men formellt enbart med 46 röster från sitt eget parti och ytterligare sju röster, med all säkerhet från något eller några borgerliga partier.

Övriga 294 riksdagsledamöter röstade blankt.

Därmed blev det ändå en kraftfull markering och ett förnedrande nederlag för Sverigedemokraterna. Men det bästa hade varit att han aldrig blivit vald. Ett fascistiskt, rasistiskt, invandrarfientligt och i grunden människofientligt parti ska inte besätta en talmanspost. Valet av en Sverigedemokrat är en skamfläck för demokratin i vårt land, hur det än går till. Men det är de borgerliga partierna som får ta ansvaret.
Bror Perjus


6 kommentarer:

  1. Den barnsliga propagandan fortsätter, du vet ju inte vad fascism är verkar det som.

    Är SD människofientliga ? Du menar att de är fientliga till sig själva då, eller är de inte människor enligt dig...

    Fascister, nazister, kommunister, socialister och religiösa fundamentalister är av samma skrot och korn. Samma besinningslösa propaganda.

    SvaraRadera
  2. Fascism for dummies :
    http://sv.wikipedia.org/wiki/Fascism

    SvaraRadera
  3. Nu far du med osanning Bror.

    "-Det är klart att jag förstår att människor känner en oro för vad det innebär att SD kommer att ta plats i presidiet (talmanspresidiet). Men de har fått det här antalet röster och jag är helt säker på att talmannen och presidiet kommer att göra lämpliga avvägningar av vilka arbetsuppgifter som passar för respektive talman, säger Socialdemokraternas gruppledare i riksdagen, Mikael Damberg."

    http://www.almedalen.net/nyheter-fran-tt/sd-far-vice-talmanspost

    "Till sist satte både S och MP ner foten. Båda hänvisade till praxis och aviserade att SD skulle få posten."

    http://www.dn.se/ledare/huvudledare/symboltungt-talmansval/

    Åsa Romson; "-Jag tycker det är viktigt att vi håller oss till praxis och principer, säger hon.
    -Nu har vi en ordning som säger hur det brukar gå till och jag tycker att vi ska hedra just detta."

    http://www.nt.se/nyheter/politisera-inte-talmansvalet-10174147.aspx

    SvaraRadera
    Svar
    1. Centerpartiet och Folkpartiet avstod från att nominera en kandidat till förmån för Sverigedemokraterna. Allianspartierna gjorde klar att de inte tänkte rösta för någon annan kandidat. I det läget hade Björn Söder fått en majoritet ja-röster i riksdagen. Därav Dambergs och Romsons kommentarer i efterhand. Björn von Sydow gör samma bedömning som jag.

      Radera
  4. Detta förklarar en del, men jag är ändå inte nöjd. Hur kan du, Bror, veta att samtliga SD-riksdagsledamöter verkligen är fascister? Nu är det visserligen sant att en riksdagsledamot representerar sitt parti. Och därför hade det varit rätt att blockera alla talmansförslag från SD, oavsett person. Men hade det inte varit möjligt med en kompromiss, när borgerligheten ville följa praxis? Söder, som i praktiken är högsta partichef i SD, anses enligt flera källor internt vara så grov, så att man inte kunnat har honom som formell partiordförande. Han har gjort flera uttalanden, som hade föranlett uteslutning ur partiet om de hade gjorts av någon annan medlem. Dessa uttalanden kommer hela Sveriges riksdag att få skämmas för, när de kommer ut i internationella media. Om någon annan sverigedemokrat hade valts till talman, så hade det varit en tydlig signal till alla de icke-fascister, som dock finns i SD, att de antingen bör byta ut ledningen om de kan eller själva byta parti. Men det är för sent att ändra på det som skett. Dock tycker jag att du, Bror, är alldeles för onyanserad och kategorisk för att bidra till den försvagning av fascismen i Sverige riksdag, som vi borde ha även om inte SD tillfogas ett valnederlag inom den närmaste framtiden. Varför skulle inte SD kunna genomgå en motsvarande förvandling som det svenska kommunistpartiet, som har förvandlats till ett demokratiskt vänsterparti? Inte med sådana som Börn Söder i ledningen. Nazisterna har säkert lärt sig av kommunisternas misstag, när de inte i tid rensade ut demokraterna innan demokraterna blev så många så att de kom att utgöra majoriteten i partiet. Fascism, oavsett om den är brun eller röd, handlar inte bara om ett visst agerande utåt, utan också om hur den interna partidisciplinen upprätthålls. Genom ditt sätt, Bror, att dra alla sverigedemokrater över en kam, bidrar du till den stigmatisering av sverigedemokrater, som tillsammans med ledningens makt över uteslutningarna, bidrar till medlemmarnas uppslutning kring ledningen. Hjälp finns för avhoppare från öppet nazistiska grupper, men avhoppare från SD är paria. I stället för att bygga taktiken mot SD på den kunskap om partiet, som avhoppare och uteslutna hade kunnat bidra med, är det mest bara förakt och råskäll. Fortsätter det kommer S och SD att ha lika stora väljarandelar 2018. Du kan inte längre agera som en fackförbundstidningsredaktör, som har all åsiktsbildning bland LO-medlemmarna i sin hand., vad du än säger och hur den än uttrycker dig. Misstron mot auktoriteter har aldrig varit så stor.

    SvaraRadera
  5. Jag menar att SD är ett fascistiskt, rasistiskt parti. Det innebär inte att jag betraktar alla medlemmar och framförallt inte alla som röstat på partiet som fascister och rasister. En fackförbundstidningsredaktör har aldrig någonsin haft all åsiktsbildning bland LO-medlemmarna i sin hand. Jag är ingen auktoritet.

    SvaraRadera