söndag 15 december 2013

Det lutande tornet i Pisa, en perfekt professor Higgins, ständigt denne major Björklund…!

Jan Björklund, det lutade tornet i Pisa, blir allt mer illa åtgången i landets liberala liv- och husorgan, Dagens Nyheter. Här om dagen blev han åtutad av Erik Helmersson på DNs ledarsida, för att han försöker skylla ifrån sig sju års misslyckad skolpolitik.

Och i min bloggserie på temat ”hur länge får de hålla på” noterar jag nu att teaterrecensenten Mikael Löfgren går till förnyad attack mot skolministern på DN Kultur. I en recension av Bernhard Shaws gamla berömda pjäs Pygmalion på Göteborgs Stadsteater, kallar han Björklund för en ”i all sin uppblåsthet perfekt Higgins”.

”Stackars det uppväxande släkte som tvingas vara hans (Björklunds alltså!) Eliza”, skriver Löfgren som är besviken över den uppsättning som borde ha varit en ”bitsk satir över de vidgande klassklyftor som präglar dagens Europa. Inte minst på skolans område, där den ansvarige ministern (Björklund alltså!) skyller ifrån sig misslyckandet för den förda politiken och istället åkallar patriarkala åtgärder från det förflutna – som katederundervisning!”

Löfgren kunde ha lagt till att han (Björklund, alltså!) nu dessutom vill låsa klassrummen så att vissa elever inte ens ska få komma in och få någon som helst undervisning.

Mikael Löfgrens har förstås rätt.

Hans idé om Pygmalion som en satir över den reaktionära skolpolitiken med Jan Björklund som professor Higgins är lysande. Den skulle säkert den vänsterradikale, irländske författaren George Bernard Shaw själv ha gillat.

Men, åter till mitt tema; ”hur länge får de hålla på” med denna vänsterpropaganda i Dagens Nyheter?
När ingriper ägarna och kräver rättning i ledet inför det stora supervalåret 2014, till EU-parlament, riksdag, landsting och kommuner?

Eller ska man låta det lutande tornet helt enkelt tippa omkull?

Nu kommer jag på ytterligare ett epitet till major Björklund. Han finns ju faktiskt också med i Åke Holmbergs böcker om Ture Sventon. Björklund som Ville Vessla, ständigt denne Björklund som sticker fram sina spetsiga, välputsade skor under en överklassgobeläng, ett lutande torn på väg att tippa, en daterad professor Higgins, en reaktionär major som vacklar omkring på sitt förödda slagfält och ger order om kasernpedagogik, katederdisciplin och låsta dörrar i skolsalar som arrestlokaler!

En snart mytisk figur i tragedin om den svenska skolans utveckling…

Bror Perjus






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar