torsdag 1 augusti 2013

Från oväntat håll: Kraftfullt fackligt eldunderstöd - i Svenska Dagbladet!

På partikongressen i Göteborg i april kritiserade jag den fackliga rörelsen för att vara allt för mesig i kampen mot de allt mer bedrövliga anställningsvillkoren på arbetsmarknaden. I vissa avseenden är vi idag tillbakapressade till villkor som gällde i början av förra seklet. Idag har vi åter många daglönearbetare, som får gå omkring och vänta på en telefonsignal för att få ett tillfällig ”påhugg”.

Jag efterlyste vid partikongressen en mera militant facklig kamp! En partivän såg lite förskräckt på mej efter inlägget och sa ”du menar väl inte mera militant”. Jo, det menade jag!
Partiet måste dessutom måste genomföra ett omfattande arbetsmarknadspolitiskt reformprogram efter valsegern nästa år. Ylva Johansson, arbetsmarknadspolitisk talesperson, gick upp i  talarstolen och höll med.

Till min stora förvåning får vi nu eldunderstöd i Svenska Dagbladets näringslivsbilaga. Där skriver ”fristående analytikern” Torbjörn Isacson om ”outsourcing och lönedumpning”.
Han skriver att ”utländsk arbetskraft kommer till Sverige och hamnar längst ned i ett led av olika underentreprenörer.”

Han skriver att ”om folk som har en timlön på en tia och sover på byggena.”
Han skriver att ”det håller på att växa fram en smutsig bakgård för oursourcing och bemanning” i vårt land.

Han skriver om ”stundtals provokativt dålig behandling av personal och kunder”.
Han skriver att "Personalen är den intressegrupp som kanske fått mest stryk i jakten på kortsiktiga börsvinster".
Men! Isacson lyckas skriva en hel krönika med rubriken ”Personalpolitik allt smutsigare” utan att nämna att det finns en fackföreningsrörelse i Sverige som en gång bildats för att bekämpa just sådana metoder.

Han skriver inte att det är just därför som alla lönearbetare bör gå med i den fackliga rörelsen, därför att det är den enda möjligheten att återställa och skapa ordning på arbetsmarknaden i vårt land, precis som i alla andra länder.  
Isacsons bekymmer är att ”den allt smutsigare personalpolitiken” är ett uttryck för ”inriktning på kortsiktigt ägarvärde” som kan slå tillbaka och försämra lönsamheten på lång sikt. Och den risk han ser är att ”det dröjer innan rubrikerna om dålig personalvård, solkig outsourcing, lönedumpning eller munkavlar försvinner. I vissa bolag försvinner de kanske aldrig.”

Ja, det är precis därför som fackföreningsrörelsen bildats av insiktsfulla anställda. Och det är precis därför som insiktsfulla anställda går med i den fackliga rörelsen. Och det är därför som vi behöver en socialdemokratisk regering som representerar de anställda och stiftar lagar till stöd för den fackliga rörelsen.
Men den slutsatsen kan inte ens en ”fristående analytiker” dra i Svenska Dagbladets näringslivsbilaga. Den slutsatsen måste torgföras i andra medier.

Bror Perjus

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar