torsdag 14 februari 2013

Tyskt 30-tal är redan här!

Den 11 februari 2013, skriver Ewa Stenberg i DN om det fruktansvärda näthatet mot kvinnor i offentlig debatt. Men det som gör mej mest upprörd, ja chockad, är hennes beskrivning av politikernas både utsatthet och undfallenhet. Jo, jag har hört siffrorna förr, men nu plötsligt framstod allt så skrämmande tydligt. Någonting har hänt i samhället. Och jag ställer mej frågan; Är det redan för sent?

”Hela 16 procent av alla förtroendevalda i Sverige blev hotade, misshandlade eller trakasserade 2011 i samband med sina uppdrag. Över två tusen politiker på ett enda år. Mer än var tredje riksdagsledamot blev utsatt. (…) Nästan var tionde politiker har undvikit att engagera sig eller uttala sig i en specifik fråga på grund av detta,” skriver hon och refererar till Brottsförebyggande Rådet.
Det som slår mej är att det redan har gått för långt. Fascismen håller på att tysta demokratin med våld! Varför finns det ingen politisk aktionsplan mot detta? Varför lägger regeringen ingen proposition, varför ingen motion från oppositionen, varför ingen riksdagsdebatt?

När två riksdagsledamöter beväpnar sig med järnrör på stan i syfte att ta lagen i egna händer och spöa upp en ”uppkäftig komiker”, så måste Riksdagen givetvis ta en generaldebatt. Men icke! Bara några försynta antydningar i bisatser i helt andra debatter. Den grundläggande frågan är; Ska vi ha sådana politiker i riksdagen? En har lämnat. Men en är kvar! Tyskt 30-tal är redan här! ”Järnrören” får inte sänkt utan ökat stöd i opinionsmätningarna. Det är dags att ta bladet från munnen angående de så kallade Sverigedemokraterna innan det är för sent.  
Mitt förslag är att riksdagen arrangerar en stor generaldebatt om människosyn. Vilken människosyn har de olika politiska partierna; Moderaterna, Folkpartiet, Kristdemokraterna, Centerpartiet, Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna? Anser samtliga riksdagspartier att alla människor har samma värde? Och vad innebär det att ha samma värde?

Har människor som sitter på Stockholms trottoarer och tigger samma värde som Handelsbankens VD Pär Boman? Har en lågavlönad, deltidsarbetande, ensamstående mor och hennes barn samma människovärde som Nordeas VD Christian Clausen? Har en sjukskriven och en arbetslös samma människovärde som Ericssons VD Hans Vestberg?
Vad menas i så fall med uttrycket ”samma värde”? Vad innebär uttrycket ”människovärdets okränkbarhet”? Vågar Riksdagens ledamöter sig på en sådan generaldebatt? Det var den frågan som Ewa Stenberg faktiskt väckte? Och det är den fråga som vi i en grupp socialdemokrater och allmän vänster i Tyresö diskuterat nu vid flera tillfällen.

Bror Perjus

9 kommentarer:

  1. Jätteintressant! Det är sådana frågor som inte får ta plats i ex. en valrörelse eller i det politiska samtalet i stort. Det handlar oftast om att förenkla sina budskap med stora ord på valaffischer, plattityder, allt och ingenting. Men man närmar sig inte frågan om människovärde eller ibland, inte ens ideologi, och det blir inte möjligt att närma sig partiföreträdarna in på skinnet. Jag skulle älska att höra riksdagsledamöterna tala om det här, det är konkret och alla kan ta till sig det, och de är i allra högsta grad relevant för att förstå många politiska problem.

    SvaraRadera
  2. Nu har ju socialdemokrat som var i hög ställning faktiskt dömts för att spöat en krogvakt...

    Vi har andra som undkommit på håret åtal om utnyttjande av minderåriga etc etc.

    Miljöpartister som kört rattonyktra.

    Moderater och socialdemokrater som försnillat, etc etc...

    Jag tror att politiker är som folk, vad tror du ?

    SvaraRadera
  3. Ja, jag tror att politiker är som folk i allmänhet, rent moraliskt. Men "järnrören" är något annat, en del i en hotkultur som riskerar att tysta människor, skapa rädsla, som gradvis skadar och undergräver demokratin. Det är en väldig skillnad och oerhört oroväckande. Vad tror du?

    SvaraRadera
  4. Jag tror att "järnrören" är ofarliga fylleidioter. De som verkligen slagit folk på käften, begått bedrägerier och begått övergrepp på minderåriga ... tja ... en viss skillnad.

    De som försöker tysta och snedvrida debatten i t.ex SD's kärnfråga är ju media (som erkänt detta).

    Att det finns områden i vårt samhälle som inte får diskuteras är oerhört oroväckande, vad tror du ?

    SvaraRadera
  5. ...ja, inte tror jag som du i alla fall, allmänt!

    SvaraRadera
  6. Nej jag vet, du gillar ju inte att arbetare fått det bättre med jobbskatteavdraget. Du hade hellre minskat klyftan mellan att arbeta och vara arbetslös. Bidragslinjen. Arbetarfientlig.

    SvaraRadera
  7. Jag gillar att arbetare får det bättre; det är vad arbetarrörelsen alltid kämpat för och alltid kommer att kämpa för. Frågan är bara hur och på vems bekostnad. Det allra fulaste och mest förrädiska är när man, som du, försöker spela ut arbetare mot arbetslösa, mot sjukskrivna och mot förtidspensionerade. Är det din främsta politiska prioritering att öka klyftan mellan den som har ett arbete och den som är arbetslös? Har du inget annat att komma med än att ge dej på dem som har det svårt i vårt samhälle?

    SvaraRadera
  8. Är din främsta prioritering att minska klyftan mellan att arbeta och att inte arbeta ?

    Isåfall är du du givetvis emot att det ska ge kvar mer i fickan när man arbetar.

    Jag antar att du är emot löneökningar över huvud taget eftersom de ökar klyftan mellan arbetande och arbetslös...

    Vad gäller vad "arbetarrörelsen" alltid kämpat för och alltid kommer att kämpa för bör du kanske se vad socialdemokrati och fack ägnat sig åt de senaste 30 åren ...

    http://www.s-info.se/page/blogg.asp?id=1754&blogg=58998

    Dokument Inifrån - Lönesänkarna ... där ser du vad ditt "arbetarrörelsen" prioriterar

    SvaraRadera
  9. I dagsläget är det prioriterat att minska klyftan till de arbetslösa, eftersom den borgerliga regeringen kraftigt försämrat a-kasan; men en viss skillnad kan jag tänka mej. Akassan kan förbättras i takt med lönehöjningarna. Den fackliga rörelsen kräver givetvis i allmänhet högre löner än arbetsgivarna vill acceptera; vilket beror på olika intressen och olika uppdragsgivare....

    SvaraRadera