fredag 22 februari 2013

De människoätande hajarna lurar i vassen

Enskilda ”stora obligationsinvesterare” (läs; spekulanter) ”sitter på mycket makt” i form av italienska statsobligationer som kan "stiga eller falla i värde med 100-tals miljoner” beroende på valutslaget, konstaterar SEBs chefsstrateg Johan Javeus, insiktsfullt.

Skulle Berlusconi vinna så inträffar ett ras. Om valutslaget pekar på en möjlig koalition mellan vänstern och Mario Montis parti så stiger värdet på obligationerna.

Men oavsett valresultat, höger- eller vänsterseger, så kan vi, enligt SvDs bedömare, ”vänta oss kraftiga reaktioner på världens börser och räntemarknaden när investerarna vaknar upp på måndag.”

Det är bara det att investerarna ligger inte och drar sig till måndag morron. Åtminstone deras högt avlönade penninghandlare är ständigt verksamma vid sina satellituppkopplade datorer, dygnet runt, årets alla dagar; antingen de som sitter i Europa, eller i Sydostasien eller i Nordamerika. Och de gör miljardaffärer på sekunder, för sina uppdragsgivare.

Därför råder det nu ”stor nervositet” på den så kallade marknaden, påstår Javeus. Men det är nog snarare ”stor eufori” som råder. Här finns nämligen enorma möjligheter att tjäna miljoner…

Eftersom opinionsmätningar är förbjudna i Italien under valrörelsens slutskede, så har dessa kopiöst rika ”obligationsinnehavare” möjlighet att göra egna, hemliga opinionsmätningar och i god tid placera sina ”investeringar” så att de tjänar pengar oavsett vilket valresultatet blir och oavsett när det offentliggörs för allmänhet och småsparare.

Det verkligt galghumoristiska är att Berlusconi själv är en av de verkligt stora så kallade ”obligationsinvesterarna” . Frågan är om han satsar på en seger för sig själv eller en förlust. Helt säkert så satsar han på det som i god tid förefaller mest troligt. Så kan han tjäna miljoner på sitt eget politiska nederlag.

Det märkliga är att det alltid talas om ”risk” och ”nervositet” för ”investerarna” när det gäller denna enorma, globala spekulationsekonomis makthavare. Istället borde det talas om ”möjlighet” och ”eufori” för ”spekulanterna”. De människoätande hajarna lurar i vassen

Bror Perjus

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar