tisdag 5 februari 2013

Fler låglönejobb åt de högavlönade!

Allt mera ihärdigt efterlyser nu moderaterna fler låglönejobb. Är det verkligen Sveriges problem? Jag tror inte det! Ingenting talar för att fler låglönejobb minskar arbetslösheten, vilket moderaterna fått för sig. Låga löner skapar snarare arbetslöshet.

Men den viktiga frågan, tycker jag, är inte om Sverige behöver fler låglönejobb, utan varför låglönejobb ska vara låglönejobb. Det finns ingen objektiv faktor som avgör att vissa jobb ska vara lågavlönade medan andra ska vara högavlönade.

I själva verket kan man hävda att låglönejobben borde vara höglönejobb och tvärt om! Högavlönade har ofta fysiskt lätta, intressanta och stimulerande jobb som är förenade med stor frihet och självbestämmande. De lågavlönade däremot får kämpa hårt med fysiskt tunga eller monotona arbeten som sliter hårt på deras kroppar och dessutom är ofria, tråkiga och toppstyrda. Egentligen borde dessa arbeten vara kompenserade med högre löner.
De högavlönade däremot har det ofta så trevligt på jobbet att de gärna kunde stå ut med lite lägre lön. Det enda argumentet för de högavlönades höga löner är möjligen att de studerat länge och dragit på sig höga studieskulder. Det kunde lätt avhjälpas med rejält höjda studiemedel, vilket har den fördelen att alla oavsett ekonomiska utgångsvillkor kan studera.

För övrigt har de som studerar oftast också väldigt trevligt när de studerar, för att inte tala om den tillfredsställelse som studier och intellektuell utveckling ger i sig, särskilt jämfört med ett fysiskt och mentalt nedbrytande, monotont och tråkigt arbete. Se där, ytterligare ett argument för lägre löner åt de högavlönade och högre löner för de lågavlönade. Men varför får vi aldrig höra moderaterna efterlysa fler låglönejobb åt de högavlönade och fler höglönejobb åt de lågavlönade?
Min erfarenhet är dessutom att de som har de tråkigaste, mest monotona jobben oftast är de mest begåvade människor jag träffat; vidsynta, generösa, snabbtänkta och sociala. Kanske borde det också belönas ekonomiskt! Så kanske vi också kunde bli av med några snikna dumskallar på de allra högsta posterna i samhället. Exempelvis sådana som efterlyser fler låglönejobb.  
Bror Perjus



1 kommentar:

  1. Alla arbeten minskar arbetslösheten. Alla arbeten behövs.

    Men vi kan halvera antalet ledamöter i riksdagen, avskaffa landstingen, avskaffa politiska toppars lyxiga förmåner och pensioner, sänka lönerna för riksdagsmän och kommunpolitiker (sätta ett indexreglerat tak). Det vore en bra start.

    SvaraRadera