tisdag 15 februari 2011

Nytt självförtroende i direktsändning

Vi såg idag en grupp unga socialdemokrater med snabbt växande självförtroende mitt under pågående direktsändning i TV. Partiet är på väg tillbaka!
De fem företrädarna för den socialdemokratiska kriskommissionen lade fram sin rapport. Presskonferensen var välbesökt. Den sändes direkt av SVT Forum i kanal 2. Det började lite trevande. Men när de väl berättat om sina förslag och journalisternas – rätt så fantasilösa – frågor ställdes så blev de unga socialdemokraterna allt säkrare och svaren blev allt tuffare.
En grupp unga, nya fullfjädrade politiker växte fram i direktsändning. Anna Johansson Ardalan Shekarabi, Kajsa Borgnäs, Morgan Johansson, Johan Persson. (Ja, Morgan Johansson är kanske varken så ung eller så ny. Men han försvarade sin plats bra ändå… )
Det bådar gott för framtiden. Kanske satt där en kommande partiledare?
Och ändå kan man tycka att analyserna och förslagen är lite väl traditionella och fantasilösa. Men det är självklart rätt att placera frågan om full sysselsättning allra först. Vi har fortfarande massarbetslöshet i vårt land trots att ekonomin går för fullt och att Riksbanken nu gång på gång höjer räntan i sina försök att dämpa utvecklingen något.
Här finns utan tvekan ett systemfel och en skriande orättvisa skapad av den borgerliga regeringen som vräkt ut pengar till rika och högavlönade som köper på sig lyxvaror, lyxutrustar sina hem, köper dyra lyxbilar och ger sig iväg på lyxresor runt om i världen.
Mer resurser ska istället i framtiden, när socialdemokratin får bestämma, gå till bättre förskolor, skolor och universitet, en bättre äldreomsorg, flera och billigare bostäder i  tillväxtregioner, bättre kommunikationer, omfattande investeringar i bättre miljö, energibesparing och inte minst miljöteknisk utveckling.
Arbetslivet, tryggheten och arbetstiderna, ska förbättras. A-kassan måste återställas till en människovärdig nivå. Människor som sorterats ut, skadats eller bara inte orkat med ska få mycket bättre möjlighet att komma tillbaka genom en rehabilitering värd namnet. Men framförallt ska utslagningen förhindras genom förbättrade arbetsvillkor.
Privatiseringarna av den offentliga sektorns service behandlas kritiskt i rapporten, som konstaterar att för skattebetalarna är det ”dyrare med privat utförd välfärd än kommunal”, där vinstsyftet blir överordnat. Därför vill kommissionen lagstifta om rätten att ta ut vinst för privata utförare.
Kritiken mot den borgerliga regeringens sjukförsäkringsreform är skoningslös.
Såhär står det: ”Sverige är ett av världens rikaste länder. Ändå befinner vi oss i en situation där svårt sjuka personer lämnas utan försörjning. Redan hårt drabbade människor tvingas ibland utstå en orimlig behandling, där deras sjukdom ifrågasätts, deras inkomst dras in och de kan tvingas sälja sin lägenhet och gå till socialen för att få uppehälle. Detta är inte värdigt ett välfärdssamhälle. Sjukförsäkringens kvalitet måste stärkas.”
I rapporten utesluts inte framtida skattehöjningar. Självklart, med tanke på alla de stora åtaganden som ligger framför oss i samhället. Men framförallt räknar man med att en ökad sysselsättning, färre arbetslösa och ekonomisk tillväxt ska skapa nya resurser.
En bra rapport som väl tål att diskuteras ingående inom och utom partiet. Den som inte är aktiv socialdemokrat har all anledning att läsa rapporten och fundera igenom hur en annan politik än den nuvarande kan se ut.


1 kommentar:

  1. Ja, helt rätt, det är nu viktigt att unga, fräna s-politiker vrider partiets politik kraftigt tillbaka till de ursprungliga hederspositionerna; Solidaritet, full sysselsättning, breda kultursatsningar, god vård och omsorg, progressiv skatt, social trygghet för utsatta grupper, kraftigt stöd till utvecklingsländer, stöd till sociala företag, satsning på en skola för alla och vuxenutbildning (vi som gått fhsk känner till hur viktigt det är att få möjlighet att studera när man någorlunda nått personlig mognad)... Lyckas inte s nu tydliggöra en politik med ett stort mått av självförtroende och profilering mot alliansens flagranta kapitalöverföring till de redan välgynnade, ja då måste man ju ansluta sig till något annat parti - och vilket skulle det vara?

    SvaraRadera