onsdag 9 februari 2011

Ett litet barn glöms ute i en snödriva

Ett litet barn glöms ute i en snödriva. Det händer vid en förskola i Stockholm där stora delar av personalen sagt upp sig på grund av allt sämre arbetsvillkor. Det är bara ett av många vittnesmål om försämringar, för såväl brukare som anställda, som kan spåras till privatiseringarna av sådant som egentligen borde skötas av samhället i demokratisk ordning.
Det så kallade vårdvalet vid förlossning i Stockholms län, som introducerats av moderaterna under ledning av Filippa Reinfeldt, har skapat kaos. Allt för många söker sig till samma BB bland annat därför att mödrarna vid vissa BB får stanna kvar längre efter förlossningen och att pappan får sova över en natt. Så nu tvingas moderaterna dra tillbaka delar av vårdvalet. Med tillräckliga resurser bör mammor såväl som pappor få stanna kvar tills de känner sig redo att åka hem efter förlossningen.
För en tid sedan avslöjades att lärarna på de så kallade fristående gymnasierna delade ut mera generösa betyg än lärarna i de kommunala gymnasierna. Man kan anta att lärarna kände sig pressade att höja betygen för att värva fler elever och därmed öka vinsterna till ägarna av de privata gymnasierna.
Äldreomsorgens privatisering har medfört en allt hårdare ekonomis press och en stadig försämring av behandlingen av våra äldsta medborgare, samtidigt som de privata vårdbolagen gör sig allt bredare och förbereder sig på att ta ut allt större vinster.
Inom hela skol- och vårdsektorn breder de stora privata koncernerna ut sig för att med den starka svenska marknaden som utgångspunkt ge sig ut för att tjäna pengar på export av vård och skola till andra länder med behov av snabbare utbyggnad än i vårt land.
El, flyg, järnväg, post, bilprovning och taxi; allt har blivit dyrare och sämre efter avregleringarna. Jag är rätt övertygad om att avskaffandet av Apoteksmonopolet leder till samma resultat. Telekom har däremot blivit billigare. Men det beror förstås inte på privatiseringen av Telia utan på den explosiva teknologiska utvecklingen inom det området.
Det har gått så långt att den tidigare moderatledaren Ulf Adelsohn, ordförande för SJ som fortfarande har ansvaret för underhåll av rälsen, totalt dömt ut privatiseringen av järnvägstrafiken som uppvisar ett växande kaos, inte bara under den period på året då snö och kyla ställer till problem.
Ytterligare ett exempel på den misslyckade borgerliga privatiseringspolitiken är Boultbee-affären i Stockholm. Den borgerliga majoriteten har sålt ut väldiga gallerier på flera håll i staden till ett globalt bolag vars privata ägare nu håller på att försätta sitt bolag i konkurs samtidigt som man tömmer det systematiskt på dess ekonomiska tillgångar. Det kommer att drabba småbutiker i galleriorna hårt och därmed även deras kunder. 
Hela den här så kallade valfrihetsrevolutionen är i grunden en djupt borgerlig politik. Den bygger på förutsättningen att vissa servicefunktioner i samhället verkligen ska vara bättre än andra. Den som har mera pengar att betala för ska kunna köpa sig den bättre serviceen. De som har det lite sämre ställt ska få nöja sig med sämre utbildning, sämre sjukvård och sämre äldreomsorg.
Dessvärre har även socialdemokratin gått på en del av de här djupt borgerliga ideologiska värderingarna. Den socialdemokratiska politiken byggde en gång i tiden på att alla medborgare skulle ha tillgång till en bra offentlig service inom viktiga områden oavsett hur mycket pengar de kunde hiva upp ur plånboken. 
I grunden tror jag att det är därför som socialdemokratin förlorat väljarstöd under de senaste valen. Mot det brukar hävdas att väljarna strömmat över till framförallt moderaterna, vilket skulle bevisa att väljarna är för privatiseringarna och konkurrensutsättningarna. Men det kan faktiskt vara precis tvärt om. Väljare har strömmat över till moderaterna därför att ledande socialdemokrater varit för dåliga på att försvara alla människors rätt att få en lika bra service oavsett ekonomisk ställning.
Självklart tar det också tid att avslöja bristerna och inse orättvisorna med en sådan politik. Till en början förändringarna säkert framstå som fördelaktiga för många. Men efterhand som de offentliga alternativen utarmas av de privata konkurrenternas smarta och högljudda marknadsföring så växer kritiken bland medborgarna. Och när de privata alternativen på allvar börjar plocka ut vinster genom höjda priser och försämrad service så avslöjas svagheterna med det borgerliga systemskiftet.
Om det är riktigt kommer väljarna att strömma tillbaka till socialdemokratin i takt med att alla de missförhållanden som skapats av privatiseringarna avslöjas och i takt med att en ny socialdemokratisk ledning verkligen med kraft återigen börjar försvarar jämlikhetstanken i svenskt samhällsliv.
I ett socialdemokratiskt Sverige får inte ett enda barn lämnas bortglömt ute i kylan!

2 kommentarer:

  1. En vacker tanke, men i verkligheten har aldrig medborgarna kunnat räkna med bra offentlig service inom viktiga områden, det har alltid svajat.
    Att det inte ska bero på inkomst är förstås självklart men det är oundvikligt att om man inte får bra offentlig service så letar man på annat håll. Finns det på annat håll så köper man om man anser sig ha råd. Köper tillräckligt många så uppstår en parallell marknad.

    Socialdemokraterna har varit bra på att dra upp riktlinjer men urkassa på att följa upp och rätta till brister, så i min bok har vi själva skapat utrymme för den marknadifiering som nu alliansen driver.

    Först när vi erkänner det för oss själva och andra och därefter kommer med en ny beskrivning av vad som ska göras annorlunda i framtiden kommer folk att börja lyssna.

    SvaraRadera
  2. Vackra tankar borde inte vara tabu för socialdemokrater!

    SvaraRadera