måndag 31 januari 2011

FULL SYSSELSÄTTNING

Den främsta och viktigaste uppgiften för socialdemokratin är att återskapa full sysselsättning i vårt land. Idag har vi en massarbetslöshet på 7-8 procent, eller cirka 400 000 arbetslösa. Det allvarligaste är den ökande ungdomsarbetslösheten och långtidsarbetslösheten. Vi måste återföra Sverige till en arbetslöshet på mindre än 3 procent, vilket motsvarar ungefär de som enbart är arbetslösa en kort tid som det tar att gå från ett arbete direkt till ett annat.
Därför är det en bra idé som ABFs ordförande Karl Petter Thorvaldsson lanserat. Han anser att kommande extrakongress i mars ska välja partiledning och sedan ajourneras till i november.
Under tiden ska partidistrikt och arbetarekommuner uppmanas att diskutera arbetslösheten och ta fram förslag på reformer för en full sysselsättning.
Det betyder att uppmärksamheten mot den politiska debatten under ett drygt halvår koncentreras mot massarbetslösheten i högerregeringens Sverige och samtidigt mot socialdemokratins diskussion om hur vi kan återskapa full sysselsättning. Det blir en landsomfattande debatt som kulminerar vid en fortsatt extrakongress i november.
Det är ett effektivt sätt att återta initiativet i kampen mot arbetslösheten.
Självklara socialdemokratiska reformer för full sysselsättning är livslång utbildning, bättre skola, ökad satsning på forskning- och utveckling, investeringar i infrastruktur och miljöförbättring, inte minst inom energiområdet
- men det finns utrymme för många fler förslag och idéer.
Det finns också mycket att göra inom arbetslivets område. Arbetstider, arbetsvillkor och arbetsmiljö måste förbättras. Anställningstryggheten undermineras nu av bemanningsbolag, tillfälliga anställningar och provanställningar som blir allt vanligare. Det är i första hand fackliga frågor, men det krävs också politiskt stöd i den kampen.
Skattepolitiken är viktig för solidariteten.
Jobbskatteavdragen har inte skapat några nya jobb. Själva ordet är en bluff. Men vi behöver inte återta skatteavdragen för de lågavlönade. Däremot kan vi återta skatteavdragen för de övre inkomstskikten - de har i kronor och ören räknat fått mycket större avdrag än de lågavlönade?
Varför inte förnya och bygga ut värnskatten med flera trappsteg som höjer skatten procentuellt vid låt säga 50, 60, 70 000 i månadslön o s v - d v s återinföra en progressiv skatteskala?
Bror Perjus

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar