lördag 27 juli 2013

Där demokratin gör halt tar kapitalet över

Lena Andersson skriver ständigt tankeväckande krönikor på DNs ledarsida. Idag om ”Det demokratiska i att inte rösta.”

Med det menar hon att allt inte ska vara föremål för politiska beslut, att det är rimligt att rösta om positiva rättigheter men inte negativa. Homosexualitet är ett bra exempel, skriver hon. Andra exempel är religiositet, vilka böcker som får publiceras och vilka kläder vi har på oss.

Det här är knepiga frågor. Homosexualitet har sedan urminnes tider varit tungt skuldbelagt och i praktiskt taget alla länder och över hela världen förbjudet i lag. Därför har vi röstat för den självklara rätten att vara homosexuell och utöva homosexualitet.

Böcker och kläder är utmärkta exempel på något annat. Nämligen att; där demokratin, politiken, gör halt, så tar kapitalet över och bestämmer i hög grad vilka böcker och tidningar, för den delen, som kommer ut och får genomslag, liksom vilka kläder som för tillfället är acceptabla.

Men Lena har rätt i att demokrati är någonting mycket knepigt och mångfacetterat och så mycket mer än bara att majoriteten bestämmer. Dessvärre krävs det nog ändå politiska majoritetsbeslut till skydd för en lång rad så kallade negativa rättigheter, alltså rätten att slippa delta, rätten att inte rösta, rätten att inte bekänna sig till en viss religion... Och oerhört mycket viktigare är nog ändå rätten att rösta än rätten att inte rösta.

Bror Perjus

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar