tisdag 30 juli 2013

Carl Bildts arroganta och lättsinniga twittrande

Carl Bildt är inte en bra utrikesminister. Han börjar bli en allt större belastning för högerregeringen, men framförallt för vårt land. Hans arrogant och lättsinnigt twittrande utrikespolitik ger ett alltmer oseriöst intryck som försvagar vår position internationellt. Idag får han förödande kritik i DNs huvudledare för sin dispyt på ”nätet” med Egyptens ambassadör i Stockholm.

”I det enorma flödet av kommentarer på mikrobloggen devalveras utrikesministerns uttalande till ett i raden av andra åsikter som ständigt strömmar förbi,” skriver landets ledande morgontidning, som påpekar att ”När Sverige reagerar måste det ske genomtänkt, mer utförligt och kraftfullt”. Det är ett mycket viktigt påpekande.
Det är mycket illa att vi har en utrikesminister som sköter utrikespolitiken praktiskt taget ensam med vänster (eller är det höger?) hand.

Situationen i Egypten, Syrien och Tunisien, de trevande förberedelserna för nya förhandlingar mellan Israel och palestinierna, samt det utomordentligt känsliga läget för demokratiprocessen i hela mellanöstern och Nordafrika kräver seriöst, kraftfullt och långsiktigt engagemang även från Sverige.
Alla de nordiska länderna borde samlas till en genomarbetad offensiv till stöd för de krafter som strävar efter demokrati i det här området. Men det största landet i Norden har en statsminister som sitter och twittrar. 
En hel välutbildad och modernt tänkande ungdomsgeneration försöker värja sig mot fundamentalism och fatalism. Men de vandrar på en knivsegg och risken är att de förlorar sitt inflytande till våldets makter som har flera ansikten. Risken är att regionen störtas ned i en ny avgrund. Sådant hanteras inte med några hastigt utkastade ord i förbifarten på twitter.  

Bror Perjus

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar