söndag 14 juli 2013

Arbetsplatsen är demokratins ursprung, inte det offentliga rummet!

Idag, Stefan Jonssons recension, på DN Kultur av ”Occupy: Three inquiries in disobedience” av tre amerikanska författare W J T Mitchell, Bernard Harcourt & Michael Taussig. Om 2011 års revolter från arabvärlden till Wall Street. 

Stefan Jonsson menar med stöd av författarna att ”demokratins ursprung är det offentliga rummet”, typ Tahrirtorget i Kairo och Zucotti Park i New York. Bara där kan demokratin, som förråtts av den politiska eliten, återskapas, anser han, om jag tolkat honom rätt.

Jag tror att han och författarna har fel.

Demokratins ursprung finns på arbetsplatserna, i fabrikerna och i ökande utsträckning på kontoren, där också våra ekonomiska villkor skapas. Det är först när fackföreningarna går med i den stora kampen för demokrati som verklig demokrati blir möjlig. Det gäller i såväl Egypten som USA.

Problemet med intellektuella anarkister är att de saknar arbetsplats och därför inte riktigt förstår den demokratiska kampens villkor, även om de förstår demokratins principer. Men i slutet av recensionen drabbas han av tvivel och ser "ett avlägset eldsken stunden innan säkerhetstruppernas svarta uniformer marscherar in och dränker allt i tårgas och gevärseld".

Bortsett förstås från att "uniformer" förmodligen måste ha ett innehåll för att kunna marschera...  

 Bror Perjus

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar