lördag 27 april 2013

Historiens mest välbevakade suppleantval

I tre veckor har nu morron- och kvällstidningar, radio-, och TV haft valet av en suppleant till det socialdemokratiska partiets styrelse som toppnyhet. Det är nog första gången som ett suppleantval så totalt dominerat landets nyhetssidor och nyhetsprogram, ledarkommentarer och debattsidor och debattprogram i radio- och TV. Även kultursidorna har engagerat sig!

Det visar att vårt partis interna demokrati är en alldeles oerhört betydelsefull fråga för hela vårt land. Kanhända också för världen utanför vårt lands gränser. Jodå, suppleantvalet blev och är en viktig fråga, eftersom det var en framträdande muslim som valdes.
I själva sakfrågan håller min första kommentar. Han borde inte ha skickats fram i den främsta politiska frontlinjen på det sätt som skedde. Men när han nu valts av kongressen så skulle han ha försvarats och behållit sin plats. Vi borde inte ha gripits av panik inför mediadrevet.  

Ytterst handlade suppleantvalet om vår förmåga att utveckla demokratin i en tid med stor invandring till vårt land av människor med andra religiösa traditioner och kortare erfarenhet av demokrati än vi som bott här i flera generationer. I ett sådant konstaterande ligger ingen nedvärdering av invandrare. Personligen är jag övertygad om att deras erfarenheter medför en vitalisering av vår demokrati. Inte minst av vår förmåga att upprätta och föra dialog med människor med andra erfarenheter.
Men mediabevakningen har blivit väl fruktansvärt ensidig på grund av denna enorma uppmärksamhet av ett suppleantval. Vi var faktiskt 350 ombud från hela landet, som på drygt fyra fulltecknade arbetsdagar (ingen 8-timmarsdag där inte…) behandlade drygt 3 000 A4-sidor text, 1 900 motioner och 4 000 attsatser. Inget annat parti i världen är så ambitiöst och effektivt i sin demokratiska process. Det vågar jag påstå!

Och det var inga små beslut som fattades.
Vi valde en helt ny partiledning.
Vi behandlade ett helt nytt partiprogram på nära 50 sidor.

Ett mycket genomarbetat handlingsprogram, dessutom, på ca 40 sidor, för att ”knäcka” massarbetslösheten och påbörja återgången till ett samhälle med full sysselsättning.
En noga genomtänkt strategi för att återupprätta den demokratiska kontroll över skolan, vården och äldreomsorgen som håller på att gå förlorad till gigantiska, spekulativa internationella kapitalintressen som skickar sina vinster, våra skattemedel, till skatteparadis.

Själv fick jag, dessutom, med fullt stöd av Stockholms Läns och Göteborgs partidistrikt igenom ett uppdrag till partistyrelsen om att snarast påbörja arbetet med en ”strategi och ett program för demokratins globalisering”. Ingen liten fråga, observera! Egentligen tror jag att detta är det verkligt avgörande och stora uppdrag som socialdemokratin står inför i vår tid.  Det måste givetvis ske i samverkan med andra internationella politiska nätverk med samma värderingar och inriktning som vi.
För övrigt behandlade vi alla de stora politiska frågor som är avgörande för vårt lands invånare; miljö, klimat, ekonomisk politik, skatter, trafik, transporter, kommunikationer i bred mening, exempelvis radio, tv, datatrafik, barnbidrag, föräldrapenning, sjukförsäkring, a-kassa, pensioner, kriminalvård, socialpolitik, företagandets villkor, bostadsbyggande, kulturpolitiken, internationell solidaritet och en hel del annat.

Så massmedia är givetvis skyldiga oss en mera heltäckande och allsidig rapportering om vad som avhandlades vid partikongressen den 3-7 april i Göteborg – om det nu verkligen är så att socialdemokratins ställningstaganden är så oerhört viktiga för svenska folket, som den intensiva bevakningen av ett suppleantval antyder. Och så är det otvivelaktigt!
Eller kan det möjligen vara så att massmedierna enbart fixerade sig vid den bristfälliga hanteringen av suppleantvalet i ren besvikelse över utebliven intern strid och förödande partisplittring kring frågan om vinster i välfärden? Den frågan avgjorde vi ju med ett mycket väl genomarbetat och elegant förslag som samtliga 350 ombuden ställde sig bakom enhälligt! Möjligen ett antiklimax för konfliktorienterade medier.

Men nej, så cyniska är nog ändå inte våra massmedier och landets samlade kår av politiska journalister. Och då återstår fortfarande deras uppdrag att rapportera om vad som egentligen hände vid partikongressen i övrigt, vid sidan av suppleantvalet! Jag väntar med spänning på en serie artiklar som är lika ambitiösa som vårt kongressarbete, 3 000 sidor!.
Bror Perjus

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar