lördag 13 april 2013

Debatten om Omar Mustafa är värdefull

Antisemitism är vidrigt! Judar är inte, vare sig de bor i Israel eller Sverige eller i något annat land i världen, kollektivt ansvariga för israeliska bosättningar på ockuperad palestinsk mark. Det finns faktiskt i Israel och bland judar över hela världen en betydande opinion mot muren, bosättningarna, för fred och för en tvåstatslösning med ett fredligt, demokratiskt och fritt Palestina.

Och att skicka JAS-plan mot Israel är förstås en stollig tanke.

Homosexualitet är inte onaturligt. Det är en naturlig variant av mänskligt beteende precis som heterosexualitet. Det har ingenting med moral att göra. Jämställdhet mellan kvinnor och män är en av våra allra viktigaste frågor.
Valet av Omar Mustafa, ordförande för Islamiska Förbundet, som ledamot i Socialdemokratiska partiets styrelse är tveksamt. Han har uttalat sig svävande i sådana frågor och bjudit in talare med uppenbart antisemitiska och homofoba åsikter. Jag var kongressombud och är alltså ansvarig för valet av partistyrelse, precis som alla andra ombud. Valet var enhälligt och fattades med acklamation utan debatt.

Jag hade ingen aning om Omar Mustafas position, åsikter och bakgrund. Men just därför borde jag ha krävt en rejäl genomgång av alla personer föreslagna till partistyrelsen. Det gjorde jag inte. Om jag känt till Omar Mustafas åsikter hade jag röstat emot hans inval. Hade de varit allmänt kända av kongressens delegater hade han med säkerhet inte blivit vald.
Men nu är han vald och det finns ett mycket stort värde i att ha en så framträdande företrädare för muslimerna i vårt land i den socialdemokratiska partistyrelsen. Han har uppenbarligen också fått sig en egen rejäl tankeställare och tagit offentligt avstånd från oacceptabla ståndpunkter. Det är mycket värt!

Få ämnen är så viktiga idag som dialogen mellan människor med olika etnisk, social och religiös bakgrund. Från Stockholms Län fick vi socialdemokrater in begreppet ”interkulturalitet” i partiprogrammet. Det är precis vad det här handlar om; nämligen att bidra till ett utvecklande utbyte mellan olika kulturer, traditioner och religioner. Att i det här läget kräva att Omar Mustafa lämnar partistyrelsen vore därför olyckligt. Det skulle kunna främja en mycket destruktiv misstänksamhet bland muslimer i vårt land som skulle skada den dialogen.
Dessutom har hans inval nystartat just den dialog som är så oerhört viktig och nödvändig. Han har själv korrigerat sina åsikter på ett tydligt sätt. Förhoppningsvis kommer det att påverka den fortsatta dialogen, den ”interkulturella” processen i vårt land, på ett positivt sätt. Hans fortsatta verksamhet som ordförande för Islamiska Förbundet och i vår partistyrelse kan komma att bidra till en intensifiering och fördjupning av den nödvändiga dialogen.

Tidskriften Expo och Willy Silberstein, ordförande i Svenska kommittén mot antisemitism, som gjort en viktig insats genom att offentligt kritisera Omar Mustafa. Silberstein säger nu till DN att ”det Omar Mustafa nu säger är bra”. Men han vill följa Omar Mustafas uttalanden ”under lång tid” innan han tror på honom. Det är alldeles utmärkt! En mycket viktig dialog har fått ny näring och intensitet.
Bror Perjus

3 kommentarer:

  1. Jag trodde S var smartare än att välja in religöst aktiva personer i sina högsta styrande organ. Men det måste bara grunda sig i rent partiegoistiska syften att säkerställa maximalt antal möjligheter till väljare.

    SvaraRadera
  2. Jo, S är smartare än du tror. Religiöst aktiva personer ska givetvis också ha demokratiska rättigheter och politiskt inflytande. Och självklart vill S ha så många väljare som möjligt. Det är vad allmänna val handlar om. Smart, va!

    SvaraRadera
  3. Om man väljer in en person som representerar en religion som inte är förenlig med S värdegrund så blir det problem.

    SvaraRadera