Den så kallade nyhetsförmedlingen kring socialdemokratins budgetprocess är fullkomligt obegriplig.
Svenska Dagbladets reporter Karin Thurfjell skriver idag exempelvis följande:
"I går tog Tommy Waidelich på sig skulden när han sa till TT att det var hans, inte Juholts, initiativ att ta 2 miljarder från a-kassan för att få ihop pengar till andra satsningar."
Därefter följer omedelbart ett direkt citat från Tommy Waidelich där han själv säger: "Det var jag som sökte stöd från Håkan för att lägga in 2 miljarder till a-kassan och andra miljarder till olika utgiftsområden".
Nå, Karin Thurfjell! Tog Waidelich bort 2 miljarder eller lade han in 2 miljarder för a-kassan?
Allt detta är bara trams!
Det är hysterisk förföljelse av socialdemokratin och ett löjeväckande rotande i partiets inre diskussioner om olika utgiftsposter.
På ledarsidan ger tidningens politiske chefredaktör P J Anders Linder order om att förföljelsen av Håkan Juholt ska fortsätta på nyhetsplats.
"Ingen fyndig formulering från den slagfärdige Juholt och knappast ens något initiativ i sak lär räcka för att avleda intresset", skriver han. Det kan läsas som en direkt order till de så kallade opartiska politiska reportrarna.
I högerns Sverige ska oppositionen nagelfaras in i minsta skrymsle, medan regeringen kan visa upp vilka brister och motstridiga budskap som helst, trots att det faktiskt är regeringens beslut som är avgörande varje dag för landets medborgare.
Bror Perjus
Personfixeringen i nyhetsmedia är (enligt min ringa åsikt) ett hot mot det demokratiska statsskicket. Ett förhållandevis litet hot, men icke desto mindre ett hot. Journalister som säger sig tro att de skulle vara demokratins tjänare och stöttepelare, dem vill jag avfärda som naiva eller som hycklande.
SvaraRaderaMen hanteringen av socialdemokraternas skuggbudget, den förefaller ha varit anmärkningsvärd. Den är ett viktigt misstag som politiker ur alla partier kan lära av.
Att massmedia skulle låta bli att rapportera en sådan sak, när ledande socialdemokrater väl agerat som anonyma källor, det är ju fullkomligt uteslutet.
Föreställ dig att de politiska förtecknen vore motsatta: att det vore moderaternas eller folkpartiets ledare som behandlade sakfrågorna, partiets interndemokrati samt sina medarbetare så lättsinnigt - hade du verkligen önskat att vänstertidningar skulle idka självcensur?
Johan, jag är fullkomligt övertygad om att varje budgetutkast, oavsett parti, som utformas, skickas fram och tillbaka med ändringar i stort och smått. Det vore väldigt konstigt om en partiordförande och ekonomisk talesperson själva utformade en budget och skickade den till riksdagsgruppen som ett slutgiltigt diktat. Då skulle man inte kunna tala om någon "intern partidemokrati" över huvud taget.
SvaraRadera