söndag 22 januari 2012

Så väljer vi en ny partiordförande!

Dags alltså att välja ny partiledare för socialdemokratin igen. Det är många nu som ropar på större öppenhet och flera kandidater som i ädel tävlan inför öppen ridå ska vädja via massmedia om väljarnas gunst.
Jag har inget emot en öppen debatt och flera kandidater i ett partiledarval. Men lite opportunistiskt känns det med alla dessa hänvisningar till andra partier, vänsterpartiet, miljöpartiet, centerpartiet och kristdemokraterna.
Det handlar fortfarande om det socialdemokratiska partiet med starka traditioner och – förhoppningsvis – fortfarande en stark självkänsla och förmåga att utforma sin egen väg och sin egen förnyelse, utan att därför förkasta nya idéer och intryck från en föränderlig omvärld.
Det är partiets medlemmar som ska välja sin ordförande.
Inte massmedia!
Inte väljarna!
Inte proffstyckande statsvetare!
Inte manipulerande PR-konsulter!

Diskutera gärna öppet flera kandidater. Det är bra om flera ställer upp offentligt och säger sig villiga att ta posten. Men det viktiga är ingående samtal på alla nivåer, en genuin diskussion med öppna sinnen inom partiets grundorganisationer, arbetarekommuner, partidistrikt och sidoorganisationer.
Det är bråttom, men inte så bråttom att medlemsdemokratin får sättas åt sidan. För vad ska vi då med en partiorganisation till, om det historiskt kanske viktigaste beslutet i modern tid ska fattas utan att medlemmarna får vara med och bestämma? Varför ska man då vara medlem? Varför ska man i så fall engagera sig och arbeta ideellt och frivilligt för partiet?
Låt nu Wanja Lundby Wedin sköta ordförandeskapet i VU och Partistyrelse under några månader. När det stormar i partiet är fackföreningsrörelsen ett stabilt ankare. Därför är det ett starkt symbolvärde om LO leds av samma person under en tid. Vi behöver stärka den fackligt politiska samverkan – inte försvaga den när den behövs som bäst. Carin Jämtin ska leder partiets interna arbete under samma tid.  
Tillsätt en ny valberedning. Det är knappast rimligt att ha samma valberedning. Däremot behöver inte alla enskilda personer som satt i den förra valberedningen uteslutas. Utlys en diskussion genast i partiets samtliga grundorganisationer.
Vaska fram partiledarkandidater. Låt dom träda fram. Ordna gärna debatter mellan dem. Men en stark och mogen valberedning ska klart och tydligt förorda ett förslag till partiordförande till en ny extrakongress, exempelvis i september i år, som då får två hela år på sig att etablera sig.
Och det ska vara en partiordförande! Inte två. Den som företräder socialdemokratin ska vara oppositionens statsministerkandidat. Det duger inte med två statsministerkandidater!
Det får inte bli en strid om partiledarposten ända fram till extrakongressen. De partiledarkandidater som träder fram måste vara så mogna och ansvarstagande att de inser när de ska dra sig tillbaka och verka för partiets sammanhållning och slagkraft inför valet 2014.

1 kommentar:

  1. 220112
    Till:
    Carin Jämtin
    Partistyrelsen
    Verkställande utskottet



    MEDLEMSOMRÖSTNING

    Jag tillhör en av de många, många medlemmar och övrig medborgare som är förkrossade, förbannade, ledsna, tillintetgjorda över hur vår partiledare Håkan Juholt behandlats av delar av VU, partistyrelse och media.

    För att förhindra att också nästa partiledare får löpa gatlopp, föreslår jag att för att visa för svenska folket att socialdemokraterna är ett demokratiskt, visionärt parti så får MEDLEMMARNA rösta fram nästa partiledare.

    Varje medlem får nominera en kandidat, de fem kandidater som får flest röster presenteras, och sedan får varje medlem rösta på den kandidat de vill ska företräda partiet. Detta går enkelt att genomföra via mail.

    På detta sätt undviks att valet av partiledare kritiseras som ett val av höger- eller vänster falanger inom paritet, utan detta är ett val som alla medlemmar står bakom.

    Med vänlig hälsning


    Gun Svahn
    Medlem 1446

    SvaraRadera