tisdag 24 maj 2011

Klippa banden med LO?!

Få förslag är så korkade, som det att socialdemokratin ska klippa banden med LO och sluta kalla sig för arbetareparti. LO:s medlemmar, särskilt de som är aktiva och förtroendevalda, utgör partiets kärna.
Partiet ska alltså klippa banden till sina kärnväljare.
Smaka på det förslaget, du som tänkt i sådana banor!
Men, det är ett utmärkt förslag, om man ser det ur högerkrafternas synvinkel.
Stig Malm förorsakade arbetarrörelsen som mest skada när han en gång plötsligt fick för sig att ”kollektivanslutningen utgjorde en kvarnsten kring arbetarrörelsens hals”. Kollektivanslutningen var en jättestor badring, modell innerslang till bakhjulet på en traktor.
Moderaterna försöker göra begreppet arbetarparti till sitt (visserligen utan e, vilket nästan omärkligt ändrar ordets betydelse). Men vissa ljushuvuden inom socialdemokratin tycker att det egentliga arbetarepartiet ska göra sig av med begreppet.
Hur hänger det ihop?!
I verkligheten utgör fackföreningsrörelsen den plattform, det fundament, den grund som socialdemokratin vilar på. Hur begåvat är det att rycka bort grunden och tro att huset står kvar som om ingenting har hänt?
Det var precis vad som hände vid valet förra året.
Socialdemokratin gjorde sitt sämsta val på 100 år, därför att LOs högsta ledning saknades i spetsen för arbetarrörelsens valarbete. Grunden rycktes bort och huset rasade ned i avgrunden, nästan… Nu håller vi på att kravla oss upp.
Men hallå, ska inte de som är organiserade i TCO och SACO få rösta på socialdemokratin? Varför ska LO ha en särställning? Så argumenterar högerkrafterna också, rätt som det är, drabbade av en plötslig och tårögd omtänksamhet om såväl fackföreningsrörelsen som socialdemokratin.
Ingen förhindrar tjänstemän och akademiker att rösta på socialdemokratin. Tvärt om!
Men i verkligheten representerar LO också TCO såväl som SACO inom det socialdemokratiska partiet. LO bevakar och driver de fackliga frågorna till fördel för både akademikerna och tjänstemännen via socialdemokratin. När TCO väljer en ny ordförande så väljer medlemmarna en socialdemokrat, för säkerhets skull, så också SACO i sina bästa stunder. Många, många tjänstemän och akademiker är för övrigt socialdemokratins medlemmar och väljare.
För tjänstemän är också arbetare. Ordet tjänsteman har arbetsgivarna hittat på: Med det menas att vissa män ska tjäna överheten. Men alla är vi lönearbetare, utom de som tjänar sitt dagliga bröd som avkastning av kapital, alltså av andras arbete.  
TCO och SACO kommer aldrig att bli en del av socialdemokratin, formellt. Men i praktiken har de lika stor nytta av socialdemokratisk arbetsrätt och välfärdsreformer som LO-medlemmarna.
Men borde inte LO ha lika goda relationer till en högerregering? För vem ska annars bevaka arbetsrätten när socialdemokratin befinner sig i maktlös opposition? Det är nästa fråga som ställs av de så välvilliga högerkrafterna.
Ja, men inget hindrar högern från att genomdriva ännu bättre arbetsrätts-reformer och en ännu bättre välfärd om det verkligen är vad högerkrafterna vill.
Nej, ärligt talat!
Inget strategiskt mål är viktigare för högern än att kapa upp arbetarrörelsen i två delar, helst flera, helst så många små bitar som möjligt...
Ibland får de god hjälp av en godtrogen advokat.

1 kommentar:

  1. Det här var nog det mest galet bakåtsträvande jag läst på länge, hua.
    Vill man ta död på Socialdemokraterna som möjligt statsbärande parti så ska man följa ditt recept Bror, jisses.

    SvaraRadera