onsdag 12 november 2014

Jag ringer Stefan Löfven och säger; ”Ta de lugnt…”

Det råder full panik i det borgerliga lägret! Jag gömmer mej bakom en kuliss. Centerledaren Annie Lööf är blixt förbannad! Hon skriker till Jimmie Åkessons stand in, Mattias Karlsson.

- Rösta INTE på vårt förslag! Våga inte göra det, för då dj..klar!

Men Karlsson framhärdar tjurigt, med framskjuten haka, underläppen putar ut. 

- Alliansens budget är den minst dåliga för Sverige…

Annie Lööf håller inte med… Hon tar till storsmockan! En riktig rallarsving. Hon tappar balansen, och snubblar iväg tre steg på sina höga klackar.

- Det är ansvarslöst, fräser hon. Riksdagen är ingen lekstuga! Vi lagstiftar om förbud mot sådana fräckheter som att rösta på vår budget. Det är vår budget! Hör du det! Det borde vara förbjudet att rösta på vår budget!  

I ett undanskymt hörn av lokalen står två osannolika figurer. Jag försöker urskilja vilka det är. Jo, men vänta! Det är Fredrick Federley och Per Ankersjö. De viskar. Ser sig omkring ibland, lite osäkert. 

- Om det blir lagstiftning mot att rösta på vår budget, filosoferar Fredrik, då måste vi ju själva bryta mot lagen?!

- Är det inte ännu mera ansvarslöst att lägga fram ett förslag som Sverigedemokraterna kan tänkas rösta på, påpekar Per.

F:- Varför inte lagstifta om förbud för Alliansen att lägga fram en budget som inte vem som helst får rösta på.

P:- Eller också kunde vi hämnas på Sverigedemokraterna genom att rösta på deras budget. 


F:- Joo absolut! Snillrikt! Men... då röstar väl dom också på den budgeten?!

P:- Enklast vore förstås att bestämma att Alliansen ska rösta på den rödgröna regeringens budget? Då blir det garanterat inget nyval!

F:- Nej, det går inte! Vi måste lägga fram en budget. Det har vi lovat väljarna i valrörelsen. Och vi måste väl ändå rösta på vår egen budget?

P:- Inte nödvändigtvis! 

F:- Stöd från Sverigedemokraterna vore katastrof. Då blir det nyval!  

P:- Och vi är ett redlöst skepp på stormiga vatten. Ett stöd från Sverigedemokraterna för vår budget skulle blåsa bort bogvisiret, sänka hela skutan.

F:- Vi har ingen kapten!

Fredrik ser sig ängsligt omkring i lokalen.

P:- Knappt ens en major! Jan Björklund har förstört det svenska utbildningssystemet med sina hysteriska reformer och sin katederdisciplin. Han är förbrukad. Han är så obehagligt rakryggad. Han marscherar snart ut från kaserngården! Det där flinet… Det oroar mej.

F:- Och Göran Hägglund leker kurragömma. Han springer bara omkring. Nu har han har gått och gömt sig, på valfritt ställe. Han brinner ju för valfriheten. Fredrik Reinfeldt försvann under valnatten. Det påstås att han är i Storbritannien. Han ska se till så att dom inte lämnar Europa och glider ut i Atlanten. Anna Kinberg Batra ska ta över. Men hon har aldrig varit utanför tullarna och betraktar folk på landet som mindre vetande. Annie Lööf till exempel!  

P:- Hon är från Värnamo. Det är en stad!

F:- Nej, hon är från Maramö. Det är en bonnhåla.

P- Men Jimmie Åkesson då?

F:- Han är utbränd, sjukskriven. Han borde snarast bli utförsäkrad så att han äntligen förstår att han måste börja arbeta igen, eller åtminstone anmäla sig hos Arbetsförmedlingen.

P:- Aj, ett nytt problem!

Per biter sig hårt i tummen.

P:- FAS3 ska avskaffas. Då finns det ingen tillräckligt meningslös uppgift att tilldela honom.

F:- Jo, men hallå! Då kan han bli Alliansens ledare.

Fredrik och ser påtagligt upplivad ut.

P:- Men, vänta! Varför inte gå till nyval på ett förbud för Sverigedemokraterna att rösta på Alliansens budget.  

F:- Nej, för sjutton! Vi vill ju inte ha nyval.

P:- Okej! Vi förbjuder nyval med anledning av att Sverigedemokraterna röstar på fel budget i riksdagen.

F:- Ja, det är väl en bra idé.

P:- Men, tänk om vi förlorar en sådan omröstning, säger Per. Då blir det nyval i alla fall. Det går inte! Det måste vi undvika till varje pris...

Jag smyger tyst därifrån… Ser hur alla står och biter förtvivlat på naglarna. Nu är det nästan helt tyst.

Bara Mattias Karlsson som tjurigt upprepar "minst dåligt, minst dåligt, minst dåligt..." och tillägger sedan...

- Ni borde ha lagt en budget som är mindre minst dålig... eller mera minst... eller va de blir?!

Jag ringer Stefan Löfven och säger:

- Ta de lugnt, det blir nyval på ett förbud mot att rösta på Alliansens budget! Det kan vi ställa upp på.


Bror Perjus

3 kommentarer:

  1. Demokrati är svårt för en del, vi får hoppas att alla partier är ärliga röstar för det de tycker är bäst, då vinner alliansens budget. Blir det nyval får vi välkomna det.

    SvaraRadera
  2. Jag tror inte att det råder full panik i det borgerliga lägret, utan besvikelse. Har sett en uppgift om att det fanns något slags uppgörelse mellan allianspartierna och SD om att följa praxis (att andre vice talman utses av tredje största parti) i talmansvalet. Allianspartierna förväntar sig nog att SD ska följa praxis även vid omröstningen om budgeten.

    Allianspartierna vill naturligtvis manifestera sin egen budget och att de inte står bakom regeringens budget, utan att ställa till med kaos.

    Det är kanske lika bra med nyval, ändå. Om nyvalet föranleds av att SD anser att praxis inte ska följas, måste ju det gälla även när nya talmän ska utses. För nya talmän väljs väl även efter nyval?

    SvaraRadera
  3. Med tanke på vad regeringen Löfven visat hittills är ett nyval kanske det bästa så vi kan få en regering som är regeringsduglig.

    SvaraRadera