onsdag 29 januari 2014

Vad är egentligen problemet med Bill Gates?

En mycket begåvad, blygsam, generös och charmerande person. Han får stormande applåder av studiopubliken i Skavlans talkshow i Sveriges Television. Bill Gates är en av världens allra rikaste personer. Och han har faktiskt bestämt sig för att ge bort det mesta av sin förmögenhet till välgörenhet!

Han är väl fin!?

Och inte nog med det. Han har dessutom fått ytterligare 122 dollarmiljardärer att lova att ge bort ”åtminstone hälften av sin förmögenhet till välgörenhet under sin livstid, eller åtminstone efter sin död”.

Giving Pledge, kallas det, Löfte att Ge. 

Själv har Bill redan skänkt bort 100 miljarder dollar. Och han har fortfarande kvar 75 mdr dollar. (Forbes o Dagens Industri 20140124). Han skänker årligen bort 4 mdr dollar. Med den takten är pengarna slut om ca 20 år, då han är nära 80. Förutsatt att hans förmögenhet inte fortsätter växa. Men det är förmodligen är uteslutet!

Han äger ändå Microsoft, ett av världens mest lönsamma företag som, såvitt jag kan förstå, fortsätter fylla på hans kassa. Och ju mer hans förmögenhet växer, ju mer kan han förstås skänka bort.

Gates årliga bistånd, 4 mdr dollar, blir omräknat i svenska kronor ca 25 miljarder. Det kan jämföras med Sverige, som ger nästan mest i bistånd av alla länder räknat per medborgare, ger årligen 40 miljarder kronor. Kanske upplevs det som orättvist att jämföra en enskild person, Bill Gates med en hel nation, Sverige. Men tänk på att Gates samlar ihop sin gigantiska förmögenhet med hjälp av en av världens mest lönsamma koncerner, vars datorprogram finns i praktiskt taget alla datorer över hela världen. Så det är många som bidragit genom att konstruera, producera och köpa hans program. 

Så frågan är; åt vilket håll är det orättvist?!
Och vad är orättvist?

Men vad är då problemet med Bill Gates och hans 122 dollarmiljardärskompisar. De lovar ju skänka bort sina pengar, åtminstone sedan de avlidit?

Ja, ett av problemen är uppenbarligen Bill Gates oerhörda charm och popularitet! Den riskerar spilla över på alla andra miljardärer och mångmiljonärer, de som inte vill skänka bort sina pengar. Det finns totalt 1 426 dollarmiljardärer i världen. Fjorton kommer från Sverige, sådana som Hans Rausing, Antonia Ax:son Johnson och Stefan Persson. Och tyvärr är inte alla beredda att skänka bort sina pengar. De flesta är istället maniskt inriktade på att samla på sig ännu större rikedomar, genom höga priser, låga löner och låga eller inga skatter alls.

Miljoner människor ser den trevlige Bill Gates småprata med Fredrik Skavlan om sitt flygplan som han lyckligtvis hade tillgång till för att hinna fram till programmet, vilket Skavlan var underdånigt tacksam för.
Många tycker kanske att det är utomordentligt bra med dessa enorma ekonomiska klyftor som skiljer den fattiga hemlösa gatusittaren från jetplanåkande Gates, eftersom Gates ändå skapat så många jobb och stora värden och sedan skänker bort sina pengar till de fattiga.

Är inte risken stor att Bill Gates bidrar till en ökad tolerans även för de som låter sina gigantiska förmögenheter gå vidare i arv till sina barn och barnbarn som lever i en brutal lyx och i ett gigantiskt överflöd, brakande runt via jetplan, helikoptrar och lyxbåtar, till sina fester i lyxvillor på alla möjliga håll i Västindien, på Bali o s v. Även om allt sådant är Bill Gates helt främmande. Han sitter i ett hörn på festerna och pratar.

- De som tycker om att prata om tuberkulos och malaria tycker att jag är en funny guy, säger han småleende..

Han berömmer det statliga biståndet från Sverige, Norge och Danmark, mest i hela världen per capita räknat. Men han aktar sig för att berömma det högskattesamhälle som är förutsättningen för det jämförelsevis generösa statliga biståndet.

När avstod du senast från något du tyckte var allt för dyrt, frågar Skavlan finurligt.
-         Jag har inga dyra vanor, svarar Bill, med ett brett vänligt leende och publiken skrattar införstående.

(Ha, ha, ha – vad skulle va för dyrt för honom?)

-         Flygplanet var förstås dyrt, men utan det hade jag inte kunnat komma hit, lägger Bill till och publiken råkar nästan i extas.

-         Snart finns det inga fattiga länder mer, förklarar Bill Gates.

Men han glömmer att de fattiga människorna finns kvar, även om länderna blir rikare. I Indien har antalet miljardärer tiodubblats under det senaste decenniet. Orsaken är skattelättnader för de rikaste. Men det är i Kina, där kommunismen gått ihop med kapitalismen i en mycket lönsam allians, som antalet miljardärer växer som allra snabbast. Och för varje ny miljardär så ökar landets genomsnittliga tillgångar.

Fattigdomen i världen påstås minska. Men fortfarande är 1,2 miljarder människor på jorden extremt fattiga. De kan inte äta sig mätta varje dag. Och ett eget privat flygplan är inte att tänka på. Men så kommer de heller aldrig till Skavlans talkshow.

Bror Perjus

2 kommentarer:

 1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 2. "Men han aktar sig för att berömma det högskattesamhälle som är förutsättningen för det jämförelsevis generösa statliga biståndet. "

  Inte alls nödvändigt, det är bara en fråga om prioritering.
  Sluta ösa miljarder över meningslösa vapensystem som JAS, ubåtar, stridsvagnar, helikoptrar.
  Samma sak med olönsamma infratrukturptojekt (hål i Hallandsås, järnvägsspår etc).


  Börja göra en effektiv offentlig upphandling och spara kanske ända upp till 100 miljarder / år.

  Effektivisera offentlig verklsamhet, det går att får bort i storleksordningen 10-20% som idag är förluster pga usel organisation, dålig planering, dåliga verktyg etc etc.

  Hur länge ska vi acceptera att offentlig verksamhets bedrivs så ineffektivt och med så stora inbyggda förluster ?


  Vi skulle kunna ge mycket mer i bistånd utan att behöva höja skatten en spänn, tvärtom skulle vu kunna ge mer OCH sänka skattetrycket ...

  SvaraRadera