torsdag 7 mars 2013

Ett nytt begrepp; Walther-byråkratin

Det är förstås logiskt att Jan Walther äger just Walther-skolorna. Vem annars? När han skrapat ihop miljonvinster under en tid ansökte han hos Skolinspektionen om att få dela upp koncernens skolor i egna bolag.

Avsikten var att kunna försätta enskilda skolor i konkurs utan att behöva ta något ekonomiskt ansvar för förlusterna eller något ansvar för de elever som drabbas. Sedan försatte han Karlstads Idrottsgymnasium i konkurs på grund av att det gått med förlust med några hundratusen under två år.  
Det kunde Skolinspektionen inte göra något åt. Dels finns inget juridiskt stöd för Skolinspektionen att ingripa. Skolor i form av enskilda bolag kan enlig lag, precis som alla bolag, försättas i konkurs. Dessutom hade Skolinspektionen ingen aning om hur illa ställt det var med Karlstads Idrottsgymnasium och vad Jan Walther planerade.
– I dagsläget har vi inte möjligheter att ha kontinuerlig kontroll. Det skulle vara en stor verksamhet, säger Bertil Karlhager på Skolinspektionen.

Precis det är ett av de avgörande problemen med privata skolor, sjukvård och äldreomsorg. Det krävs en omfattande byråkrati för att kontrollera dessa privata anläggningar. Byråkratin behövs för att ägarna inte ska ta ut helt orimliga vinster som sedan kan slussas till skatteparadis. Byråkratin krävs också för att förhindra kostsamma konkurser och för att dessutom garantera medborgarna att verksamheterna ändå alltid fungerar trots konkurser och snabba nedläggningar.
Sammantaget innebär det att privata vinstintressen i skattefinansierad välfärd som skolor, sjukvård och äldreomsorg blir orimligt dyr.  

Bror Perjus

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar