torsdag 18 januari 2018

Stefan Löfven, nu går vi till val på ”Trygghet i det jämlika samhället”


"Trygghet i det jämlika samhället" - det är den svenska modellen idag!
Det är okej för min del med flera poliser och – om möjligt - effektivare polisarbete. I princip hur många polisen som helst. Ja, även militär! Om det behövs för att stävja, stoppa och utrota gängkriminalitet, systematiskt våld och skjutningar som nu ökar och på allvar hotar trygghet och sammanhållning  även i vårt land.
Men all kriminalitet kan knappast utrotas. Än så länge har vi aldrig upplevt samhällen helt utan olaglighet. Möjligen kan demokratiskt kontrollerad polis och militär till en viss gräns pressa tillbaka kriminaliteten.

Det låter patetiskt avslöjande också när den vältalige moderatledaren Ulf Kristersson säger att ”kriminella kan inte begå brott så länge de sitter inlåsta”. Inte helt sant dock! Det begås en hel del brott även av inlåsta brottslingar, dessvärre! Och ju fler inlåsta, ju fler brott av inlåsta brottslingar!

I ett längre perspektiv kan kriminalitet och våld bara stävjas och minimeras med sociala reformer, ekonomisk rättvisa och ett jämlikt samhälle. Därför bör den svenska socialdemokratin gå till val den 9 september på det idag självklara huvudbudskapet som innefattar både polis, militär och välfärd; ”Trygghet i det jämlika samhället”.  

Numera vet vi vet att kriminaliteten är lägre och att tillit och trygghet är större ju mera jämlikt ett samhälle är. Det är både vetenskap och socialdemokratisk ideologi!

Och vi ska göra allt för att stävja all kriminalitet här i vårt eget land, men också i det globala perspektiv vi måste tillägna oss i en numera helt globaliserad värld.

Vi ska stävja och helst stoppa all kriminalitet, från småtjuveri, till inbrott, mobbning, sexuella trakasserier och rånöverfall. Men vi ska också angripa de superrikas skatteflykt till alla världens skatteparadis. För det är förstås den värsta formen av kriminalitet! Eller hur, Ulf Kristersson?

Det är idag tusentals miljarder kronor, euro, dollar som genom skattefusk undandras arbetslösa, lågavlönade, fattiga och svältande människor över hela världen. Miljarder med vilka alla dessa människor skulle kunna leva ett drägligt liv.

Och det är dessa gigantiska ekonomiska klyftor och orättvisor, som i hög grad orsakas av skatteflykt som provocerar de sociala motsättningar som ytterst leder till krig och kan accelerera till världskrig med kärnvapen och hela mänsklighetens utplåning. Framförallt är det de rika som med militär  försöker försvara sina privilegier, som utlöser krig.

Just nu pågår detta krig som värst i länder som Afghanistan, Syrien, Irak, Jemen, Somalia, med direkt inblandning av rysk, amerikansk, turkisk, iransk och saudiarabisk militär som slukar gigantiska ekonomiska resurser. Och det är ingen tillfällighet, att det är där kriget pågår - (förutom då i Rinkeby, Rosengård och Bergsjön, förstås!)

Det är i den delen av världen där de ekonomiska orättvisorna är som allra mest påtagliga och så gränslöst provocerande. Och det är därifrån som flyktingströmmarna sprids upp genom Europa. Sambandet är uppenbart, för alla som vill se och förstå!

Bror Perjus

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar